Asta August, Benjamin Ingrosso, Bill Skarsgård, Alex Schulman, Bianca Ingrosso, Valter Skarsgård, Niclas Wahlgren, Alexander Skarsgård, Pernilla Wahlgren, Alba August.

Kan man ärva talang?

Asta August, Benjamin Ingrosso, Bill Skarsgård, Alex Schulman, Bianca Ingrosso, Valter Skarsgård, Niclas Wahlgren, Alexander Skarsgård, Pernilla Wahlgren, Alba August. Foto: Jerker Ivarsson/Aftonbladet/ Wouter van Vliet/EuroVisionary/ Gage Skidmore/ Magnus Ragnvid/ Warner Bros. Discovery/ Pontus Orre/Aftonbladet / Frankie Fouganthin/ Gage Skidmore/ Janwikifoto/ Ola Axman/TT

Är kända föräldrar en genväg in i nöjesvärlden – eller en belastning? Vi gick till forskningen för ett få svar på varför det finns så många Skarsgård, Wahlgren och August i svensk underhållningsindustri.

Begreppet ”nepo-babies” fick under 2022 stor spridning i sociala medier och i december publicerade New York Magazine ett omslag med bilder på välkända ansikten monterade på bebiskroppar. Rubriken löd: ”Åh titta! Hon har sin mammas ögon – och agent.”

Snart var debatten i full gång. Å ena sidan: Så enkelt dessa kändisar har haft det tack vare att manegen krattats av föräldrarnas egna karriärer. Å andra sidan: Hur lätt är det att leva upp till förväntningarna som väcks av ett efternamn?

Även i Sverige riktades sökarljuset på lyckade familjer inom showbusiness. Nepotismbarn ur släkterna Wahlgren och Skarsgård lyftes fram – och när tv-serien Händelser vid vatten hade premiär uppmärksammades att skådespelaren Pernilla August hade sällskap av inte mindre än två döttrar – Alba och Asta August – i rollistan. Båda dessutom med en filmregissör (Bille August) som pappa.

Inget nytt under solen, kan tilläggas. Redan 2021 hade Göteborgspostens kritikredaktör Sanna Samuelsson dundrat att ”kulturbarnens räkmacka är ett demokratiskt problem” och fått ett flertal kändisbarn att rycka ut i försvar.

Bör de skämmas över att ha nått dit de har nått?

Anna Dåderman, professor emerita i psykologi, anser att begreppet nepotismbarn är missvisande.

– Ordet har en negativ klang och kan säkert upplevas kränkande för de som har en karriär inom exempelvis skådespeleri och musik. Och tittar man på forskningen går det att hitta många skäl till att förälderns yrke kan färga av sig på barnens, säger hon.

Att miljön man växer upp i påverkar vägvalet är förstås givet. Spenderar du en barndom på teatrar eller filminspelningar, och har framgångsrika skådisföräldrar som bjuder hem lika framgångsrika skådisvänner på middag, kan det falla sig naturligt att gå i samma fotspår som föräldrarna. Och lära känna rätt människor på vägen.

– Det är det vi kan kalla miljöpåverkan. Hemmiljön har betydelse för vad du gör och väljer att bli i livet, men faktiskt inte så mycket som man tidigare har trott. Forskningen visar att till exempel talang är något som går i arv, säger Anna Dåderman.

Detta gradvisa uppvärderande av arvets vikt kan förklaras med DNA-forskningens utveckling. Både gener och uppväxtmiljö sätter ramar för hur våra liv blir.

– Det är ett samspel där det ena inte verkar separat från det andra, säger Anna Dåderman.

Släkten SchulmanSven Stolpe. // Foto: Östgöta-Bild/Östergötlands museum

Släkten Schulman

Sven Stolpe (1905–1996). Författardebuterade 1929 men slog igenom på allvar med I dödens väntrum året därpå. Tog stor plats i offentliga debatten som journalist, redaktör, polemiker och sedermera professor. I recension av biografin (med undertiteln Blåsten av ett temperament utnämns han i Aftonbladet som ”den perfekte trätobrodern” med orden: ”Sven stolpe var kvick, elak, snarstucken, slagfärdig, mytomanisk, konfrontativ, långsint, äregirig, kolerisk och intrigant.”
Karin Stolpe (1907–2003). Dotter till Hans von Euler-Chelpin (Nobelpristagare i kemi 1929) och Astrid Cleve (första kvinna att doktorera i naturvetenskap i Sverige), blev själv översättare men också författare till boken: Pigg och Pettan: barnsaga.


Barn till Sven och Karin Stolpe:
Monica Rennerfelt (1935–1996). Översättare av såväl barn- som vuxenböcker från en rad språk.
Staffan Stolpe (1943–). Författare som har skrivit både romaner och diktsamlingar samt gett ut fakta- och reseböcker om Grekland, Makedonien och Cypern.
Lisette Schulman (1951–2015). Programledare, bland annat i Sveriges Magasin och tävlingsshowen Pappa vet bäst? Satsade sedan på en PR-karriär och jobbade ett tag som informationschef på Volvo. Tävlade i allra första avsnittet av På spåret 1987.


Allan Schulman (1919–2003). Journalist och tv-producent, blev 1958 produktionschef på Radiotjänst och producerade bland annat Frukostklubben med Sigge Fürst och Hylands hörna.


Barn till Allan och Lisette Schulman:
Alex Schulman (1976-). Författare och kolumnist vars genombrott skedde med sajten Stureplan.se och en karriär som bloggare – med liknande kvicka och ibland elaka udd som morfar Sven Stolpe. Bokdebuterade 2009 med Skynda att älska. Boken Bränn alla mina brev från 2018 – om morfar Sven och mormor Karin – blev film 2022.

Calle Schulman (1979-). Mediapersonlighet som varvat programlederi med producentskap (bland annat för Kungarna av Tylösand 2010). Arbetade en period på reklambyrå men ägnar sig nu mest åt podd-verksamhet då han bland annat driver Schulman & Geniet. När Dagens Media 2017 rankade Sveriges bäst betalda mediaprofiler hamnade Calle på 19:e plats. Brodern Alex knep på samma lista andraplatsen medan svägerskan Amanda tog plats elva.

När det gäller yrkesval spelar personligheten stor roll och där menar forskningen att du ärver mer än 50 procent från föräldrarna. Anna Dåderman, som har disputerat i både psykologi och rättspsykiatri, berättar om de egna studierna kring om barn till kriminella oftare tenderar att slå sig in på brottets bana.

– Vissa personlighetsdrag och personlighetsstörningar bidrar till vissa val, till exempel går det att se att psykopati och narcissism är drag som kan bidra till att man kan utföra kriminella handlingar. Men även där är det samspel mellan arv och miljö, för har du växt upp i en kriminell familj kan det påverka förutsättningarna för livsvalen framöver, säger Anna Dåderman.

För att se hur mycket det ligger i begreppet nepotismbarn finns det skäl att granska en av de mest kartlagda släkterna i världen – Långarydssläkten. Släktforskare Per Andersson började studera trådar bakåt i tiden redan 1976 och 1990 anslöt Johan Lindhardt för att lära sig mer om sitt ursprung.

Tillsammans har de kartlagt drygt 254 000 släktingar under de senaste 300 åren. Långarydssläkten har knipit två platser i Guinness Rekordbok: Största kartlagda släkt och Största släktmötet (2 500 släktingar träffades 1991 i halländska Långaryd).

Släkten SkarsgårdStellan Skarsgård. // Foto: John Bauld.

Släkten Skarsgård

Stellan Skarsgård (1951-). Slog igenom som tonårsidol i Bombi Bitt och jag 1968 och har sedan dess haft en framgångsrik skådespelarkarriär. Guldbaggebelönades för den harmynte bonddrängen Sven i Den enfaldige mördaren 1982. Har jobbat med Ingmar Bergman såväl som Steven Spielberg och Lars von Trier. Vann Golden Globe 2020 för sin roll i serien Chernobyl.
My Skarsgård (1956-). Läkare, alkohol- och drogterapeut som i äktenskapet med Stellan 1975–2007 fick sex barn.


Barn till Stellan och My Skarsgård:

Alexander Skarsgård (1976-). Skådespelare med stor framgång i Hollywood. Debuterade redan som åttaåring som Kalle Nubb i Åke och hans värld. Fick en Emmy och en Golden Globe 2017 för serien Big Little Lies. Blev 2022 pappa då han och skådespelerskan Tuva Novotny fick en son.
Gustaf Skarsgård (1980-). Skådespelare som gjorde första rollen som åttaåring i kortfilmen Prima ballerina 1989. Samma år spelade han mot pappa i Täcknamn Coq Rouge. Vann en Guldbagge 2007 för Förortsungar. Har gjort många teaterroller och är aktuell i en roll i tv-serien Ondskan.
Sam Skarsgård (1982-). Filmdebuterade som fyraåring i Jim och piraterna Blom men övergav sedan skådespeleriet för att istället gå i mammas fotspår: är idag läkare.
Bill Skarsgård (1990-). Gjorde sin skådespelardebut med en mindre roll i Järngänget, tio år gammal. Fick sedan sitt genombrott med I rymden finns inga känslor, 2010, som han också fick en Guldbaggenominering för. Har i dag en framgångsrik internationell karriär, aktuell senast med amerikanska thrillern John Wick: Chapter 4.
Eija Skarsgård (1992-). Är även hon i filmens värld men bakom kameran, då hon jobbar som statistansvarig på ett produktionsbolag. Har bland annat varit involverad i tv-serien Young Royals.
Valter Skarsgård (1995-). Fick sin första roll vid åtta års ålder, i filmen Att döda ett barn och har därefter spelat i filmerna om tempelriddaren Arn samt i The Playlist – om hur Spotify grundades. I den senaste omgången Beckfilmer spelar han Vilhelm Beck, Martins barnbarn.


Megan Everett-Skarsgård (1976-). Irländsk manusförfattare och producent. Har bland annat skrivit barnboken Utslängd från zoo (2017) och producerat för tv. Gift med Stellan Skarsgård sedan 2009.


Barn till Stellan och Megan Everett-Skarsgård:

Ossian Skarsgård (2009-). Debuterade liksom många av sina halvsyskon vid åtta års ålder. Då gjorde han röst till unge David i Björn Runges Oscarsnominerade film The Wife.
Kolbjörn Skarsgård (2012-). Ungt skådespelarlöfte som axlade arvet och spelade en ung Clark Olofsson i Netflix-serien Clark 2022.

Men några tydliga tecken på att framgång föder framgång går inte att finna, menar Lindhardt:

– Faktum är att Långarydssläkten snarare visar att det är vanligare att kända personer inte får kändisar till barn.

Fast visst finns de. Släkten inbegriper exempelvis Joakim Thåström, Titiyo Jah, Magnus Carlsson, Amanda Jensen, Timo Räisänen, Jonas ”Basshunter” Altberg och Barbro Hörberg. Här finns också några före detta ministrar, som Anna-Karin Hatt (C), Mikael Odenberg (M), Jan Nygren (S), Björn Rosengren (S). Liksom en del författare och skribenter – Alf Henriksson, Göran Sonnevi, Christoffer Carlsson, Jan Sigurd, Maria Schottenius, Olle Svenning, Dick Harrison …

– Jag skulle säga att andelen kändisar i vår släktforskning, som innefattar en kvarts miljon personer, är ungefär lika stor som andelen kändisar i Sverige i stort, säger Johan Lindhardt.

Måhända är det i de kreativa yrkena som arvet lättare förs vidare. I varje fall finns det forskning som tyder på det. Beteendevetaren David Nettle har till exempel i studier sett att manliga skådespelare har högre nivåer av neuroticism (alltså personlighetsdrag eller symtom som påminner om neuros), medan kvinnliga har högre nivåer av extraversion (utåtvända, realistiska). Båda könen besitter även stora portioner öppenhet, välvillighet och empati, vilket det är rimligt att de då slussar vidare till sina barn.

Annan forskning visar på liknande utmärkande egenskaper hos just skådespelare. Som en amerikansk studie av professionella skådespelare och studenter som utbildade sig till yrket, där det fastslogs att man med 96 procents säkerhet kunde särskilja dessa två grupper från andra utifrån tre tydliga egenskaper: kreativitet, personlighet (rörande öppenhet och extraversion) samt motivation. Även studien The Personality Disorder Profile of Professional Actors (från 2016) fann att skådespelare skiljer ut sig utifrån ett antal personlighetsstörningar: antisocial, narcissistisk, borderline, tvångssyndrom samt histrionisk (överteatralisk, sexuellt utmanande och överdrivet mån om att tilldra sig andras uppmärksamhet).

– Det är även sådana personlighetsstörningar som är ärftliga, säger professor Anna Dåderman.

Hon understryker att den kreativa ådran också går vidare i generationer via IQ, då det har visat att intelligens är något som i hög utsträckning går i arv.

– Därför är det inte alls konstigt om de här så kallade ”nepo-barnen” går i föräldrarnas fotspår.

Släkten WahlgrenIvar Wahlgren. // Foto: Lindberg Foto

Släkten Wahlgren

Ivar Wahlgren (1901-1983). Skådespelare som anslöt till Helsingborgs stadsteater 1927 och hade anställning på såväl Dramaten som Stockholms stadsteater under karriären. Sista framträdandet blev Pippi Långstrump på Folkan 1981, då såväl sonen Hans som barnbarnet Pernilla ingick i ensemblen.
Nina Wahlgren (1907-1981). Skådespelare som medverkade i drygt 30 filmproduktioner från Juninatten 1940 (Ingrid Bergmans sista svenska filmroll) fram till tv-serien Raskens 1976.


Barn till Ivar och Nina Wahlgren:
Hans Wahlgren (1945-). Skådespelare som filmdebuterade redan som barn och fick sitt genombrott i Raggare 1959. Har även jobbat mycket med dubbad tecknad film. I Spider-man från 1994 spelade han superskurkar som Förgöraren och Beyonder och hade sällskap av släkten då tre av hans barn – Niclas, Pernilla och Linus – också deltog i rollistan.

(Hans W gift med)
Christina Schollin (1937-). Skådespelare som filmdebuterade i Swing it, fröken 1956 och som under karriären har uppmärksammats för en rad roller, inte minst för Änglar, finns dom? som ledde till erbjudanden från Hollywood – som hon dock ratade.


Barn till Hans Wahlgren och Christina Schollin:

Niclas Wahlgren (1965-). Skådespelare, artist och programledare, slog igenom i ungdomsfilmen G – som i gemenskap 1985. Deltog i barnprogram tidigt 00-tal via produktioner som Nicke och Mojje och Nicke och Nilla (som i syster Pernilla). Numera programledare i RixFM.
Pernilla Wahlgren (1967-). Debuterade som skådis när hon som fyraåring spelade med mamma i tv-pjäsen Den längsta dagen. Fick sitt stora genombrott som artist i och med medverkan i Melodifestivalen 1985 med Piccadilly Circus. Har en mängd roller från musikaler, teatrar och filmer på meritlistan.
Linus Wahlgren (1976-). Skådespelare och musikalartist som debuterade redan som barn, bland annat i teaterrollen som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta (broder Niclas spelade Jonathan). Hade också en hit redan som 9-åring då han sjöng in Jag är en astronaut 1985. Har på senare år gjort sig känd via filmroller, bland annat i Hundtricket och Göta kanal 2 – kanalkampen.


Barn till Pernilla Wahlgren och Emilio Ingrosso:

Oliver Ingrosso (1989-). Musikproducent som har samarbetat med bland annat Avicii och Swedish House Mafia (där kusinen Sebastian Ingrosso ingår)
Bianca Ingrosso (1994-). Influencer och mediapersonlighet som först testade musiken – bland annat i uttagning till Junior Eurovision Song Contest 2006. Rejäl skjuts fick karriären i och med tv-programmet Wahlgrens värld som startade 2016.
Benjamin Ingrosso (1997-). Artist, låtskrivare och producent som inledde karriären som barnskådespelare på teater. Vann 2006 Lilla Melodifestivalen med Hej Sofia och vann tolv år senare stora Melodifestivalen med Dance You Off.

Med det i åtanke finns det skäl att fundera över vad framtida forskning kommer att finna rörande den adoptionstrend som rått i Hollywood sedan millennieskiftet (Brad Pitt/Angelina Jolie, Jennifer Aniston, Hugh Jackman, Meg Ryan, Sharon Stone, Denise Jessica Alba). Enligt Anna Dåderman är det inte självklart att miljön som barnen växer upp i kommer att räcka för en framgångsrik karriär i föräldrarnas fotspår:

– Kanske får de bättre social status men frågan är om de har talangen som krävs.

Men den besitter alltså alla de Skarsgårds, Wahlgrens och Augusts som vi har omkring oss. För även om miljön de har vuxit upp i spelar roll, talar vetenskapen om att arvet från föräldrarna har varit avgörande för att nå framgång. Med det i åtanke ser Anna Dåderman en poäng i att vända på nepotismbarn-debatten.

– Här har du en massa individer som har ärvt talang och personlighet från sina föräldrar. Varför skulle alla de här begåvade människorna då behöva jobba i andra yrken, om deras bästa möjlighet är att roa alla oss andra?

Släkten AugustPernilla August. // Foto: Johannes Jansson

Släkten August

Bille August (1948-). Inledde karriären som filmfotograf i flera svenska filmer innan debuten med en egen film i Danmark 1978 – Honungsmåne. Stora succéer har varit Pelle Erövraren 1987, Den goda viljan 1991 och Andarnas hus 1993.
Pernilla August (1958-). Kunde, som barnbarnsbarn till författare Gurli Hertzman-Ericson (1879–1954), ha blivit skribent men valde skådespeleri och filmdebuterade i Roy Andersson Giliap 1975. Slog igenom i Fanny och Alexander 1982 i rollen som barnflickan Maj, och har haft en lång karriär både inom film och teater. Blev internationellt känd som Anakin Skywalkers mamma i Star Wars-filmerna 1999-2002. Senast aktuell i tv-serien Händelser vid vatten, tillsammans med sina döttrar.


Barn till Bille och Pernilla August:

Alba August (1993-). Debuterade i pappas film En sång för Martin 2001 och gav sig på allvar in i skådespelarbranschen 2014 då hon började studera på Den Danske Scenkunstskole. Fick mycket beröm för sin scenprestation i Petra von Kants bittra tårar på Malmö stadsteater 2016. Har även spelat en ung Astrid Lindgren (i Unga Astrid 2018) som gav henne en Guldbaggenominering. Hon ägnar sig även åt musik och släppte sin första singel – We’re Not Gonna Make It – 2020. Uppträdde i fjol i Allsång på Skansen.
Asta August (1991-). Första mindre insatsen var i Anna år 2000 och fick fem år senare en roll i mammas regidebut Blindgångare, för att sedan göra några scenroller på Turteatern i Stockholm 2011–2012. Har prisats i Danmark för flera roller, bland annat den som Ofelia i Shakespeares Hamlet vid Vendsyssel teater. På film har hon spelat i både danska tv-serier – Arvingarna, Follow the Money – som i svenska produktioner, som när hon senast hade en roll i Bränn alla mina brev 2022.