Den här artikeln finns tack vare att våra medlemmar betalar för god journalistik.

Bli medlem idag!

Vi väljer: Årets comeback

Kollage. Foto: Nicholas Koon/TT/Jennifer

Tecknad favorit blir glöggdoftande spelfilm, fantasydrottning skriver om gosedjur och så har vi Abba… Återkomsten så många drömt om. Men varje comeback är inte odelad lycka.

1. Diana Ross, discodonna

Över fåtöljen hemma hos mig hänger en jätteaffisch föreställande Diana Ross. Ingen får mig att dansa som hon, oavsett om det handlar om glittrig discodunk eller souliga, politiska ghetto-ballader. Det har dröjt 15 år, men nu är Ross äntligen tillbaka med en ny platta, där hon varit med och skrivit nio av tretton låtar. Titelspåret ”Thank You” är en hoppfull kärleksförklaring som redan strömmats miljoner gånger. Fy fan vad det gör mig glad att 77-åriga kvinnor med självklarhet återtar scenrummet 2021.

Diana Ross.
Foto: Nicholas Koon/TT

2. Karl-Bertil Jonsson, 70-talsidol

Hoppla! Även om Karl-Bertil dök upp i teaterform för några år sen såg jag inte den softade spelfilmen komma. Men den folkkära, rättvisemärkta ynglingen med kommunistdrömmar lär ge önskat klirr i kassan, helt i linje med den moderna tradition som växt fram med förkroppsligade tecknade klassiker. Nu väntar vi på livs levande varianter av Bamse, Agaton Sax och Minimello-dockorna. Själv hoppas jag vissa animerade världar lämnas orörda, som japanska succén ”Min granne Totoro” med sina magiskt handmålade risfält och kamferträd. Arigatō.

3. Bo Burnham, komiker

Efter många års tystnad, till följd av panikångest och scenskräck, återkom den amerikanska satirikern Bo Burnham med musikspäckade filmen ”Inside”, inspelad i hemmiljö under pandemin. Texter om inre mörker varvas med sylvass samtidskritik om allt från nätkultur till folkmord och den vita mannens privilegium. Komedi kan hela en trasig värld, menar Burnham, och det är bara att instämma. Har man förmågan att larva sig om depression finns alltid ett halmstrå här i livet. Jag är glad över att vår youtubestjärna grabbade tag i sitt.

4. J K Rowling, författare

Att Harry Potters skapare skriver småbarnsbok är lika med världshändelse. Med historien om ett borttappat gosedjur vill författaren J K Rowling nu lägga den turbulenta period bakom sig då rubrikerna mest handlat om hennes trångsynta inställning till transpersoner. Läsare, aktivister och Daniel Radcliffe själv, alltså killen som porträtterar Potter på film, har vänt sig emot henne, men med en julegris på vift och idel hyllningar i bagaget kanske hon på magiskt manér kan ta sig ut ur den moraliska torktumlaren.

Abba.
Foto: Baillie Walsh/TT

5. Abba, popgrupp

Tänk om ... Och så, efter 40 år, gör Abba musik igen! Som fantast sen barnsben har en återförening varit min dröm. Men så fort det första lyckoruset lagt sig började tvivlet gnaga inom mig. Trots att gruppen ånyo älskas världen över, med digitala kopior och en välproducerad LP om mogen kärlek går jag själv vilse. Kanske hade jag väntat mig mer än en värdig avrundning eller hoppades för mycket på att Agnetha skulle komponera igen. Men guldet blev till sand. Ibland är det nästan synd att man får veta vad som hände ”om”. Tur det finns de som känner annorlunda!

Bubblare: Sahara Hotnights får feeling och går in i studion efter ett decennium. Kul!