Snabb och smart seglare
Tornseglaren flyger fortare än någon annan flyttfågel. Och den kan förutsäga vädret bättre än SMHI.
Lyssna på artikeln
Tornseglaren flyger fortare än någon annan flyttfågel. Och den kan förutsäga vädret bättre än SMHI.
Flyttfåglar har alltid fascinerat. Ta bara tornseglaren; den där lilla krabaten ska varje år flyga Sverige–centrala Afrika tur och retur. Hur hittar den? Hur orkar den? Hur äter och sover den? Även om forskningen inte har löst alla gåtor så närmar vi oss, steg för steg, svaren på de bevingade hemligheterna.
I en ny studie, gjord vid Lunds universitet, konstateras nu att tornseglaren kan uppnå högre hastighet än någon annan flyttfågel, de flyger alltså längst per dag.
Tidigare har man trott att den övre gränsen för hur lång sträcka en tornseglare kan tillryggalägga på ett dygn har legat vid 500 kilometer – för andra arter, speciellt större, ligger gränsen betydligt lägre – men den nya studien visar att enstaka individer av tornseglare under vissa förhållanden kan flyga upp till 830 kilometer/dygn, vilket är rekord.
Hur mäter ni detta?
– Fåglarna fångas och utrustas med en liten ”ryggsäck” med apparatur som registrerar data om fågelns färd. När de kommit tillbaka till Sverige återfångar vi dem och kan läsa av ungefär var fåglarna har befunnit sig vid olika tidpunkter, säger Susanne Åkesson, som tillsammans med kollegan Giuseppe Bianco gjort studien.
Hemligheten bakom rekordet är tornseglarens ringa storlek, energisnåla flykt samt ett effektiviserat födointag.
– Det här är en art som är helt anpassad för ett liv i luften. Det kan ta tio månader mellan gångerna den landar på marken. Den äter och sover i luften, säger Susanne Åkesson.
Hur kan den sova och flyga samtidigt?
– Det kan vara så att den sover med halva hjärnan åt gången, det finns andra djur som gör det, men när det gäller tornseglaren är vi ännu inte säkra.
Den nya studien visar också att tornseglaren förmodligen kan förutsäga väderförhållanden. På så sätt kan de invänta de bästa vindarna för till exempel den långa och ansträngande flykten över Sahara och Medelhavet.
– Mycket tyder på att det är på det viset. De reagerar inte på de väderförhållanden som råder för stunden, utan på det förväntade läget kommande dagar. Sannolikt kan de känna av lufttrycket i olika vädersystem som passerar och det är den förmågan som gör att de kan förutsäga vindarna flera dagar framåt. Men för att vara säkra på hur detta går till måste vi forska vidare, säger Susanne Åkesson.
Du säger att ni ”återfångar” fåglarna när de kommit tillbaka till Sverige. Hur i allsin dar hittar ni dem?
– De häckar alltid på samma ställe.
Kan man säga att du lärt känna några av de individuella tornseglarna?
– Haha, ja, det är en som är väldigt arg på mig, hon skriker och trycker in klorna i mina händer när jag fångar den. De andra är beskedligare.
Fotnot: Tornseglaren kallades förr i folkmun ”tornsvala”, men är ingen svala, utan den enda representanten för familjen seglare i norra Europa.