Sega gubbar

På svenska konsertscener i sommar: Mick Jagger som fyller 79 i juli. Gene Simmons, 73 i augusti. Och nästa år kommer Bruce Springsteen som då fyller 74. Vad är detta? Rock’n’roll eller veteranpoolen? Vi pratade sega gubbar med träningsinstruktören Sofia Åhman och PRO.

  • 8 min
  • 9 jul 2022

Mick Jagger och Bruce Springsteen. // Foto: Ralph PH/Anthony Harvey/Shutterstock

Sega gubbar
Kristina Lindh

Lyssna på artikeln

På svenska konsertscener i sommar: Mick Jagger som fyller 79 i juli. Gene Simmons, 73 i augusti. Och nästa år kommer Bruce Springsteen som då fyller 74. Vad är detta? Rock’n’roll eller veteranpoolen? Vi pratade sega gubbar med träningsinstruktören Sofia Åhman och PRO.

Vi säger välkommen till vår nye PRO-medlem – Mick Jagger! Nej, så har hon aldrig sagt, Christina Tallberg på Pensionärernas riksorganisation.

Men hon skulle mycket väl kunna.

– Mick Jagger är varmt välkommen som medlem, jag tror han skulle trivas utmärkt i PRO.

Det är en lek med tanken, förstås. Men en lek som illustrerar hur omdefinitionen av åldrandet når nya nivåer och hur en stor del av dagens äldre har lust och ork att fortsätta leva som om pensionsstreckets 67:a bara var en siffra.

Just i sommar har alla som gillar sceniska seniorer en särskild chans att få tesen bekräftad. Förutom Mick Jagger gör bland andra Gene Simmons och Beach Boys Sverigespelningar. Alla är de över 70.

Nyss firade Tomas Ledin 70-årskalas i Avicii Arena i Stockholm, tillsammans med fansen – inklusive de fortfarande yrkesaktiva Carl Gustaf Folke Hubertus, 76, och Silvia Renathe, 78. Strax därefter syntes det arbetande pensionärsparet i London, i samband med världspremiären av ABBA:s The Voyage – ett projekt där medlemmarna är mellan 72 och 78 år.

Att det är just musiker som rockar och lockar är inte konstigt, menar Christina Tallberg, som var ordförande för PRO fram till kongressen den 19 juni i år.

– Oavsett om du är aktiv eller om du drabbats av demens är musiken fenomenal på att främja välbefinnandet.

Kanske skulle man kunna se de grånade musikerna som veteranpoolernas glamouravdelning. Ett av många inslag i den växande bransch där äldre erbjuder sina tjänster till den som för en billig peng vill få äppelträden beskurna eller fönstren putsade.

Och där utföraren på köpet håller kropp och själ i trim.

Det finns ingen organisation som sammantaget samlar så hög kompetens som PRO, säger Christina Tallberg. Rörmokare, advokater, läkare, butikspersonal… Allt finns.

– De flesta pensionärer vill göra nånting. Man ser nya möjligheter. Den som jobbat som fastighetsskötare eller snickare fortsätter med det. Den som haft skrivbordsjobb hela livet men samtidigt odlat en praktisk hobby kan plötsligt få utlopp för sina färdigheter.

Visst är det ett sätt att dryga ut en tunn pensionärsekonomi. Men det är också ett sätt att känna mening.

– Att fortsätta med det man gjort tidigare är ett sätt att vara till glädje för andra. Det är inte alls ”ska jag göra något måste jag ha betalt” utan väldigt mycket är ideellt arbete.

Ett exempel är den grupp av äldre som kontaktade PRO och ville bilda en internationell förening. Dagens pensionärer tillhör inte bara den generation som danades av rockmusik utan är också den åldersgrupp som formades av 1970-talets globala solidaritetsrörelse.

– De som hörde av sig var ett antal personer som gjort karriär på Sida och UD. De sa ”vi vill fortsätta att ägna oss åt internationella frågor”. De bildade en egen förening, PRO Global, som bistått oss. PRO har dagligdags kontakt med en äldreorganisation i Tyrbota, Ukraina. De som har det allra värst där är de äldre, de är kvar i krigets fasor.

Så är det. Ålderdom är fortfarande lika med skörhet, även om den generellt sett kommer senare än förr. För ett antal år sedan introducerades begreppen ”den tredje åldern” respektive ”den fjärde åldern”. Uppdelningen ringar in hur åldrandet idag består av två delar. Den aktiva fasen strax efter pensionsstrecket, då hälsan och ekonomin fortfarande ofta är bra. Och den senare fasen, då kroppen sviker och vårdbehoven sätter in.

En som både påverkat och fått inblick i de äldres livsstil är träningsinstruktören Sofia Åhman, aktuell med boken Träna ute med Sofia. I många år har hon medverkat med träningstips i programmet Go´kväll.

Under pandemin ledde hon dagliga förmiddagspass i SVT. Genom läsarbrev vet hon vad den gemensamma träningen betydde och betyder för den som är ensam och stillasittande.

– Jag har fått mejl från tittare som berättat att de nu kan gå uppför trappan utan att hålla sig i räcket. Att de kan ta sig i och ur bilen själva eller knäppa bh:n på egen hand, säger Sofia Åhman.

Inte minst är rörelse viktigt för den mentala hälsan.

– Efter ett träningspass känner man sig glad och nöjd. Det är därför det är viktigt att ge sig ut, om så bara på en kort promenad, när livet känns tungt.

Sofia Åhman konstaterar att träningsvanorna ändrats. Själv är hon i 50-årsåldern. På den tiden då hon var ung gymgäst var det otänkbart med en 50-åring vid skivstången.

Idag finns det 75-åringar som är piggare än en 20-åring, menar hon.

– Numera gymmar alla, man har insett hur mycket styrketräning gör för hälsan. Inte minst när man blir äldre. Forskningen är tydlig, de över 90 som börjar styrketräna har lika goda chanser till muskelutveckling som de som börjar i yngre år.

Hur mycket Bruce Springsteen och hans seniora artistkollegor styrketränar är oklart. Sofia Åhman har koll på sina gamla idoler och konstaterar att de fortfarande håller tempot.

– Det gäller att de är så pass vältränade att de fortfarande orkar genomföra sina konserter kväll efter kväll.

Sofia Åhmans tips till de turnerande artisterna är kortfattade: Styrke- och konditionsträning före framträdandet, ordentligt med vila efteråt. Alkoholintag och partajande bör ske med måtta.

– Mitt råd till Mick Jagger är att ta en smoothie på efterfesten.

Att hålla musikerkarriären igång efter pensionsstrecket är en sak – för den som är man, vill säga. Det är inte en slump att listan över Sverigeaktuella stjärnor knappt rymmer några kvinnor. Att trotsa populärmusikens ungdomsnorm är så gott som enbart män förunnat.

Möjligheterna att fortsätta jobba efter 65 handlar till stor del om i vilken bransch man verkat, poängterar PRO:s Christina Tallberg. För advokater, läkare eller andra i yrken där kroppen inte bryts ner av arbetsuppgifterna är det fullt möjligt att fortsätta i rätt hög ålder.

Men för den som har ett fysiskt krävande jobb är det svårare. I diskussionen om höjd pensionsålder har PRO återkommande pekat på att det kräver att man skapar arbetsvillkor som gör det möjligt att orka jobba vidare.

– Vi ser redan idag att det är allt för många som inte kan jobba till 65 på grund av brister i arbetsmiljön. Det gäller ofta grupper som har de lägsta pensionera. Inte minst kvinnor.

Fler utvalda artiklar