Den här artikeln finns tack vare att våra medlemmar betalar för god journalistik

Bli medlem idag!
The New Yorker, Emma Knyckare från Flashback Forever och Bruce Springsteen.

Vi väljer: Fem riktigt bra poddar

  • 25 November 2021
  • Musik
  • 4 min
Foto: Karen Horton/Chris Ware / Bengt Oberger / Takahiro Kyono

Det finns över 8 000 poddar på svenska bara på Spotify. Hur ska man kunna hitta det man söker? Vi:s redaktör Markus Wilhelmson väljer fem poddar han ständigt återkommer till.

1. Renegades: Born in the USA

Två av USA:s främsta historieberättare – Barack Obama och Bruce Springsteen – samtalar om ett splittrat Amerika och vägen ut ur mörkret. Man kan ha många synpunkter på Obamas åtta år i Vita Huset, men där hans efterträdare underblåste rasism och splittring, söker Obama fortfarande bygga vidare på det gemensamma. Och han vill skapa en berättelse om hopp. Springsteen har tonsatt den amerikanska drömmen, men heller aldrig väjt för att belysa sitt hemlands snedsteg, som Vietnamkrig och polisvåld. Välgörande och tröstande lyssning i en tid då så mycket i USA är i gungning. Nyligen gavs samtalen också ut i bokform.

2. Kinapodden i P1

Det är bara elva år sedan dåvarande näringsminister Maud Olofsson blev utskrattad av kinesiska journalister då hon snubblade med tungan i uttalet av städerna Chongqing och Tianjin. Det var inga småbyar hon pratade om utan städer med över tio miljoner invånare vardera. Kinapodden är en öronöppnare för Maud Olofsson, och oss andra. Under ledning av Hélène Benno bidrar Ekots Kinakommentator Hanna Sahlberg och Kinakorrespondent Björn Djurberg med nya aha-upplevelser varje vecka. Som att man i Kina kan få kommunalt bidrag till ekologiska begravningar. När städerna växer och marken behövs till bostäder premieras de som kan sörja för en yteffektiv jordfästning.

3. Filip & Fredrik

En kväll i Los Angeles för länge sedan åt jag middag med två killar från Sverige som var snabba, briljanta och kärleksfullt elaka mot varandra. Det var som att sitta på första parkett och betrakta en pingismatch där bollen piskades fram och tillbaka över nätet och varje slag var fyllt av populärkulturella referenser. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson var då skrivande journalister och poddformatet inte uppfunnet. De snart 600 avsnitten av Filip & Fredriks podcast känns som en fortsättning på den där kvällen. Ibland – inte minst i olika tv-format – har de aspirerat på titeln som svenska mästare i trams, men i podden är de i sitt rätta format och man har inte tråkigt en sekund i deras sällskap.

4. New Yorker Radio Hour

Ofta så bra att det nästan känns obegripligt att det är gratis. Chefredaktören på amerikanska tidskriften The New Yorker – David Remnick – är rapp, nyfiken och påläst. Några favoriter: fågelskådning med Jonathan Franzen, minnesprogrammet efter Philip Roths död (skådespelaren Liev Schreibers uppläsningar från Roths böcker är fantastiska) eller när komikerna Steve Martin och Jerry Seinfeld har Zoom-möte.

5. Flashback Forever

Emma Knyckare, Ina Lundström och ”Scroll-Mia” (som inte vill uppge sitt efternamn) tar upp olika ämnen och frågeställningar från det minst sagt omdebatterade nätforumet Flashback. De letar upp några av de mer skruvade trådarna på Flashback och det blir hisnande diskussioner som antingen ger skrattattacker eller en önskan om att lämna landet. Bland avsnittsrubrikerna: ”Jag är inte basist, men…”.