Den här artikeln finns tack vare att våra medlemmar betalar för god journalistik

Bli medlem idag!

Närbilder av naturen i ny utställning

  • 12 Oktober 2021
  • Konst
  • 1 min
Foto: Anna Ulmestrand

En fotograf som använder ett makroobjektiv kan komma nästan mikroskopiskt nära sitt objekt. Nu öppnar Anna Ulmestrands utställning Intima landskap på konsthallen Abecita Popkonst & Foto i Borås.

Det är inte alltid man måste veta vad något föreställer. Tänk bara på det abstrakta måleriet, som kan vara nog så drabbande, fast formerna liksom inte går att koda av. Men hjärnan sätter ofta ilsnabbt igång med att söka överensstämmelser med verkligheten. Kolla till exempel på det här fotografiet. Är det kanske galaktiska konvulsioner i yttre rymden som fångats upp?

Nej, ”en brännmanet på nära håll, uppfluten utanför Grebbestad”, avslöjar den som hållit i kameran: Anna Ulmestrand, fotograf med riktig närbild, så kallat makrofoto, som specialitet.

– Få saker gör mig så exalterad som att en sen höstdag vandra över en stenstrand utsmyckad med just dessa röda maneter. Den enda delen av maneten som inte bränns är ovansidan av dess ”klocka”. Det är just den blanka ytan jag ligger och kikar ner rakt igenom med kameran, förklarar hon för Vi.

Från den 14 oktober ställer hon ut denna och en rad andra hisnande närbilder, ofta från strövtåg i naturen, på konsthallen Abecita Popkonst & Foto i Borås. Allt började med en närstudie av en viss skummande dryck.

– Jag fick kika på ett ölglas med bubblor genom ett makroobjektiv hos en fotokollega och tyckte det jag såg var så oändligt vackert och gåtfullt. Jag tappade fullkomligt hakan och blev förälskad i vad jag såg genom linsen.