Den här artikeln är inte gratis.

Du får läsa eller lyssna eftersom JONAS EKLÖF är medlem och har delat den med dig.

Ljudboktips: ”Sprudlande nätter i Seoul”

Vad har du i lurarna i höst? Bia Sigge varvar en energisk sydkorean med en fransk Nobelpristagare.

  • 6 min
  • 10 okt 2023

Annie Ernaux och Sang Young Park. // Foto: Catherine Hélie/Simon Gate

Ljudboktips: ”Sprudlande nätter i Seoul”
Bia Sigge

Lyssna på artikeln

Vad har du i lurarna i höst? Bia Sigge varvar en energisk sydkorean med en fransk Nobelpristagare.

”Kärlek i Seoul” av Sang Young Park

Kärlek i Seoul
Författare: Sang Young Park
Uppläsare: Kristofer Kamiyasu
Översättning: Dann Ling och Eunah Kim

Denna energiska sydkoreanska roman nominerades inte bara till Bookerpriset, den hamnade även på topplistorna i en rad länder och det är inte svårt att förstå varför. Den är snärtigt skriven och lättsam (för att inte säga ytlig), men saknar ändå inte svärta.

Vi får följa Young, en riktig dramaqueen som nästan gör vad som helst för gratis alkohol. Hans kursare Jaehee har lika dåligt rykte som han har, men hon festar ännu hårdare. Panka men hämningslösa dansar de sig svettiga på klubbar, gärna till Kylie Minogues låtar.

Men mitt i den sprudlande festkulturen finns mörkare stråk. Youngs krävande mamma står inte ut med hans homosexualitet
och lyckas få honom inlagd på psykiatrisk klinik.

Kärlek i Seoulär underhållande, tankeväckande och alldeles perfekt uppläst av Kristofer Kamiyasu.

”En låda apelsiner” av Lena Einhorn

En låda apelsiner
Författare: Lena Einhorn
Uppläsare: Ludvig Josephson

Jasio ”Jackie” Jakubowski och hans far lämnar Poleni slutet av 1960-talet, när situationen för landets judar blir allt svårare, och anländer till Sverige. Det är rent och tyst i det nya landet, folktomt på varenda station. Så ovant. I Katowice hade Jasio och hans pappa bara haft varandra och så hade det varit sedan Jasio var sex år gammal. Var modern är vet han inte, men ett foto med bortskrapade ansikten ger antydningar om en mörk familjehemlighet. När den hemligheten så småningom avtäcks, lager för lager, är sanningen nästan outhärdlig.

En låda apelsiner rekommenderar jag varmt till alla som uppskattar djuplodande och berörande romaner, och den är så fint uppläst av Ludvig Josephson som aldrig snubblar på uttalet.

”Sinnenas tid” av Annie Ernaux

Sinnenas tid
Författare: Annie Ernaux
Uppläsare: Rebecka Hemse
Översättning: Katja Waldén

Så många böcker, så lite tid!

Tur då att det finns kortromaner som Sinnenas tid, ett verk som bara tar en dryg timme att lyssna på. Romanen handlar om en medelålders kvinna som har en affär med en gift man av utländskt ursprung. Hon är besatt. Hela hennes tillvaro styrs av längtan efter honom.

Rebecka Hemse läser med en sval och lakonisk röst, vilket speglar en återhållsamhet som finns i prosan, för samtidigt som det handlar om en intensiv kärleksaffär är den märkligt krass och torr. Ibland blir jag irriterad över kvinnans omåttliga intresse. Könsrollerna känns otidsenliga – hur skulle det vara om perspektivet var omvänt? Romanen blir också en påminnelse om hur långt vi har kvar när det gäller jämställdhet, och hur kön fortfarande påverkar vår syn på passion.

”Hotet från Ryssland” av Oscar Jonsson

Hotet från Ryssland
Författare: Oscar Jonsson
Uppläsare: Carl Jacobson

Hur är Ryssland ett hot? Det är frågan som författaren, expert på rysk krigföring, försöker besvara. Att Ryssland är ett hot, det vet vi. Här finns mängder av värdefull kunskap att ta del av, exempelvis att demokratiskt styrda länder ses som ett hot just för att de är demokratier, att Sverige hör till dem som hårdast kritiserat Ryssland för brist på demokrati och att det inte är det ekonomiska systemet som är korrumperat, »korruption är systemet«.

Bilden som förmedlas är minst sagt dyster, men desto viktigare att ta del av. Inte minst för att undvika att själv gå på ryska påverkanskampanjer och bidra till spridning av desinformation. Kunskap är makt.


Ur Vi Läser #5 2023.

Fler utvalda artiklar