Margareta Magnusson försöker alltid hitta ljuset

Hon bokdebuterade 2017 – 81 år gammal – med Döstädning och skapade en snackis som gavs ut i 32 länder. Nu är Margareta Magnusson tillbaka med Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig.

  • 4 min
  • 21 apr 2022

// Foto: Alexander Mahmoud

Margareta Magnusson försöker alltid hitta ljuset
Markus Wilhelmson

Lyssna på artikeln

Hon bokdebuterade 2017 – 81 år gammal – med Döstädning och skapade en snackis som gavs ut i 32 länder. Nu är Margareta Magnusson tillbaka med Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig.

I debuten låg fokus på att underlätta tillvaron för de efterlevande. Boktiteln på engelska var The Gentle Art of Swedish Death Cleaning och numera finns forum på nätet där tusentals medlemmar diskuterar döstädning.

– Det har blivit nästan som en sekt. Jag läser och funderar ibland på om jag ska blanda mig i och korrigera vissa saker de missförstått, men jag låter bli, säger författaren själv.

Hon har hunnit fylla 86 år och fick under pandemins isolering tid att skriva en uppföljare. Den här gången fokuserar hon mer på livet än det som kommer efter.

Margareta har skrivit en samling essäer om upptäckterna hon gjort av att bli gammal. Vissa förändringar är förstås förknippade med begränsningar, men hennes grundinställning är att uppmärksamma det som faktiskt är möjligt. Tacksamhet är en röd tråd.

– Jag hade en fin barndom och har haft turen att vara född med en ljus syn på livet. Jag är född på nyårsafton, så jag trodde länge att alla fyrverkerier och kyrkklockor var för att fira mig, säger hon och skrattar.

Levnadsråd från någon som troligtvis kommer dö före dig är fylld med tankar om vad som kan förgylla tillvaron, alltifrån att ”Omge dig med unga och busvissla åt ditt yngre jag” till att ”Ta hand om ditt hår – om du har något”. Utdraget från den nya boken som vi kan publicera här intill handlar om uttrycket Kärt besvär.

– Det är ju egentligen ett konstigt uttryck med ett positivt laddat ord följt av ett negativt. För mig handlar det om att hitta sätt att se på varje börda och irritationsmoment som något kärt. Att det blir en belöning efteråt när jag har klarat det. Pandemin har mitt i allt elände gjort mig mer fokuserad på vad som gör varje dag värd att leva, säger hon.

Vissa dagar kräver större ansträngning än andra för att hitta det där ljuset.

– Ibland undrar jag om jag överhuvudtaget ska orka gå upp ur sängen. Men jag har mina rutiner och försöker att hålla på dem. Och en sak som är positiv med att bli gammal är att de flesta är väldigt snälla mot dig. Människor har börjat öppna dörrar åt oss äldre igen, det verkar ha kommit tillbaka. Och man blir förlåten. De ser att man anstränger sig och har oftast överseende med att det tar lite tid. Jag är också så himla glad över min rollator som är till stor hjälp, säger hon lägger till:

– Jag tycker faktiskt synd om många unga. Jag brukar titta på hur de springer med andan i halsen, gata upp och gata ner. Jag förstår inte hur de orkar och tänker att de kommer att få utslitna knän av allt det där joggandet. Jag slipper ha bråttom. Aldrig i livet. Där har du ytterligare ett plus med att bli gammal.

Fler utvalda artiklar