Den här artikeln finns tack vare att våra medlemmar betalar för god journalistik.

Bli medlem idag!
Amanda Romare

”Det är ett väldigt hårt dejtingklimat”

Foto: Linn Arvidsson

Amanda Romares debutroman “Halva Malmö består av killar som dumpat mig” är en ocensurerad dagboksberättelse om att söka högt och lågt efter kärlek men istället bli avvisad. Om och om igen.

“Moralen, etiken och mina egna värderingar och krav har liksom hyvlats ner mer och mer för varje dejt. Snart är jag platt.” Så skriver 32-åriga Amanda i sin dagbok efter nästan ett års ihärdigt dejtande. Hon raggar i barer och Tindersvajpar hejvilt; hon dejtar killar i sin liga, över sin liga och under den.

Killarna hon träffar har egentligen bara en sak gemensamt: de säger tack men nej tack efter första dejten.

– För mig var det extremt svårt att förstå varför jag blev så dissad, säger Amanda Romare över telefon från hemstaden Malmö där boken också utspelar sig.

– Själv tänker jag att det måste vara en mycket dålig dejt för att jag inte ska vilja ses igen. Men andra tänker kanske tvärtom, att det måste vara en riktigt riktigt bra dejt?

Som synes delar debutanten Amanda Romare både namn och frågeställningar med sin antihjältinna.

– Jo, mycket i boken bygger på självupplevda erfarenheter, men det finns element av fiktion också. Jag har kommit på mig själv med att tänka tillbaka på något dejtingminne och sedan insett att det är bok-Amanda som varit med om den grejen, inte jag.

Vad säger din roman om att dejta i det tjugoförsta århundradet?

– Den säger att det är ett väldigt hårt dejtingklimat. När man dejtar mycket ger man så mycket av sig själv och när man börjar tro på något och sedan blir dissad… den smärtan är reell och tung. Samtidigt finns det ett enormt utbud och det ger ju tröst att det hela tiden finns fler killar att träffa.

Är det skillnad att dejta som 30plus än som 20plus?

– När jag tittar på mina 20plus-vänner – man får automatiskt fler yngre vänner när man är singel – så finns det en optimism och en icke-oro kring det, även om de kämpar med samma dumpningsångest och självtvivel. Mina äldre vänner har en annan uppgivenhet som nog mycket handlar om att det finns ett slutdatum om man vill ha biologiska barn, säger Amanda Romare men tillägger att alternativet att skaffa barn på egen hand minskat stressen betydligt.

Dejtande är ett tacksamt ämne att skriva om just då det för med sig så mycket känslor, och hon har varit mån om att inte censurera något; dels när det gäller utsattheten i att vara den som känner och vill mer, men också när det gäller intima detaljer.

– När jag läser böcker och lyssnar på poddar om sex och dejting saknar jag ofta att få känna igen mig i de lite intimare och smutsigare sidorna. Att Amanda i boken kämpar med alltifrån analsprickor till svampsalva tror jag att många kan relatera till.

När vi lämnar bok-Amanda har hon träffat en kille som verkar vilja satsa på något långsiktigt. Får jag fråga hur civilståndet ser ut för författar-Amanda?

Det nästan hörs hur Amanda Romare skruvar på sig. Inte för att frågan är för privat, nej, utan för att singelidentiteten, trots kampen bort från den, är svår att släppa taget om.

– Självständigheten som kommer med att vara singel är en väldigt viktigt bit av vem jag är. Men det har varit en intressant resa att få komma till tredje dejten. Det är verkligen “out of this world” att hitta någon som man kan ligga bredvid och inse att den här personen vill vara här lika mycket som jag.

DebutantFoto: Linn Arvidsson

Debutant

Namn: Amanda Romare
Ålder: 32 år.
Bor: I Malmö, uppvuxen på Bjärehalvön.
Yrke: Producent på produktionsbolaget Brilliant Productions – som hon driver ihop med sin mamma och syster – och en av grundarna till stiftelsen Den andra sidan som jobbar med att stötta ungdomar med psykisk ohälsa genom berättelser.
Aktuellt med: Debutromanen Halva Malmö består av killar som dumpat mig på Natur och kultur.