Grynet Molvig om ett pappaminne med grisfötter

I Grynet Molvigs barndom var det ingen tvekan om matens ursprung. Det var stundtals grymt, men när grisfötterna var tillagade blev det högtid.

  • 2 min
  • 23 dec 2022

// Foto: Ulrika Ekblom

Grynet Molvig om ett pappaminne med grisfötter
Redaktionen Vi

Lyssna på artikeln

I Grynet Molvigs barndom var det ingen tvekan om matens ursprung. Det var stundtals grymt, men när grisfötterna var tillagade blev det högtid.

”Jag växte upp på en bondgård och varje jul slaktade pappa grisen. Jag minns grisens ångestskri när den släpades ut ur stian, det svartröda blodet mot den vita snön, ångan från den vedeldade vattenkitteln, mammas raska händer som rörde runt med sleven i hinken så inte blodet skulle levras. Gnistrande vit snö mot den mörka decemberhimlen och det röda blodet var en dramatisk och grym upplevelse för en liten flicka.

Mysigare var det närmare jul när pappa och jag satt vid köksbordet och åt grisfötter med rödbetor och iskall mjölk. Då var det högtid.

Pappa är död sedan länge, mjölk dricker jag bara till kaffet numera och grisfötter har jag väl egentligen aldrig tyckt om, men minnet är kvar och värmer fortfarande, mer än 70 år senare.

Ett pappaminne med grisfötter.”

Skrivet av Grynet Molvig.


Foto på maträtten grisfötter.
Grynet åt sina grisfötter med enbart potatis och rödbetor. Vi valde att göra en god stomp av pumpa, potatis och palsternacka. Det går åt mycket grisfötter för att få ut kött till fyra portioner. Givetvis varierar det men köp hellre mer än för lite. // Foto: Ulrika Ekblom

Grisfötter

4 portioner.
Tillagningstid: 6-8 timmar.

Kokta grisfötter
10 grisfötter 4 morötter
4 gula lökar 3 msk hel kryddpeppar
5–6 lagerblad 2 msk salt

Stomp på pumpa, potatis
och palsternacka

500 g butternutpumpa 300 g potatis
200 g palsternacka 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
2 msk smör 1 ½ dl crème fraiche
3 msk hackad gräslök salt och peppar efter smak

Till servering

  • Inlagda rödbetor

Gör så här:

  1. Skölj grisfötterna noga och låt ligga i blöt i kallt vatten ett par timmar. Skölj igen.
  2. Lägg dem i en stor gryta, alternativt två stycken, och häll på vatten så det täcker.
  3. Låt det få ett uppkok, häll bort vattnet och skölj av grisfötterna.
  4. Lägg grisfötterna i grytan igen och fyll upp med vatten så det täcker. Skär morötter och lök i grova bitar. Lägg i tillsammans med kryddpeppar, lagerblad och salt.
  5. Låt det få ett uppkok, sänk värmen och låt sjuda under lock 3–4 timmar tills köttet lossnar lätt från benen.
  6. Låt svalna och plocka sedan bort köttet från benen. Spar lite sky och värm köttet vid servering.
  7. Stomp: Skala pumpa, potatis och palsternacka och skär i grova bitar.
  8. Lägg i en kastrull och fyll upp med vatten. Smula i buljongtärningen.
  9. Låt sjuda under lock tills allt är helt mjukt.
  10. Häll av spadet. Lägg i smöret och mosa grovt.
  11. Skeda i créme fraichen och vänd ner gräslöken.
  12. Låt allt bli varmt och smaka av med salt och peppar.

Recept och styling Liselotte Forslin.

Fler utvalda artiklar