30 tips: Det här får du inte missa i höst

Triangeldrama i kultureliten på bio. Jazzfestivaler. Dostojevskij på Dramaten. Sju litterära döttrar som jagar, super, brottas och badar. Och så älskade Malmöpoliser som gör comeback i SVT. Här är 30 höjdpunkter att se fram emot i höst.

  • 1 kommentar
  • 27 min
  • 2 sep 2022

// Foto: Netflix/Svt/Dramaten

30 tips: Det här får du inte missa i höst
Redaktionen Vi
Prova idag

Lyssna på artikeln

Triangeldrama i kultureliten på bio. Jazzfestivaler. Dostojevskij på Dramaten. Sju litterära döttrar som jagar, super, brottas och badar. Och så älskade Malmöpoliser som gör comeback i SVT. Här är 30 höjdpunkter att se fram emot i höst.

Kjell Häglund – tv:

Tunna blå linjen, säsong 2

SVT, 18 september

Inspirerad av Steven Bochcos banbrytande polisserier från 1900-talet, Spanarna på Hill Street och På spaning i New York, och av gatuberättelserna från Sveriges kändaste ”twitterpolis”, kontot @YB_Sodermalm, byggde serieskaparen Cilla Jackert förrförra vintern upp en egen banbrytande serie om vardagen på en polisstation i Malmö. Tittarsiffrorna sköt i taket, nästan som på 1900-talet. Nu kommer allt tillbaka. Sverige behöver en polisserie som hittar myskänslan mitt i det bistra och brutala, tar upp dagsfärska ämnen samtidigt som den är nostalgisk, skildrar iskall brottslighet utan att tappa värmen i de mänskliga relationerna.

Gizem Erdogan i Tunna Blå linjen. // Foto: Svt

The White Lotus: Sicily

HBO Max, oktober

Mike White såg sin satiriska dramaserie The White Lotus, om en lyxresort på Hawaii som katalysator för vår tids komplexa klassklyftor, som en avslutad berättelse. Men den gick så bra att HBO bad om en fortsättning. Jennifer Coolidge var den mest hyllade skådespelaren förra gången – nu får vi följa henne till en ny skådeplats för de olösliga konflikterna mellan gamla och nya värden, gamla och nya världen. Det som stannar kvar länge efteråt är empatin med både vinnare och förlorare – eller insikten om hur även vinnarna äts upp av vad de har att förlora.

Snabba cash 2

Netflix, 22 september

Första säsongen var en sensation som hyllades världen över, och höstens fortsättning är lika vass. Dramat kretsar fortfarande kring knarkkrig och startup-business, adderar en studie i bristande skolresurser i förorten, och skruvar upp de ansträngda familjerelationerna och gängparanoian. Nyrekryteringen av yngre tonåringar är återigen ett bärande tema, och högstadiekidsen som balanserar på samhällets yttersta kant stjäl showen med sin jargong, sin vänskap och sina ödesdigra snedsteg. I seriens andra ände balanserar Evin Ahmads startup-kämpe och ensamstående mamma på samma bristningsgräns. Snabba cash är större som tv-drama än som både bok- och filmserie, tack vare hudlösa skådespelarinsatser i organisk regi av Jesper Ganslandt.

Evin Ahmad i Snabba Cash. // Foto: Netflix

Candy

Disney+, 12 oktober

Amerikansk serie om ett verkligt rättsfall där en älskad helylle-hemmafru i en småstad i Texas 1980 plötsligt mördade sin älskares fru med 41 yxhugg. Jessica Biel är fantastisk i huvudrollen, likaså Melanie Lynskey som mordoffret samt Timothy Simons och Pablo Schreiber som respektive make. Ensemblespelet fascinerar ända ut i periferin – som när Jessica Biels make i verkligheten, Justin Timberlake, dyker upp oigenkännlig i två avsnitt som lokal polisutredare. Serieskaparen Nick Antosca, som tidigare gjort The Act, har hittat en isande egensinnig och sociologiskt utmanande true crime-nisch.

Tulsa King

Paramount+, 14 november

Serieskaparen Taylor Sheridan är mest känd för westernserien Yellowstone med Kevin Costner, men hans storverk är förra årets Mayor of Kingstown. Med nya Tulsa King kombinerar han båda succéformlerna: det samtida kriminaldramat från Mayor of Kingstown samt den filmiska mega-stjärnglansen från Yellowstone, i och med att Sylvester Stallone gör huvudrollen – faktiskt hans drama-tv-debut! – som maffia-”mellanchef” nysläppt från fängelset och nyförflyttad till sydstaterna för att ta makten över Tulsas undre värld.


Yukiko Duke – böcker:

Kassa 19 av Claire-Louise Bennett

Wahlström & Widstrand

Den här ljuvliga, underfundigt humoristiska boken är varken roman, novellsamling eller lyrisk essä utan någonting mitt emellan genrerna. Det är en lekfull berättelse som handlar om fantasins och litteraturens kraft och om en kvinna vars hela liv cirklar kring böcker och läsning. Hon känner sig tidigt avvikande och böckerna blir hennes räddning. De skänker tröst, men också vägledning: berättaren navigerar sig fram i tillvaron efter dem. Översättning: Carl-Johan Lind.

Ett land av snö och aska av Petra Rautiainen

Norstedts

Det här är en rafflande bladvändare, historisk roman och existentiell thriller i ett. Våren 1944 befinner sig Finland och Nazityskland fortfarande i allians. En ung finsk soldat sänds som tolk till ett fruktansvärt, tyskt fångläger i Enare i finska Lappland. Efter kriget kommer journalisten Inkeri till samma plats och säger sig vilja skriva om ortens snabba återuppbyggnadsarbete. Men i själva verket har hon kommit för att leta efter sin man vars spår slutar i lägret. Översättning: Marjut Hökfelt.

Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl

Norstedts

Anneli Jordahl blir bara friare och roligare i sitt skrivande för varje år. Här har hon låtit sig inspireras av den finska 1800-talsklassikern Sju bröder av Alexis Kivi. I Jordahls härliga roman möter läsaren den ryktbare björnjägaren Leskinens sju vildvuxna döttrar. De lever för sig själva ute i vildmarken, jagar, super sig fulla, brottas och badar. Någon gång emellanåt säljer de skinn på marknader. Det här är en berättelse med många bottnar om normalitet och avvikelse, ensamhet och gemenskap – och inte minst syskonrelationer.

Slugger av Torbjörn Flygt.

Polaris

Jag tror att vi är många som har längtat efter att få återknyta bekantskapen med Johan Kraft, Torbjörn Flygts huvudperson i romanerna Underdog och Outsider. Och här är han nu! Av den arge unge mannen har det blivit en tunnhårig, luttrad familjerättsjurist med villa i Höllviken. Å, så ömsint och fint Flygt skriver om en medelålders mans tvivel på sig själv, tillvaron och samhället. Så lätt det är att känna igen sig i Johans sorg över allt som inte blev som man tänkt sig i livet och glädjen över allt som trots allt har blivit.

Minnesteatern av Karin Tidbeck

Volante

Karin Tidbeck är ett världsnamn, men har märkligt nog haft svårt att slå igenom här i Sverige. Sedan många år tillbaka skriver hon därför på engelska. Hon kallas ofta science fiction-författare, men i själva verket skriver hon alldeles egna, drömlika berättelser – i lika hög grad präglade av filosofi som av folksaga. Här handlar det om ett område där tiden inte existerar, befolkad av en adel som kidnappar barn från angränsande områden för att använda dem som tjänare. När barnen kommit upp i tonåren, dödas de och äts upp. Barnen Tistel och Dora tänker inte gå det ödet till mötes, de tänker fly. Översättning: Andreas Vesterlund.


Johan Norberg – musik:

Goran Bregović

Malmö Live Konserthus, 13-14 oktober

Tillsammans med sin Wedding and Funeral Orchestra, tre soloviolinister, kören Bulgarian Voices och Malmö Symfoniorkester bjuder kompositören Goran Bregović på balkanrytmer med rötter i romsk musik. I programmet ingår även musik han har skrivit till flera av regissören Emir Kusturicas filmer. På papperet ser det ut att bli årets absolut mustigaste och mest märgfyllda konsert, och med den uppställningen kan inget gå fel. Grattis, Malmö.

Kompositören Goran Bregović kommer till Malmö. // Foto: Herri Bizia

Umeå Jazzfestival

26–30 oktober

I stort sett alla konserter äger rum på samma ställe, Folkets Hus med alla sina olika scener, vilket skapar den riktiga festivalkänslan. Nyss bortgångne Lasse Lystedt drog igång 1968 och lockade hit de stora, Miles Davis, Count Basie, Duke Ellington och Benny Goodman, alla har varit där. Nu är det Umeå-sonen och saxofonisten Jonas Knutsson som tar över som festivalgeneral, och det bådar gott. Nina Persson från The Cardigans och den brasilianske multiinstrumentalisten Hermeto Pascoal är bara de värda en resa till Umeå.

Norma

Folkoperan Stockholm, 14 september–20 november

Julia Sporsén och Kajsa Lindberg delar på huvudrollen i Vincenzo Bellinis opera Norma från 1831, och blir de som ska ta sig an operarepertoarens vackraste aria Casta Diva – den legendariska superstjärnan Maria Callas paradnummer. Eirik Stubø gör Sverigedebut som operaregissör i Folkoperans nyrenoverade, vackra lokaler. Boka en söndag så blir det tid över att äta på den nyöppnade restaurangen Hornsgatan på gatunummer 81.

Snarky Puppy

Stockholm Waterfront, 2 november

Det finns gott om fantastiska klipp på Youtube med detta stora amerikanska jazzkollektiv. Det ploppar och studsar och svänger, med musiker som ser innerligt glada ut över att få spela tillsammans, och det smittar. Virtuosa instrumentalister som bjuder på soul, jazz, rock och folkmusik, och inte enbart för invigda kännare och diggare; alla bjuds generöst in till att se och lyssna hur de nyfiket letar sig fram i musiken.

Jazzkollektivet Snarkypuppy kommer till Stockholm Waterfront. // Foto: Urko Dorronsoro

James Taylor

Cirkus Stockholm, 15 november

Det kallas singer-songwriter, att sjunga egna låtar till akustiskt gitarrkomp, och i denna genre är James Taylor själva ur-singer-songwritern. Hans väna, lite träiga röst och skickliga strängplockande har mjukat upp hjärtat på miljontals lyssnare. Att en så gullig kille varit helt nere i heroin är svårt att föreställa sig, men han är ren sedan decennier och har fortsatt skriva fantastiska låtar. Cirkus omfamnande salong är en perfekt plats för James.


Fredrik Sahlin – film:

Bränn alla mina brev

Biopremiär 23 september

Eftersom jag såg Alex Schulman som en mobbare på de sociala mediernas skolgård tog det tid innan jag iddes öppna hans roman om triangeldramat mellan morfar Sven Stolpe, mormor Karin och författaren Olof Lagercrantz. Men den var lika välskriven som ryktet sa. Sålunda är förväntningarna på filmatiseringen höga. Adaptioner når ju sällan samma nivåer som sina förlagor men med The Wife-regissören Björn Runge vid rodret och en ung stjärnensemble som Bill Skarsgård, Asta Kamma August och Gustav Lindh kan det inte gå fel. Väl?

Gustav Lindh, Bill Skarsgård och Asta Kamma August i filmen Bränn alla mina brev. // Foto: Stellan Runge

Blonde

Netflix, 28 september

Det har snackats en hel del om denna filmatisering av Joyce Carol Oates paradverk om Marilyn Monroe, redan en lång tid innan den covid-försenade premiären. Dels för att huvudrollsinnehavaren, den kubanska Ana de Armas, har fått kritik för att hennes latinamerikanska brytning stör illusionen, dels för att förlagans författare har sagt att regissören Andrew Dominiks adaption är sant feministisk, och att hon inte tror att någon manlig filmmakare någonsin tidigare har lyckats med något liknande. Spännande!

Ana de Armas som Marilyn Monroe i Blonde. // Foto: Netflix

Crimes of the future

Biopremiär 30 september

Efter några aningen mer rumsrena decennier är den kanadensiske avfällingen David Cronenberg nu tillbaka i subgenren body-horror. Mer exakt en köttig framtidsvision om en värld där människokroppen har börjat mutera för att anpassa sig till sin digitala miljö, där kirurgi är det nya sexet och där ett kändispar drar in pengar på att operera varandra inför publik. Knepigt, snaskigt och udda – med Viggo Mortensen och Léa Seydoux i vassa huvudroller.

Triangle of sadness

Biopremiär 7 oktober

Filmbranschens främste beteendevetare, Ruben Östlund, vann sin andra Guldpalm i Cannes (vilket är extremt få förunnat, bara en Guldpalm ger filmiskt anseende för en livstid) för denna smarta studie i mänsklig gruppdynamik. Denna gång befinner vi oss på en lyxkryssare där filmmakaren bjuder på lättsam men ändå hårdslående politisk, publikfriande humor. Här reciteras Marx samtidigt som överklassen, i sjösjukans våld, glider runt i sina egna spyor och diarréer. Vi bevittnar den västerländska civilisationens undergång och det kittlar dödsskönt i kistan.

Boy from heaven

Biopremiär 18 november

2022 var ett ovanligt lyckats svenskt år i Cannes. Tarik Saleh, som med The Nile Hilton incident för fem år sedan, gick från att vara framstående svensk regissör till en internationellt gångbar dito, vann manuspriset för denna välskapta mix av socialreligiöst drama och spionthriller. Favoriten Fares Fares är ljuvligt luggsliten i rollen som den egyptiske polisen som i bästa film noir-stil tar upp kampen mot korruption bakom en religiös och maktfullkomlig fasad.


Anna Hedelius – teater:

Flugornas herre

Helsingborgs stadsteater, premiär 24 september

Nobelpristagaren William Goldings dystopiska berättelse om en grupp strandsatta pojkar och deras allt grymmare maktkamp känns obehagligt aktuell i en tid då krig rasar i Europa och svensk politisk debatt inte sätter människors lika värde högst på agendan. Vad händer med människors etiska kompass när gruppens mekanismer i kombination med komplexa utmaningar gör det allt svårare att stå för sina egna värderingar?

Ödesmärkt

Dalateatern, premiär 8 oktober

För de flesta är författarnamnet Karin Smirnoff likställt med västerbottniskt armod och mångbottnad skröna. Mer bortglömd är August Strindbergs och Siri von Essens äldsta dotter med samma namn. Pjäsen Ödesmärkt skrevs 1923 men refuserades av de stora scenerna då den, enligt samtiden, var både skandalös och pervers. Låt oss se om 2020-talet är redo att möta Anders Hagman, hemligt kär i styvsonen Daniel och så svartsjuk att han försöker ta sitt liv då pojken i stället fattar tycke för brorsdottern Greta. Bortglömd queerhistoria i nytt ljus.

Oliver Andersson och Patrik Pettersson spelar i Ödesmärkt på Dalateatern. // Foto: Klara G

Shoot – kameran går!

Göteborgs stadsteater, urpremiär 21 oktober

Regissören Erik Holmström kan som ingen annan hitta en experimentell twist på klassiska historier. Självklart var det bara en tidsfråga innan han skulle kliva in i den italienske Nobelpristagaren Luigi Pirandellos absurda universum. I en teaterlek på djupaste allvar med en rejäl portion samhällssatir ges plats på scenen för en kaotisk filminspelning. Skådespelare kastar sig mellan roller, stjärnor hotar med avhopp, finansiärer kommer med absurda krav och en tiger får en oväntad roll, alltmedan världskriget väntar runt hörnet.

Brott och straff

Dramaten, premiär 24 november

I Raskolnikovs gestalt förkroppsligas de svåraste moralfrågorna kring ondska, godhet, skuld och ansvar. Den fattige studenten bestämmer sig för att döda en hatad pantlånare för att trygga sin ekonomi och befria världen från en ond människa. I händerna på den politiskt kontroversielle bosnisk-kroatiske regissören Oliver Frljić blir Dostojevskis psykologiska roman från 1866 en feberdröm, som lägger sig obehagligt nära samtiden.

Gustav Lindh spelar Raskolnikov i Oliver Frljićs bearbetning av Dostojevskis klassiker. // Foto: Dramaten

Temps mort

Kulturhuset Stadsteatern, urpremiär 16 december

Suzanne Osten tar sig an Lars Norén och cirkeln är sluten. Det var hon som regisserade hans tidiga pjäser, En fruktansvärd lycka och Underjordens leende på 1980-talet. Sedan tog hon och Norén sig an livets mest väsentliga teman på helt skilda sätt. Efter hans död förenas deras världar i en pjäs om sju personer som rör sig i dödslandet men hungrar efter liv och gemenskap. Med drömensemblen Ann Petrén, Anna Takanen, Andreas Kundler, Cilla Thorell, Simon Norrthon, Per Sandberg och Thora Möller Jensen kan det knappast bli annat än fullträff.


Pontus Dahlman – konst:

Coronasamlingen

Skissernas museum, Lund, 13 oktober–12 februari 2023

Kom det verkligen något gott ur covidnedsläckningen? Återupptäcka naturen och lufsa runt i mysbyxor som hemmajobbare, brukar svaret bli. För konstens del: en annan gåva. Nämligen statens stora inköp under 2021, ”för att stötta det svenska konstlivet under pandemin”. 25 miljoner kronor i potten, över 500 inköpta verk. På höstens stora utställning på Skissernas museum visas 70 av dessa. En finfin chans att se riktigt färsk samtidskonst.

Nan Goldin: This will not end well

Moderna museet, Stockholm, 29 oktober–26 februari 2023

Förra gången Nan Goldin ställde ut i Stockholm var det svårt att ruska av sig upplevelsen av hennes ofta mycket stora fotografier. Hennes omtumlande intima porträtt och vardagsscenerier från bland annat New York, har gjort henne till färgstillbildens stora, absolut orädda stjärna. Länge har hon satt samman sina egna bildspel för att projicera sina verk på duk. I höst visas en rad av dessa, tillsammans med annat material, inuti specialdesignade byggen på Moderna museet i Stockholm.

Ur diabildspelet The Other Side, 1992–2021 av Nan Goldin. // Foto: Nan Goldin/Moderna Museet

Borås Bright Art

Borås konstmuseum 28 oktober–26 februari 2023
Borås stadsrum 28 oktober–8 januari 20
23**

Höst. Mörker. Varde ljus, vill man ropa. Bege er ut på stan i Borås, och vidare in på det stora konstmuseet och önskan slår in. Från slutet av oktober och en bra bit framåt visas där skimrande ljuskonst och projektioner både inom- och utomhus. Ljuskonst får en gärna att tänka på färgsprakande naturvetenskapliga fenomen – som norrskenet! Sådant utlovas också här, men också mer samtidspolitiska frågor kommer att gestaltas.

Matej Bizovicar konstverk Refufish kommer att visas upp under Borås Bright Art. // Foto: Matej Bizovicar

Åke Göransson: Färgens tröst

Liljevalchs konsthall, Stockholm, 14 oktober–8 januari 2023

I konsthistorien finns en rad udda konstnärsöden och besynnerligt oväntade upptäckter, och bland dessa ligger Göteborgsmålaren Åke Göransson i topp, i varje fall i Sverige. Många gånger har storyn dragits: hur han först går på konstskolan Valand, utvecklar sin färgkänsla och kulörvirtuositet, men slutar både fysiskt och psykiskt utarmad på mentalsjukhus. Ett par år före hans död 1942 hittas en skatt med målningar i mammans kökssoffa … Nu blir Göransson höstens stora målerihjälte på Liljevalchs.

Maskor och makt

Sara kulturhus, Skellefteå, 9 oktober–22 januari 2023

Sara kulturhus i Skellefteå är ett av de senaste årens mest omtalade kulturbyggen: en tjugovåningsskrapa till allra största delen rest i trä, ”skördat” i husets omgivning. Inrymt i huset finns Museum Anna Nordlander, döpt efter en av de kvinnliga pionjärstudenterna vid Kungliga konstakademien. I höst och denna vinter visas en textilutställning med verk av bland andra storheterna Britta Marakatt-Labba och Louise Bourgeois. Temat: ”Kvinnors arbete, textilt återbruk, kroppen och minnet”.

Maskor och Makt visas på Sara kulturhus i Skellefteå mellan 9 oktober–22 januari 2023. Bilden visar ett utsnitt av Jan van Esch performance ”Mitumba”. // Foto: Nadin Retsche

Fler utvalda artiklar