Ronja Rövardotters förbannelse
Dubbla dödsfall och ekonomisk kris. Ska otursförföljda Ronja Rövardotter äntligen få premiär nu?
Lyssna på artikeln
Dubbla dödsfall och ekonomisk kris. Ska otursförföljda Ronja Rövardotter äntligen få premiär nu?
Den 28 mars har nyinspelningen av Astrid Lindgrens klassiska berättelse Ronja Rövardotter premiär på Netflix. Det tycks som om historien om rövarhövdingens dotter ständigt drabbas av nya olyckor när den ska filmatiseras.
I boken Från snickerboa till Villa villekulla, Astrid Lindgrens filmvärld från 2004, beskriver Petter Karlsson och Johan Erséus inspelningen av Ronja Rövardotter då den skulle filmatiseras första gången, 1984. Till en början var tanken att Olle Hellbom skulle regissera. Duon Astrid Lindgren och Olle Hellbom hade samarbetat i tolv år, med tio filmer och tre tv-serier, som klassikerna Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.
Olle Hellbom var en av få som Astrid Lindgren litade på när hennes berättelser skulle filmatiseras, och han var ett självklart val även denna gång.
Men under förberedelserna fick Olle Hellbom beskedet att han hade drabbats av magcancer. Den 5 juni 1982 gick han bort, 56 år gammal. I boken beskrivs hur Ronjas framtid var osäker. Skulle hela projektet läggas på is? Men mycket pengar hade redan satsats i produktionen och istället tillfrågades Hasse Alfredson, som nyligen hade skrivit och regisserat Den enfaldige mördaren (som belönade Alfredson och Stellan Skarsgård med varsin Guldbagge). Men Hasse Alfredson hade inte tid och istället föreslogs Tage Danielsson.
Astrid Lindgren ringde själv Danielsson och ställde frågan. Under första mötet hade han skrivit ner frågor som: ”Hur stor är egentligen en rumpnisse?” och ”Hur ser en vildvittra ut i ansiktet?”.
Det ingen visste var att även Tage Danielsson hade drabbats av cancer. Författarna skriver i boken att Danielsson var rädd att inte orka med den krävande inspelningen, som tog teamet till bland annat Dalsland, Stor-Blåsjön i Jämtland, Kungsklyftan i Fjällbacka, Haga slottsruin i Solna och till Oslo där inomhusstudion fanns. Tage Danielsson lyckades slutföra inspelningen av Ronja Rövardotter innan han gick bort i sviterna av malignt melanom den 13 oktober 1985. Han blev 57 år gammal.
På minnesstunden (som sändes i Sveriges Television) efter den folkkäre Tage Danielsson avslutade Hasse Alfredson sitt tal med orden: ”Adjö Tage, min allre bäste vän”. I en intervju sa Alfredson senare att ”Det är som att en bit av mig själv slitits bort”. När Hasse Alfredson gick bort 2017 valde familjen en dikt av Tage Danielsson till hans dödsannons.
Planer på fler filmatiseringar av Astrid Lindgrens böcker har funnits genom åren. Bland annat fanns långt gångna planer på en filmatisering av Bröderna Lejonhjärta, där Hasse Alfredsons son Tomas skulle få regiuppdraget. Från början var författaren John Ajvide Lindqvist och den nyligen Oscarsbelönade fotografen Hoyte van Hoytema knutna till projektet, men det blev problem med finansieringen.
Nu i mars 2024 tog historien om Bröderna Lejonhjärta en ny vändning, då regiuppdraget gick till danske Thomas Vinterberg, bland annat känd som regissören bakom Danmarks Oscarsbidrag En runda till med Mads Mikkelsen.
Gällande nyinspelningen av Ronja Rövardotter bekräftade Viaplay Group i september 2021 att man gett grönt ljus till projektet. Beställningen gällde två säsonger, sammanlagt tolv avsnitt, och kallades ”en av de mest påkostade svenska tv-dramaproduktionerna någonsin”.
Hans Rosenfeldt fick i uppdrag att skriva manus. Men oturen tycks förfölja Ronja, även om det denna gång snarare handlat om ekonomiska kriser istället för sjukdom och död. Tv-serien skulle ha haft premiär under hösten 2023, men tv- och strömningsbolaget Viaplay hamnade i en akut ekonomisk kris och sköt upp premiären för tv-serien på obestämd tid. När man så småningom redovisade ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet förra året löd resultatet på minus 2,9 miljarder kronor. För helåret 2023 landade förlusten på drygt 10 miljarder.
Viaplays kris grundade sig i en uppmärksammad satsning på internationell expansion med kostsamma köp av sporträttigheter, och därför såldes Ronja Rövardotter till den konkurrerande streamingtjänsten Netflix.
När Ronja Rövardotter nu har spelats in igen är det den svensk-brittiska regissören Lisa James Larsson som har regisserat. Hennes relation till Ronja var nästan obefintlig innan hon fick uppdraget. Hon hade varken läst boken eller sett filmen.
– Det kändes spännande och utmanande, ett perfekt projekt för mig. Jag hade redan erfarenhet av att regissera storslagna fantasy-draman och av att jobba med många skådespelare, där barn och tonåringar har bärande roller, kommenterar hon uppdraget för Vi.
Produktionsteamet tittade på 70 olika sjöar i skogen innan de hittade den perfekta tjärnen. Inspelningen höll på i elva månader och krävde en hel del tålamod och uthållighet. Och oturen tycktes följa inspelningen.
– Det var snö när man ville ha sol, konstaterar Lisa James Larsson.
I rollerna syns skådespelare som Johan Ulveson, Sverrir Gudnason och Pernilla August. Ronja spelas av Kerstin Linden, tidigare känd från filmatiseringen av Utvandrarna.
– Jag ser fram emot att serien ska nå ut och hoppas verkligen att den hittar sin publik. Jag är otroligt stolt över det vi har gjort, kommenterar Lisa James Larsson.
Läs mer: