Recension: Underhållande om familjen Netanyahu
”Det är ovanligt att böcker är både blixtrande intelligenta och våldsamt underhållande”, skriver Vi:s recensent Oline Stig som har läst Joshua Cohens roman Netanyahus.
Lyssna på artikeln
”Det är ovanligt att böcker är både blixtrande intelligenta och våldsamt underhållande”, skriver Vi:s recensent Oline Stig som har läst Joshua Cohens roman Netanyahus.
Netanyahus
Roman
Författare: Joshua Cohen
Översättning: Gabriel Itkes-Sznap
Förlag: Bokförlaget Tranan
Den något omständliga undertiteln på Joshua Cohens sjätte roman lyder: ”En redogörelse för en mindre, till och med försumbar episod i historien om en mycket känd familj”. I ett efterord skriver författaren att historien är inspirerad av en berättelse han fick höra av litteraturkritikern Harold Bloom, om när han ombads koordinera ett besök vid universitet av Benjamin Netanyahus far, Ben-Zion Netanyahu i slutet av 1950-talet. Låter det torrt? Det är det inte.
Cohen har fiktionaliserat sin hörsägen på en klar och livfull prosa, i fin översättning av Gabriel Itkes-Sznap. Den oansenlige och hämmade historikern Ruben Blum för ordet i något som utvecklar sig till en skröna som på samma gång är halsbrytande komisk – och en lektion i judisk historia och identitet. Ben-Zion anländer till Corbin College i delstaten New York med sin framfusiga fru och tre ohängda barn och har uppenbarligen inte en aning om hur man uppför sig i möblerade rum. Samtidigt som den förskräckte Ruben gör sitt bästa för att förstå gästens forskningsområde, som rör medeltiden och inte har ett dyft att göra med hans eget. Enda anledningen att han blivit ombedd att sitta i juryn för Ben-Zions eventuella anställning vid universitetet är att de båda är judar. Men vad har de gemensamt?
Cohen balanserar elegant mellan humor, ironi och allvar och låter romanfigurernas klassmässiga, ideologiska och trosmässiga motsättningar stångas mot varandra. I vissa stycken, måste det erkännas, blir resonemangen om judisk historia något tålamodsprövande, men de är också lärorika. Och snart vänds de akademiska litaniorna till vild dramatik.
Det är ovanligt att böcker är både blixtrande intelligenta och våldsamt underhållande. Netanyahus, som belönades med Pulizerpriset förra året, är en sådan bok.
Ur Vi:s septembernummer 2023.