Qaisar Mahmood om den livsfarliga skollunchen
Sjuårige Qaisar Mahmood älskade skolmaten i sitt nya hemland. Men hur var det med den där risotton – var det dödsstraff på att äta den?
Lyssna på artikeln
Sjuårige Qaisar Mahmood älskade skolmaten i sitt nya hemland. Men hur var det med den där risotton – var det dödsstraff på att äta den?
”Jag kom till Sverige från Pakistan när jag var sju. Vi bodde i Stockholmsförorten Tensta och jag kom ganska snabbt in i en vanlig klass, fast språket var ju svårt att förstå i början. En av sakerna jag gillade med mitt nya hemland var den fantastiska skolmaten! Det var så häftigt att man kunde få så god mat, helt gratis: pannkakor, biff stroganoff, en helt ny matkultur som vi inte hade därhemma.
En typisk sådan skollunch var risotto. Och den var god, ja så god att jag tog om, och om. När jag väl hade ätit klart kom det fram några klasskamrater och jag förstod att de ville säga mig något men jag fattade inte riktigt vad. Till sist lät de: Oink, oink, oink! Och då sköljde det över mig, att det varit fläskkött i risotton, att jag hade ätit gris! Jag som kom från ett mycket konservativt muslimskt land visste inte vad som skulle hända. Om jag skulle dö som straff, om Allah skulle sända ner en blixt från himlen!
I dag ser jag det som ett komiskt minne från barndomen. Jag äter inte fläsk men det är inte av religiösa skäl, utan som del av en tradition. Skulle jag laga till den där risotton själv i dag, så skulle jag byta fläskköttet mot kalkon för att få fram samma fantastiska sälta, och så i med majsen, och ärtorna …”
Berättat för Pontus Dahlman.
Skolmatsalens risotto – rispytt med kyckling
Skolmatsalens svar på en italiensk risotto kanske inte var den mest äkta. Men vi har tagit fram en liknande och använt kyckling i stället för skinka och gjort en god kall sås till. Perfekt vardagsmat om du har rester av ris och kyckling.
Tillagningstid: 30 minuter.
6 portioner
• 2 1/2 dl långkornigt ris
• 1 gul lök
• 2 vitlöksklyftor
• 2 msk rapsolja till stekning
• 1–2 tsk rökt paprikapulver
• 2 dl frysta majskorn
• 2 dl frysta gröna ärtor
• 200 g spenat
• 350 g tärnat stekt eller grillat kycklingkött (bra om du har rester, annars ca ½ grillad kyckling)
• salt och nymald svartpeppar efter smak
Mangosås
• 2 dl turkisk yoghurt
• 1 dl tärnad mango
• 1 tsk curry
• ½ tsk honung
Gör så här:
- Koka riset enligt förpackningen och låt svalna.
- Hacka lök och vitlök och fräs i lite olja i en stor panna.
- Lägg i riset och paprikapulvret och låt fräsa med ett par minuter under omrörning.
- Tillsätt majs, ärtor, spenat och kycklingkött och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
- Blanda ingredienserna till såsen och servera till.
Recept och styling av Liselotte Forslin.