Ju fler smarta apparater vi skaffar, desto mer information läcker ut från hemmet. Nu ska ny forskning trygga användarnas integritet och säkerhet.

År 2025 beräknas det finnas 75 miljarder smarta enheter i världen. Tv-apparater, högtalare och klockor som kan ”tänka själva” är på väg att bli en del av det moderna hemmet som ska hjälpa oss i livspusslet. Genom att vara kopplade till internet kan enheterna styras och anpassas med hjälp av den information som användaren delar med sig av.

Till exempel kan ett kylskåp med hjälp av en sensor veta vad som behöver inhandlas, baserat på vad och när användaren brukar handla. Samsungs smarta kylskåp uppmärksammades 2015 när det uppdagades att kylskåpet, där lösenord fanns sparade, kunde hackas. Även Amazons högtalare Echo har fått kritik eftersom den kan spela in och spara allting som sägs i rummet.

– Enheterna samlar privat och känslig information som lösenord, konversationer i hemmet, finansiell information, till och med videosekvenser om det rör sig om baby monitors. Vissa samlar rörelsedata och vet om du är hemma eller inte. Informationen registreras automatiskt, men ibland kan den läggas till av användaren, säger Joseph Bugeja, som är forskare på Malmö universitet.

Trots mer uppmärksamhet och GDPR-lagstiftning tror Joseph Bugeja att många underskattar riskerna. Enheterna samlar in känslig data som delas med olika parter utanför hemmen. Datan som registreras kan sparas för all framtid. Det kommersiella intresset är enormt då informationen kan användas för att skapa profiler över användarna och kartlägga konsumtionsmönster.

– Tidigare visste vi var data färdades in och ut genom hemmet: i kablarna. I dag är det en trådlös skog där data flödar ut överallt till alla möjliga aktörer.

Joseph Bugeja har tagit fram en modell för att kunna se över riskerna med smarta hem. Förutom de integritetsrisker som finns kan informationen man delar med sig av, om den kommer i händerna på hackare, utgöra en säkerhetsrisk för användaren då den kan användas i utpressningssyfte eller för att veta om personen är hemma eller inte.

– Vi har skapat en modell som på ett vetenskapligt sätt beskriver hur ett smart hem kan komma att se ut. Därefter kan vi identifiera integritets- och profileringsrisker samt se hur apparaterna spårar användarna och hur systemen länkar ihop olika enheter.

Att länka innebär att flera apparater kopplas samman vilket gör att företagen får mer information om konsumenten.

– Vi ska inte tänka oss de här enheterna som bara en kaffebryggare. De fungerar som datorer och har funktioner som vanliga hushållsapparater inte har. Det finns en smartness som kan vara fördelaktig, men det är också en risk när information lämnar hemmet.