Per Schlingmanns jakt på den perfekta tomatsåsen

När Per Schlingmann lagar pasta med tomatsås görs det grundligt och tar lååång tid. Det fick han lära sig i Italien.

  • 4 min
  • 18 feb 2022

// Foto: Ulrika Ekblom

Per Schlingmanns jakt på den perfekta tomatsåsen
Unn Edberg

Lyssna på artikeln

När Per Schlingmann lagar pasta med tomatsås görs det grundligt och tar lååång tid. Det fick han lära sig i Italien.

”Jag var intresserad av matupplevelser redan som barn. Det var skaldjur på västkusten och currywurst efter fotbollsmatcherna när jag bodde i Tyskland. Men min fokusering tog ett skutt framåt när jag började umgås med kocken Karl Ljung, vilket ledde fram till att vi skrev en gastronomisk feelgood-roman.

I samband med boken gjorde vi flera research-resor till Italien. Det var under en sådan resa som jag förstod storheten med pasta pomodoro, som också fick en framträdande roll i en scen i boken.

Jag tycker om rätter där man låter några få råvaror lysa. När jag kom hem från Italien ville jag laga just denna rätt ordentligt och ägnade tid åt att hitta de rätta råvarorna. Vitlöken ska vara från Tropea och lite rosa, spagettin ska vara bronsvalsad, olivoljan ganska mild och parmesanen får inte vara för lagrad. Och så ska det vara San Marzano-tomater.

Sedan lagade jag långsamt. Först låta vitlöken gå med oljan, sedan ta upp den och koka tomaterna länge, någon timme. Pastan kokar med såsen i slutet.

Jag har aldrig ätit så gott. Det blev en holistisk upplevelse; först hade jag ätit rätten i Italien, sedan skrivit om den, letat råvaror, lagat den och till sist ätit min version.”


Berättat för Unn Edberg

Tomatsås – långsamt kokad

Det är inte alltid så lätt att få tag på färska San Marzano-tomater men på burk finns det. De är dessutom skördade i bästa säsong och fulla av smak. Använder du färska kan du ta ett kilo.

4–6 portioner
tillagningstid: 60 minuter.

Ingridienser:

• 8 vitlöksklyftor
• 1 dl mild olivolja
• 4 burkar (à ca 400 g) San Marzano-tomater
• salt och nymald svartpeppar efter smak
• 250 g rustik pasta, till exempel pappardelle
• riven parmesan

Gör så här:

  1. Skala vitlöken och skär i skivor.
  2. Hetta upp oljan i en vid panna och lägg i vitlöken.
  3. Sänk till låg värme och låt löken sakta mjukna i oljan utan att den blir bränd. Ta upp och släng vitlöken.
  4. Häll i tomaterna och mosa lätt med en gaffel.
  5. Låt såsen koka utan lock på låg värme i cirka 45 minuter.
  6. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg i pastan och låt koka med tills den är al dente.
  8. Avrunda med lite god mild olivolja på toppen och strö på generösa mängder riven parmesan.

Recept och styling av Liselotte Forslin.

Fler utvalda artiklar