Hur ska Sveriges ekonomi klara coronakrisen? Ansvaret för frågan vilar tungt på Magdalena Anderssons axlar. Vi träffar en kulturnördig finansminister som laddar batterierna i skogen och som omväxlande beskrivs som barsk, schysst, tuff och rolig.

På Socialdemokraternas Youtube-kanal ligger ett komiskt klipp. Finansministern promenerar runt med mikrofon på stan och frågar ungdomar om de känner igen henne.

Det gör de inte.

Inte ens killen som pluggar statskunskap.

Så vi tar det från början. Eva Magdalena Andersson, finansminister sedan 2014, ansvarar för en statsbudget på 1 173 miljarder kronor.

Hon är känd för hårda nypor, men ingen svensk finansminister har någonsin öppnat kassakistan på så vid gavel som hon.

Hur går det ihop? Jag gräver bland tv-inslag och artiklar. Sedan stämmer vi träff på departementet.

Magdalena Andersson kommer in i lobbyn i blå fleecejacka, lycklig, röd om kinderna och ännu med rök i håret efter korvgrillningen i skogen med Vi:s fotograf Thron Ullberg. Få har sett henne så här, undantaget de allt fler som tagit sig ut i naturen under året och stött ihop med finansministern på vandringsstråken.

Så kan man också bli känd.

Men ”Magda” har fler habitat. Ett är litteraturen. Under pandemisommaren blev det Karin Smirnoffs trilogi och Lydia Sandgrens Samlade verk.

– Det var jätteroligt att den fick Augustpriset! En väldigt kaxig debutroman med många lager, stark berättarröst och ljuvliga göteborgsmiljöer. Går hem hos alla. Jag har läst den, min man har läst den, min mamma har läst den. Många av mina medarbetare. Och alla tycker att den är bra. Jag tyckte om Smirnoff-trilogin också. Sedan har jag, lite sent, läst Klubben och Katarina Frostensons K. När man själv är i en maktsfär och det finns vissa intriger så är det spännande att läsa om det i en annan sfär.

Nästa bok på tur är Klas Östergrens Renegater.

– Men jag tänkte att jag skulle läsa Gangsters först. Så att det blir hela trilogin. Ettan Gentlemen läste jag för länge sedan.

Magdalena Anderssons relation till kultur är stark. Det gäller inte bara böcker. Innan restriktionerna kom hann hon se Signature Women, en utställning med kvinnliga svenska konstnärer på konsthallen Artipelag. Sista pjäsen hon kom iväg på: Sufflören på Dramaten. Den handlar om en person ”som faktiskt hittat sin perfekta plats i världen. Som trivs med att behövas som mest när han märks som minst. Och som älskar teatern och dess klassiska texter, men trivs sämre i världen utanför”, enligt Dramatens hemsida.

Egentligen en ganska bra beskrivning av en finansminister i ett land där de mäktiga helst inte ska glänsa utan bara få hjulen att rulla under minimalt gnissel.

Fortfarande i blå fleecejacka sätter sig finansministern till rätta i ett mötesrum. Vi ska prata om året när Sveriges BNP föll med 3,4 procentFotnot: EU-kommissionens höstprognos, november 2020. under den värsta recessionen i EU:s historia. Hur börjar man en sån intervju?

Våren, hur var den?

– Helt galen.

Magdalena Andersson.

Den 5 februari var Magdalena Andersson på en jämställdhetskonferens i Jönköping där det första svenska corona-fallet nyss hade konstaterats. Samma dag sa Region Jönköping att fallet var en ”isolerad händelse”, men några deltagare hade ändå ställt in sin medverkan, minns hon.

– Den mentala processen för mig började med nedstängningen i Kina, då hajade man till. Och jag minns när de stängde ner byn i Italien.

Den 1 februari hade regeringen klassat corona som en samhällsfarlig sjukdom. Men så sent som en månad senare, 28 februari, hade landet fortfarande bara elva bekräftade fall av smitta. ”Än så länge håller vi smittan borta från Sverige”, sa Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Sedan small det.

Den 16 mars står finansminister Magdalena Andersson tillsammans med regeringskollegan Per Bolund (MP) och samarbetspartiernas ekonomiska talespersoner Emil Källström (C) och Mats Persson (L) och presenterar det andra krispaketet.

Vid avstämning i december ska de totala budgetpåverkande åtgärderna för corona-året uppgå till strax över 250 miljarder kronor. Till det kommer ytterligare 900 miljarder kronor i lån och garantier.

Det vet de ännu inte. Men kvartetten har nu tagit av sig sina olika partinålar. Från och med den 16 mars är det svensk flagga som gäller på kavajen.

Analytikerna ska senare skriva att pandemin har svetsat samman januaripartierna.

”Tanken är att svenska företag som i grunden är sunda ska kunna överleva den här perioden”, säger finansminister Andersson till svenska folket.

– Hur orolig är du? frågar TV4.

– Jag har varit väldigt fokuserad på att ta fram det här paketet, det har inte funnits tid att känna efter, svarar finansministern.

Det är en underdrift.

I dag säger hon:

– Det var oerhört intensivt. Vi satt och förhandlade nästan hela tiden. Men det var väldigt, väldigt konstruktivt. Jag sätter stort värde på samarbetet som jag och Per Bolund kunde ha med Emil Källström och Mats Persson.

Förhandlingar måste vara live!

Blev det mycket hämtpizza? Nej. Det blev kyckling med cashewnötter om och om igen. Ett par koppar kaffe om dagen, ibland ”dyrkaffe” som Magdalena Andersson kallar köpt caffè latte i pappmugg. Och godis, det nödvändiga smörjmedlet i förhandlingar.

– En av medarbetarna fick fira sin 50-årsdag i bilen från stugan på väg in. En annan fick börja sin 40-årsdag på jobbet, men vi sjöng för honom efter tolvslaget…

Vad hände för dig mer personligt?

Magdalena Andersson börjar skratta.

– Men det fanns inget personligt. Jag jobbade! Läget var allvarligt. Det gällde att snabbt få företag och medborgare att känna att det finns en morgondag.

– Normalt under en kris så samlas man och diskuterar. Nu skulle folk lära sig jobba på distans. Inte kunde vi använda den vanliga ekonomiska verktygslådan heller. I en kris säger man normalt ”Nu ska vi ha lite konsumtionsstimulanser.” Men ingen skulle ju gå ut och konsumera.

Ännu den 16 mars står kvartetten Andersson-Bolund-Källström-Persson tätt intill varandra framför medierna. När nästa krispaket kommer nio dagar senare är de utglesade med en och en halv meters mellanrum.

Förhandlade ni med Centern och Liberalerna på Zoom?

– Nej, förhandlingar måste vara live!

Man behöver nerven i de snabba utväxlingarna. Tempot.

– Det visade sig när EU:s finansministrar skulle försöka förhandla digitalt i somras. Vi är 27 stycken. Vårt möte började klockan fyra en eftermiddag och klockan åtta morgonen därpå, efter sexton timmar, var vi tvungna att bryta, för folk hade fulla almanackor. Och sedan fortsatte vi på kvällen.

Maratonmötet utmynnade i en coronafond på 750 miljarder euro. Utan den hade inte bara EU utan också flera av de enskilda ekonomierna kollapsat, skrev analytiker när allt var klart i juli.

Sverige har hittills klarat sig som ”tredje bästa” land i coronakrisen. Bara Irland och Litauen har haft ett mindre BNP-tapp, medan Spanien som drabbades värst, förlorade 12,4 procent av sin BNP. ”Sparat i ladorna”, är Magdalena Anderssons förklaring till Sveriges motståndskraft. Och ”svenska modellen”.

– Vi har aldrig haft korttidspermitteringar förut i Sverige. Nu kunde vi snabbt få fram ett lagförslag, men det var också helt nödvändigt att fack och arbetsgivare skrev avtal. Och det gjorde de, blixtsnabbt! Man blir väldigt stolt över att vara svensk.

Hon tar en paus och tänker efter.

– Man måste ha ett intellektuellt förhållningssätt. Vi hade ju ingen aning om vad som skulle hända. Skulle hela världens leverantörskedjor med insatsvaror till industrin bryta samman under en lång period? Skulle det bli brist på mat? Skulle vi kunna köpa konserver? Att jobba i en kris är att jobba under stor ödmjukhet. Samtidigt måste man ändå fatta stora beslut.

Ständigt satt Magdalena Andersson med mobilen i handen. Trots en stor stab var det många samtal hon ville ringa själv.

– Just när man har bristfällig information är det viktigt att ha direktkontakter så att man inte hamnar i en bubbla i den akuta krishanteringen.

Hon pratade med oppositionspartierna. Med branschorganisationerna. Tillväxtverket. Skatteverket. Ett av få tillfällen under våren när Magdalena Andersson brast ut i skratt var när journalisterna frågade vad företagens rätt att få skatten återbetald skulle leda till.

– Det blir mycket jobb för Skatteverket!

Just på Skatteverket var hon själv en av toppcheferna under tre år. Vi återkommer till det.

Magdalena Andersson har ett tuff-rykte. Jag ringer runt och får bilden bekräftad.
Rak. Barsk. No nonsens. Men samtidigt finns motsatsen. Jag hör ”rolig”. ”Varm”. ”Rättvis”, säger en politisk motståndare. ”Hon är snäll”, säger någon från förr. ”I alla ungdomsförbund finns det odd balls och hon tog dem liksom under sina vingars skugga.” Jag lyssnar vidare. ”Man kan få utskällningar”. Medan ytterligare en annan säger att Magda inte har fördragsamhet med ”partister”. Alltså, sådana som tycker något bara för att Socialdemokraterna har sagt det, men inte vet varför.

Är hon en buffel? blir den följdfråga jag då ställer och får svaret: ”Nej. Hon är för intellektuell för att vara buffel. Hon vill ha rätt. Persson var visserligen kunnig men Magda kan nationalekonomi inifrån.”

Magdalena Andersson.

En gång var Socialdemokraterna ett parti som bestämde nästan allt själv.

Men det är länge sedan nu.

Så det är tur att hon klickar med rätt personer.

– Magda har humor och kan bjuda på sig själv. Jag uppskattar hennes hederlighet och ärlighet. Om man gör upp om något, då är det så. Det är schyssta tag. Det gillar jag jättemycket, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet släppte fram januariregeringen Löfven II för två år sedan, trots skrivningen i 73-punktsöverenskommelsen att V inte ska ha något inflytande över politiken under mandatperioden. Men under mandatperioden 2014–2018 förhandlade de båda Andersson ofta med varandra.

Samarbetspartnern Emil Källström från Centerpartiet minns våren 2020.

– Det var väldigt speciellt under mars månad. Det var nattsvart på ett sätt som det inte är nu. Det är lätt att glömma det. Under några skälvande veckor hade näringslivet panik. Det var påfrestande för oss alla, och det var uppenbart att Magda kämpade. Vi pratade jättemycket med varandra.

Utomhuslivet betyder otroligt mycket för mig. Det är i skogen jag får återhämtning.

Han tillägger:

– Jag är nära nog odelat positiv till Magda som person. Vi tycker väldigt olika och vi har ofta rena dragkamper, men med respekt för det: hon är väldigt bra. Rak, tydlig. Ingen bullshit. Hon har alltid genomtänkta positioner.

Vi återvänder till skogen, tillflyktsorten.

– Utomhuslivet betyder otroligt mycket för mig. Det är i skogen jag får återhämtning, säger Magdalena Andersson.

Krånglig terräng är inget hinder. Det får gärna gå rakt uppåt. Hon var 24 år när hon började bestiga berg tillsammans med en ekonom med hästsvans som inte var Anders Borg. Hennes man, då pojkvän, heter Richard Friberg och är i dag professor på Handelshögskolan och expert på hur företag agerar under risk. Det var han som introducerade henne för klättringen.

– Att det var läskigt tyckte jag nog i början, men det är en tillvänjningssak. När man har haft paus blir det läskigt.

Är det svårt?

– Nej. Det beror på om man klättrar en svår led. Jag är inte så duktig, så jag klättrar lätta leder. Om man måste gå på egen hand, som när barnen var små, kan man ta en färdig klätterled där det finns försatta säkringar så att man inte behöver säkra sig själv.

Hur höga klippor befinner du dig på då?

– Det beror på hur många replängder man har. Jag har gjort många replängder också, kanske fem. Då kan höjden vara 150–200 meter.

Favoritklippor finns i bergskedjan Dolomiterna i Italien.

– Men helst klättrar jag faktiskt hemma, för det finns fina klätterklippor precis där vi bor i Nacka.

Friluftsintresset ger förstås många helyllepoäng, men kan också slå tillbaka. Finansministern har fått kritik för att ha besökt skidorten Sälen strax före jul, trots att myndigheterna avråder från icke nödvändiga resor.

Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson är född 1967 och tillhör en generation socialdemokrater som fick sina första jobb i regeringskansliet under 90-talet. Den tidens ekonomiska kris präglade dem allihop, vänsterkritiker i det egna partiet säger att de aldrig har tagit sig ur järnkorsetten av budgetregler. På vilket svaret alltid brukar vara att ekonomin ska skötas ansvarsfullt. Magdalena Andersson jobbade under Göran Persson, som var finansminister från 1994 och statsminister från 1996.

– Han var en bra chef. Otroligt politiskt och strategiskt kunnig. Han ställde väldigt höga krav, men gav också medarbetarna goda möjligheter att växa. Man gick in och drog ett ärende, och fanns det en svaghet i resonemanget så såg han det på direkten.

Jag har inte den här positionen för att jag älskar att debattera eller tycker om att stå i rampljuset.

31 år gammal blev Magdalena Andersson planeringschef i statsrådsberedningen, en post hon behöll i sex år. Hon var den som såg till att Göran Persson alltid visste vad som hände ute på departementen. Att det han ville få gjort blev gjort. Men hon skrev också underlag till debatter.

En nyckelposition. Alla i den politiska världen visste vem ”Magda” var. Men utåt var hon en doldis. Inte vald, utan en politisk tjänsteman utbildad på Handelshögskolan.

Socialdemokratiska ministrar kan ha väldigt olika bakgrund. En del har tagit sig upp via SSU, som Mikael Damberg, Lena Hallengren och Ardalan Shekarabi. Andra meriterade sig som kommunalråd, exempelvis Göran Persson och Lena Micko. Och så finns det några med bakgrund i akademin.

Magdalena Andersson tillhör den sista gruppen, tillsammans med sådana som Ingvar Carlsson och Olof Palme. Hon var en toppstudent som började doktorera och gästforskade i nationalekonomi i Wien och på Harvard. Men som ändå avbröt den akademiska karriären och hoppade in i politiken.

En del säger att du är mer tjänsteman än politiker. Andra säger ”Hon är väldigt ideologiskt vänster.” En tredje sida säger ”Hon är väldigt mycket en realist.” Hur går det ihop?

– Haha, det är nog sant alltihop. Jag har visserligen varit politiskt aktiv jämt, men när jag började i regeringskansliet kom jag direkt från forskarvärlden. Jag har inte den här positionen för att jag älskar att debattera eller tycker om att stå i rampljuset.

– Samtidigt är jag väldigt ideologiskt driven. Jag vill jobba med bra förslag som gör samhället bättre. Det är samma ideologiska övertygelse och ilska över orättvisor som gjorde att jag gick med i SSU när jag var 17 år som gör att jag går upp på morgonen och glatt svarar i telefonen när min presschef ringer klockan sex (här småler presschefen).

– Och realist, jag vet vad jag vill, men samtidigt ser den parlamentariska situationen ut så att vi socialdemokrater inte kan göra allt vi vill. Då får man göra det bästa av läget. Så jag tror att alla tre sakerna stämmer väl.

Realisten Andersson, då statssekreterare på Finansdepartementet, kunde 2006 konstatera att Alliansen hade vunnit valet. Ministeriet togs över av den andra hästsvansen i den svenska ekonomeliten, Anders Borg. En väldigt skicklig kommunikatör, tycker Magdalena Andersson, ”sedan har vi väldigt olika uppfattning om den ekonomiska politiken”.

Anders Borg hänvisade mycket till ekonomisk forskning. Det gör du också. Hur kan ni kommatill så olika politiska slutsatser när det är samma verklighet ni tittar på?

– Du hittar alltid en ekonom som stöder din politiska uppfattning, haha! Skämt åsido, vad jag själv ofta funderar på kan vara det här: Det finns väldigt mycket forskning kring vad som händer när man sänker en skatt. Kommer folk jobba mer då? Men det finns mycket mindre forskning kring vad som händer om man skär ner i förskolan samtidigt, kommer inte folk jobba mindre då i stället? En del av den nationalekonomiska forskningen är inte alltid till så stor hjälp när man måste göra avvägningar.

Medan Anders Borg skötte Sveriges ekonomi gick Magdalena Andersson vidare till den nya S-ledaren Mona Sahlins stab innan hon 2009 blev direktör på Skatteverket.

– Jag trivdes väldigt, väldigt bra på Skatteverket. En varm och välkomnande organisation med oerhört viktiga uppgifter. Och jag trodde att jag skulle tillbringa mitt arbetsliv som ämbetsman och såg fram emot det, säger hon.

För partiet, däremot, följde några turbulenta år. Efter 2010 års valförlust avgick Mona Sahlin. Ny partiledare blev Håkan Juholt som i sin tur lämnade posten tio månader senare. Motvilligt tog IF Metalls ordförande Stefan Löfven över rodret våren 2012. Det första han gjorde var att ringa Magdalena Andersson.

– Det var kontorslandskap på Skatteverket, så jag tog samtalet i ett telefonrum. Jag minns att det var mörkt och regnigt ute och jag tänkte: ”Nu förändras livet.”

”Det var ett stort kap när Löfven fick henne”, säger en person med insyn i partiet.

”Lite som nu, efter Trump. Att få Löfven och Magda efter Håkan Juholt och hans ekonomiska talesperson Tommy Waidelich. De vuxna kom tillbaka i rummet”.

Jag citerar det för Magdalena Andersson som börjar skratta.

– Tvärtom! Håkan har ju många fler års erfarenhet av att vara politisk företrädare än Löfven och jag.

Allvarligare säger hon att ingen kunde veta hur det skulle gå. Situationen var rätt konstig.

– Stefan Löfven satt inte i riksdagen. Jag satt inte i riksdagen. Ingen av oss hade varit politisk företrädare förut. Vi kände ju inte varandra heller. Som partiledare skulle Löfven alltid kunna synas. Men att ha en ekonomisk-politisk talesperson som ingen visste vem det var… Jag hade knappt haft några debatter. Och så står man i en tv-studio mitt emot Anders Borg som hade utnämnts till Europas bästa finansminister av Financial Times.

Hur gick det då?

– Jättebra!

Jag letar rätt på tv-klippet från den 16 april 2012. Tittar. Tittar en gång till. Hon är helt orädd. Hänvisar till sin erfarenhet. Påpekar att det är dumt att sänka arbetsgivaravgifterna för alla unga, ironiskt nog, eftersom det är precis vad hon har fått göra i 2021 års budget.

Såhär kan man också formulera framgångsreceptet:

Ett älskat endabarn till två samhällsengagerade föräldrar i Uppsala. Mamma Birgitta, gymnasielärare i samhällskunskap. Pappa Göran, legendarisk lektor i statistik vid universitetet. En trygg uppväxt i Norby, ett lugnt villaområde i stans utkant där Magdalena drog sin trehjuling med kompisarna på Murkelvägen.

– Vi var tre tjejer, och vi träffas fortfarande ofta. Och så var det två till som tillkom i ettan. Dem träffar jag också jättemycket.

Och det var inte nerver som fick Magdalena Andersson att sluta med simträningen när hon var 14. Året innan var hon den enda av tjejerna i åldersgruppen som hade kvalat in till SM.

– Nervositet kan ju, om den kanaliseras rätt, höja prestationen. Den kan öka fokus. Det hade jag tidigt en förmåga att göra. Det tror jag skilde mig från mina medsimmare och konkurrenter. Man står där före en tävling, en del är fladdriga och stirriga och jag var bara väldigt lugn och fokuserad.

Och:

– Att skriva en massa repliker till Göran Persson och Mona Sahlin, det är en väldigt bra träning för att debattera. Men det tänkte jag inte på förrän jag stod där.

Magdalena Anderssons älskade pappa gick bort i Alzheimer vid bara 70 års ålder. Hans sjukdom inföll just de år då hon gifte sig och fick barn.

– Han var en rolig statistiker. Det är lika konstigt som att vara ideolog och
pragmatiker. Vi hade väldigt fina stunder ända tills han dog. Det är en hemsk sjukdom, men personen finns ju där. När han inte kunde prata längre fick man kramas i stället. Det måste vara förfärligt för alla Alzheimersjuka nu under corona. Fruktansvärt! Att tappa talet och orienteringen och inte få krama sina släktingar.

Vad skulle din pappa ha sagt om att du blev finansminister?

– Det skulle han kanske ha tyckt var roligt…

Ögonen blänker till.

– Men han och mamma skulle bli väldigt stolta över att mina politiska motståndare säger att jag är schysst och rättvis.

Och mamma finns kvar och talar med sin dotter i telefon varje dag.

– Vi pratar alltid om nyheterna. Det är roligt! Hon läser både DN och UNT och har mycket tankar och åsikter.

Den 21 september kom Magdalena Andersson med den mest expansiva budgetproposition som riksdagen någonsin har skådat. Ett normalt år är reformutrymmet 30 miljarder kronor. För 2021 blev det 105 miljarder kronor, 300 procent mer än vanligt.

Kände du som socialdemokrat att det var skönt att få lägga en så stark budget?

– Ja. Men samtidigt ska man veta att… ja. Svar ja.