Nu krävs totalt omtag i ekonomin – då kallas Klas Eklund in

Lagom till regeringens kräftskiva i augusti ska den landa: Omstartskommissionens rapport med förslag om hur Sverige ska börja om efter krisen. Direktör för det hela är Klas Eklund, politisk förnyare med 40 år i branschen.

  • 9 min
  • 1 jul 2020

Klas Eklund hemma i trädgården med ­Svea, dansk-svensk gårdshund, som ser till att husse lämnar datorn då och då. // Foto: Casper Hedberg

Nu krävs totalt omtag i ekonomin – då kallas Klas Eklund in
Cecilia Garme
Prova idag

Lyssna på artikeln

Lagom till regeringens kräftskiva i augusti ska den landa: Omstartskommissionens rapport med förslag om hur Sverige ska börja om efter krisen. Direktör för det hela är Klas Eklund, politisk förnyare med 40 år i branschen.

För många är sommaren 2020 full av vånda. Men ekonomen Klas Eklund är på sin favoritplats vid datorn, fullt upptagen med framtidsfrågor.

På 1980-talet var han känd som Kjell-Olof Feldts pojke i kanslihushögern. Fienderna kallade honom ”Feldts intellektuella torped” och ”försäljningschef för finansministerns hästkurer”. När de var som snällast. Ju längre vänsterut, desto argare tillmälen. Tidningen Proletären kallade honom ”förvuxen pubertetsekonom”, ett omdöme som Klas Eklund med förtjusning har bevarat på sin hemsida. Mer kryptisk var etiketten ”valpversion av Rasputin” och Carl Bildts utsaga att socialdemokraternas 90-talsprogram var ”Klas Eklunds 40-årskris”, men det säger något om hans position: finansministertippad många gånger utan att beklä taburetten.

Nästan 40 år senare är han kvar i samma gebit. Än en gång handlar det om att få in nytt syre och nya hävstänger i politiken. Men vem hade trott att ett virus skulle skapa momentum för att ta itu med samhällsproblem?

Om det nu går att klämma in en ny agenda mellan kräftfaten på Harpsund. Efter lanseringen av Omstartskommissionen i april var Klas Eklund i vart fall tagen av gensvaret.

– Folk blev så enormt glada för initiativet. Många har sagt åt oss att vara djärva, modiga och spänna bågen. Alla ville komma med inspel!

Det var Stockholms handelskammare som ringde Klas Eklund, sedan 21 näringslivstoppar hade efterlyst en framtidskommission när coronan slog till. Tillsammans knådade Klas Eklund och Handelskammaren fram ett upplägg med fokus på ekonomi, jobb och hållbar tillväxt. Sedan tog Klas Eklund fram sin adressbok. Sverige är litet och han ville ha de främsta experterna, vanligtvis fullbokade för månader framåt. Nu rensade de sina kalendrar för att få vara med.

Två brett respekterade gamla toppolitiker från mittfältet med expertis på handel och miljö tackade ja: den tidigare EU-kommissionären Cecilia Malmström (L) och Miljöpartiets förra språkrör Maria Wetterstrand. Därutöver en analytiker från Boverket, en professor i datavetenskap och fem tunga ekonomer utöver Klas Eklund själv. En av dem stack ut hakan snabbt, arbetsmarknadsexperten Oskar Nordström Skans som inte ville vänta till augusti med rådet att anpassa Sveriges coronastrategi till omvärldens.

”Sverige uppfattas i nuläget ofta som ett land där virusbekämpning inte tas på allvar. Bilden kan vara felaktig, men den riskerar att få ekonomiska konsekvenser om den inte ändras”, skrev han i maj. Innebörden var att alla jobb är samhällsviktiga när ekonomin startar om. Krisåtgärderna kostar 1 miljard kronor om dagen och det är inte uthålligt, konstaterade Oskar Nordström Skans utan omsvep.

Klas Eklund vågar lova att Omstartskommissionens tio expertkapitel blir lika resoluta när det gäller utanförskapet, segregationen, ungdomsarbetslösheten och kompetensutvecklingen. Frågor som har utmanat landet länge.

– Där kommer vi att ge konkreta råd.

Skillnaden mot en parlamentarisk utredning med representanter från alla partier är stor. En sådan brukar få flera år på sig och resultaten är ofta kompromissprodukter. Omstartskommissionen jobbar tvärtom – kommissionärerna utformar själva sina lösningar.

– Det blir ett tajt schema, säger Klas Eklund som vill få in utkast till midsommar.

– Vi vill kunna lägga handfasta råd på de politiska beslutsfattarnas bord i samband med att arbetet inför nästa års budget sätter igång. Och det brukar formellt ske i samband med regeringens kräftskiva på Harpsund.

Han är van att sköta många saker samtidigt, men denna sommar tar kanske priset.

Utöver ordförandeskapet i Omstartskommissionen har Klas Eklund ett annat sommarjobb: att ta fram förslag till en ny skattereform. Det är ESO, finansdepartementets thinktank, som är uppdragsgivaren. Själva reformen har nummer fyra i Januariavtalet mellan regeringen, C och L. Dessutom ska Klas Eklund uppdatera sin lärobok Vår ekonomi som ska utkomma i sin femtonde upplaga. Allt detta vid sidan om hans ordinarie arbete som seniorekonom på advokatbyrån Mannheimer Swartling.

– Jag ser ingen skillnad på morgnar, kvällar, vardagar, helger. Allt flyter ihop i jobb. Jag skriver nästan jämt, säger Klas Eklund som aldrig jobbar i pyjamas på hemmakontoret – ”lite disciplin måste man ha!”.

Vad är hemligheten, mycket kaffe?

Nja, hellre te eller isvatten. Och mikropauserna förstås, promenaderna med den dansk-svenska gårdshunden som symboliskt nog heter Svea.

– Jag ska verkligen inte klaga. Jag är privilegierad som har ett spännande jobb – ja, som har ett jobb över huvud taget, och dessutom kan jobba hemifrån. Tänk på alla som nu blir varslade och arbetslösa, och på företagare som förlorar sina livsverk. Krisen slår blint, urskillningslöst, med otäcka resultat, säger Klas Eklund.

Recepten är inte så konstiga, det är politiska låsningar som är problemet.

Alla har tagits på sängen av brutaliteten i coronakrisen. Går det att jämföra med 1930-talet?

– Nej, det är väldigt annorlunda. Upprinnelsen då var en amerikansk börskrasch och läget i USA förvärrades av stram penningpolitik och protektionism under flera år. Nu kom krisen ”utifrån” och blixtsnabbt och möttes nästan lika snabbt av expansiv politik. Den viktiga lärdomen från 30-talet var just att man inte ska möta nedgång med åtstramning.

Finns det lösningar på exempelvis bostadskrisen som ännu inte har prövats?
– Som ekonom tror jag att recepten både finns och har diskuterats under lång tid. Recepten är inte så konstiga, det är politiska låsningar som är problemet.

Vilket är det svåraste reformområdet?

– Det finns inte ett enskilt som sticker ut. Allt hänger ihop. Men några hänger ihop mer än andra. Arbetsmarknad och kompetensutveckling är uppenbart. Men också infrastrukturinvesteringar och grön omställning. Skatter hänger ihop med det mesta, inte minst entreprenörskap. Digitalisering kommer in överallt.

Hur konkreta tänker ni vara?
– Så konkreta som möjligt. Allmänna luftiga besvärjelser hjälper inte. Vi måste lägga förslag till åtgärder som går att räkna på och som politiker och näringsliv kan ta ställning till.

Låter det som att det går lite för fort för den privatfinansierade expertkommittén som lajvar statlig utredning? Lugn. När slutprodukten har landat på Harpsund går reformtempot ner till sitt vanliga demokratiska andante under färden genom regeringskansli och riksdag. Om Stefan Löfven och Magdalena Andersson alls plockar upp den, vill säga. Och inte misstar den för en ovanligt signalröd kräfta.

Fler utvalda artiklar