Nordkoreas miljardskuld och nio andra diplomatskandaler
Bajsskandaler, sexköp och husockupation. Vansinnesfärden med en etiopisk diplomatbil på tågspår i Stockholm nyligen är inte den enda diplomatiska krisen som inträffat. Historien är full av pinsamma ögonblick.
Bajsskandaler, sexköp och husockupation. Vansinnesfärden med en etiopisk diplomatbil på tågspår i Stockholm nyligen är inte den enda diplomatiska krisen som inträffat. Historien är full av pinsamma ögonblick.
Konstsabotaget
Den israeliske ambassadören Zvi Mazel gillade inte installationen Snövit och sanningens vansinne på Historiska museet i Stockholm. Ambassadören slet sönder sladdar och kastade en strålkastare i det blodröda vattnet där det fanns en bild på en palestinsk självmordsbombare. ”Det är inte konst. Det rättfärdigar till att döda judar”, sa Zvi Mazel efter han att tvingats lämna vernissagen. (2004)
Sprithärvan
Nordkorea hade svårt att betala sina skulder till Sverige efter att ha köpt 1 000 Volvobilar. För att förbättra sin ekonomi smugglade nordkoreanska diplomater sprit och tobak och sålde till restauranger och privatpersoner. Men vinsterna gick inte till bilskulderna. Varje år påminner Sverige Nordkorea om skulden som i dag är över tre miljarder kronor. (1976)
Bajskonsulatet
Nu får det vara nog med bajs, skräp och bråk utanför Afghanistans konsultat på Lidingö, röt kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M). Han krävde att konsulatet skulle flytta eftersom Lidingös skattebetalare tvingats betala minst en miljon kronor att hålla rent och hyra in patrullerande ordningsvakter. (2021)
Sexköparen
Den kuwaitiske toppdiplomaten tog bilen till Malmskillnadsgatan i Stockholm och plockade upp en prostituerad. Han körde sedan till Lidingö där han greps av polis. Mannen blev chockad, hänvisade till sin diplomatiska immunitet och polisen avskrev ärendet. (2005)
Husockupationen
I tio år har rysk ambassadspersonal vägrat lämna sina lägenheter i ett flerfamiljshus som fram till 2014 ägdes av ryska ambassaden. Den nya ägaren som köpte huset på Lidingö på exekutiv auktion vann nyligen i tingsrätten. Den ryska staten har skulder på över 30 miljoner till fastighetsägaren. Pengar de hittills vägrat betala med hänvisning till diplomatisk immunitet.
Medieattacken
Den kinesiska ambassadören Gui Congyou skällde ut svenska journalister på löpande band. Medieattackerna handlade främst om rapporteringen om den fängslade bokförläggaren Gui Minhai. ”Det är som en 48-kilos lättviktsboxare provocerar fram en boxningsfajt med en 86-kilos tungviktsboxare”, sa ambassadören till SVT. Ambassadören kallades upp till UD för samtal över 40 gånger och lämnade sin post 2021.
Snattaren
En kvinna gick in på Myrornas second-hand-butik i Stockholm och plockade med sig kläder och accessoarer. När personalen upptäckte stölden kallade de på polis. Då visade den ukrainska kvinnan upp sitt röda diplomatpass och därför gjordes ingen polisanmälan. (2008)
Dollarsmugglaren
”Det är till hjälporganisationer”, sa den svenske tidigare toppdiplomaten Rolf Gauffin när han och hans fru greps på New Delhis flygplats med elva miljoner kronor i utländsk valuta. Men polisen menade att svenskarna smugglade åt rika indier och paret sattes i fängelse. Några månader senare släpptes de mot borgen. Händelsen har gjort att pensionerade svenska diplomater inte får behålla sitt diplomatpass. (2002)
Strumpsmugglaren
”Utförsäljning” stod det på skylten där den svenske diplomaten krängde billiga damstrumpor på en marknad i Moskva. Han köpte dem i Belarus dit han åkte från Moskva med sin diplomatregistrerade bil. ”Smuggling”, sa ryska polisen när de grep mannen. Svenska ambassaden lade locket på: ”Den enda kommentar jag har är att jag inte har någon kommentar”, sa dåvarande Moskvaambassadören Tomas Bertelman. (2009)
Marmorsmugglare
En svensk diplomat var på chartersemester i Turkiet. Allt var frid och fröjd fram till incheckningen. Då greps han av polis som hittat en tio centimeter stor marmorbit i bagaget. ”En värdefull arkeologisk fornlämning”, sa polisen. Något som inte bet på diplomatens fru: ”Det är helt vansinnigt. Vi visste inte att man inte fick ta med sig stenar som souvenirer”, sa hon till Expressen. (2012)