När Stefan Forsberg bytte dalahäst mot hönsbuljong

Efter en vådlig färd på bortspolade vägar hamnade Stefan Forsberg i en kinesisk by där maten dansades fram och smakade gudomligt. Allt detta till priset av en dalahäst.

  • 3 min
  • 8 jun 2022

// Foto: Ulrika Ekblom

När Stefan Forsberg bytte dalahäst mot hönsbuljong
Pontus Dahlman

Lyssna på artikeln

Efter en vådlig färd på bortspolade vägar hamnade Stefan Forsberg i en kinesisk by där maten dansades fram och smakade gudomligt. Allt detta till priset av en dalahäst.

”År 2007 var jag i Kina för att planera en festival för kompositören Tan Dun som skulle hållas i ­Sverige. Bland verken som skulle framföras fanns hans speciella Paper Concerto, ­skriven för symfoniorkester och tre slagverkssolister. Saken är den att solisterna spelar på objekt av papper. Pappersvepor som fladdrar i vinden, lådor, allt möjligt. Ett otroligt vackert verk.

Tan Dun tog med mig och mitt filmteam till sin barndomsby i bergen, där papper tillverkats sedan urminnes tider. En livsfarlig resa. Det här var under regnperioden, stora delar av vägen var bortspolad, vi rullade intill bråddjupa raviner. Så öppnade sig ett hisnande vackert landskap, gröna kullar, floder, vattenbufflar.

Vi steg ur. Byn låg på en höjd och en kvinna tog min hand och liksom ­dansade mig till en plats där en festmiddag ­väntade. Först: en otroligt god ­hönsbuljong, i den flöt en hönsfot. Sedan ­dansade kvinnor fram och matade mig med färsfyllda dumplings. Första kötträtten: kuber av oxfilé, som doppades i en pasta, stark som tusan. Riset, blandat med grönsaker, bars in rykande varmt på flätade bambufat. Till detta lövbiff, löksås. Grönt te, risvin.

Efteråt ville de att jag skulle spela, jag sjöng också något. Och så gav jag ­byäldsten en ’mycket exklusiv svensk present’. Så nu står det en dalahäst ­någonstans i de kinesiska bergen. Och jag bär med mig minnet av en av de bästa måltider jag någonsin ätit.”

Berättat för Pontus Dahlman


Wokad lövbiff med ris och grönsaker

4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter.

Vi gjorde en variant av lövbiffen med ris och grönsaker som Stefan blev bjuden på. Löksåsen blev till en woksås med salladslök.

Woksås med salladslök
• 2 msk kinesisk soja
• 1 dl ostronsås
• 1 msk sesamolja
• 1 ½ dl vatten
• 1 msk riven ingefära
• 1 hackad chili
• 3 skivade salladslökar
• 1–2 msk honung
• ½ tsk salt

Ris med grönsaker
• 2 dl basmatiris
• 2 pak choi-kål
• rapsolja till stekning
• 150 g färska gröna bönor

Wokad lövbiff
• 400 g lövbiff
• 1 stor gul lök
• 1 stor röd paprika
• 2 vitlöksklyftor
• rapsolja till stekning
• salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser till såsen.
  2. Koka riset enligt anvisning på paketet.
  3. Skölj pak choi-kålen noga mellan bladen och skär den sedan längs med i långa strimlor. Låt rotfästet sitta kvar om det är en mindre sort.
    4. Hetta upp lite olja i en panna eller wok och fräs bönorna ett par minuter.
    5. Tillsätt pak choi-kålen och fräs på ­medelvärme 4–5 minuter. Grönsakerna får gärna ha lite tuggmotstånd.
    6. Blanda med riset och håll varmt.
    7. Strimla lövbiffen, klyfta löken, strimla paprikan och skiva vitlöken.
    8. Hetta upp olja i en wok eller stor stekpanna och stek lök och paprika hastigt på hög värme. Lägg i vitlöken på slutet. Salta lätt, ta upp och lägg åt sidan.
    9. Häll i lite mer olja och stek ­lövbiffen i omgångar på hög värme ett par ­minuter så den får färg.
  4. Lägg i grönsakerna, häll på såsen och låt det koka upp. Servera med riset.

Recept och styling av Liselotte Forslin

Fler utvalda artiklar