Petter Alexis Askergren står gärna vid spisen. Under uppväxten gjorde hans pappa samma sak, och en av de rätter Petter minns bäst är potatispizzan. Som han höll på att få stryk för.

”Min pappa var den som tog hand om matlagning, disk och handling hemma. En gång, när mina föräldrar varit på resa i Italien, kom de hem helt lyriska. Det var en vit pizza de hade provat, som pappa försökte återskapa.
Han hyvlade på potatis. Alltså inte kokade potatisar och inte de där räfflade frysta pommes fritesen som var så populära då, utan rå potatis. Och så väldigt mycket kryddor och ost.
Jag var 10-11 år och tyckte att det var det godaste jag någonsin ätit. Pappa körde på samma rätt en hel månad, det funkade ofta så hos oss när han hittade något vi gillade.
I skolan pratade jag om potatispizzan och höll på att få stryk. Det här var 80-tal och capricciosa-era och det var en radikal grej att göra vit och dessutom fyrkantig pizza – pappa lagade den ju i ugnsform.
Jag mådde så dåligt över det där. Men motsträvigt bjöd jag hem fyra grabbar i klassen, bland annat Nino, som var mest negativ. Vi kollade på en film, jag värmde pizzorna i ugnen och polarna höll käften. Den var accepterad! Det var inte något jag ljugit ihop!
Det är en av mitt livs stora revanscher.”

Petter Alexis Askergren är hiphop­musiker och krogentreprenör. Han slog igenom med låten ”Mikrofon­kåt” 1998 och har sedan dess varit flitigt verksam som skiv- och liveartist. I mars kom han ut med boken ”Min plats på jorden”, som handlar om Kosteröarna och som är strösslad med recept, vintips och vackra bilder. // Foto: Eaczyz

Potatispizza med två sorters ost

4 portioner
Tillagningstid: 1 timme

Recept och styling: Liselotte Forslin

Förutom att äta som den är passar pizzan utmärkt att äta som tilltugg eller tillbehör till soppa eller sallad. Ett tips är att toppa med något salt som till exempel klickar av majonnäs med rom på, sardeller eller oliver. Om du använder majonnäs och rom så ska det läggas på efter gräddning.

Deg

• 25 g jäst
• 2 ½ dl vatten, 37°
• 1 tsk salt
• 1 msk olivolja
• 6 dl specialvetemjöl

Fyllning

• 500 g småpotatis, t ex ratte-, delikatess- eller mandelpotatis
• 2 msk olivolja
• 1 kruka färsk oregano
• Flingsalt och nymald svartpeppar efter smak
• 2 påsar mozzarella (220 g styck)
• 4 dl riven vällagrad ost, t ex Västerbottensost
• 2 nävar ruccola

Tillagning

• Sätt ugnen på 225°/200° varmluft.
• Lös upp jästen i det ljumma vattnet i en stor bunke, eller använd en köks-­assistent.
• Häll i salt och olivolja och kör tills jästen är helt upplöst.
• Tillsätt mjölet lite i taget och låt maskinen arbeta degen i 10 minuter.
• Jäs under bakduk i 30 minuter till dubbel storlek.
• Under tiden tvättar och skivar du potatisen så tunt du kan, helst med mandolin.
• Lägg i en stor skål och blanda i olivolja, oregano, flingsalt och peppar.
• Knåda degen lätt och dela den i två eller fyra delar. Kavla, tryck ut och försök få degen så tunn som möjligt. (Petters pappa gjorde pizzan rektangulär i ugnsform men du kan givetvis göra runda, avlånga eller vad du vill.)
• Lägg bottnarna på bakpappersklädda plåtar eller i ugnsform.
• Riv mozzarellan i små bitar och fördela över. Strö på den lagrade osten.
• Lägg potatisskivorna lite omlott över och grädda i cirka 15-20 minuter tills pizzan fått färg och potatisen är mjuk. Ta ut och låt svalna lite. Strö gärna på lite mer flingsalt och peppar. Toppa med ruccola.