När musiken vinner över kriget
Johan Norberg
Prova idag

Johan Norberg

Musikkrönikör

När musiken vinner över kriget

  • 2 apr 2022
  • 13 min

Lyssna på artikeln

Plötsligt upphörde skottlossningen och soldater som nyss skjutit på varandra stämde upp i gemensam sång. Musik kanske inte kan skapa fred, men åtminstone eldupphör, påminner vår musikkrönikör Johan Norberg.

Kan musik skapa fred? Det finns ett berömt svenskt försök, det nu så legendariska körsångsinitiativet från Birgit FriggeboFotnot: Under en debatt om rasism och främlingsfientlighet i Rinkeby den 5 februari 1992 föreslog dåvarande kulturministern Birgit Friggebo att man skulle sjunga We Shall Overcome för att lugna den upprörda stämningen. Effekten blev den motsatta.. Det lyckades inte men ingen skugga ska falla över Birgit. Bättre hoppfullt naiv än cyniker tycker jag.

Men vi önskar naturligtvis att musik skulle kunna påverka utgången av en konflikt. Låtar som Pete Seegers Where Have All the Flowers Gone, Bob Dylans Blowin’ in the Wind och What’s Going On, Marvin Gayes soulklassiker, kom att få stor betydelse för det framväxande motståndet mot USA:s krigföring, men om de förkortade striderna är tveksamt.

Historiskt finns det bara ett dokumenterat exempel när musik åstadkom, om inte fred, så i alla fall ett eldupphör. Det finns många vittnesmål om vad som hände julafton 1914, på västfronten under första världskriget. Ett av dem kom från Graham Williams som hade vakttjänst i Armentières vid franska gränsen. Han beskrev hur soldaterna började sjunga, från varsin sida nergrävda i skyttegravar:

Just nu: Testa Vi i 3 månader för 3 kronor

Betala 3 kronor för de 3 första månaderna, därefter 69 kr per månad. Enkelt att bli medlem, enkelt att säga upp. Det här ingår:

  • Nya intervjuer, analyser, krönikor, bokutdrag, quiz och reportage varje vecka
  • Läs allt ur vårt systermagasin Vi Läser
  • Alla artiklar finns inlästa
  • Veckobrevet, litteraturbrevet och kulturtipsbrevet i din mejlkorg
  • Få tillgång till Vi-appen