När Lill Lindfors grillade med grabbarna

Först en hisnande flygtur med ”Spökis”, sedan nyfångad fjällröding, grillad över öppen eld. Inte undra på att Lill Lindfors minns denna måltid, avnjuten under bar himmel.

  • 3 min
  • 17 jun 2020

// Foto: Ulrika Ekblom (recept och styling Liselotte Forslin)

När Lill Lindfors grillade med grabbarna
Unn Edberg

Lyssna på artikeln

Först en hisnande flygtur med ”Spökis”, sedan nyfångad fjällröding, grillad över öppen eld. Inte undra på att Lill Lindfors minns denna måltid, avnjuten under bar himmel.

Jag har ett härligt matminne från en sommarturné med Owe Thörnqvist. Efter en konsert i Östersund hade vi en ledig dag. Då bestämde Owe att vi skulle ut och fiska fjällröding. Han packade in oss, hela turnéensemblen, i ett sjöflygplan tillsammans med den legendariske flygaren Gunnar ”Spökis” Andersson, en hjältemodig pilot som flera gånger räddat nödställda människor uppe i fjällvärlden. Han flög oss till en sjö i Jämtlandsfjällen.

I gruppen ingick, förutom Owe och jag, pianisten Staffan Abeleen, trumslagaren Bosse Skoglund och basisten Björn Alke. Alla killarna fiskade, men jag avstod, eftersom jag tycker det känns svårt att ta fisk av kroken. En stor fångst av fjällrödingar fick de och tillsammans rensade vi fiskarna, la in dem i fuktigt tidningspapper och sedan på elden. Mandelpotatis kokade vi till, också den på elden.

Vilken oförglömlig upplevelse det blev att komma ut och flyga och få se fjällvärlden från ovan – och sedan njuta av en läcker och gemytlig måltid med nyfiskad röding vid en sprakande eld. En högtidsstund!

Jag köper ofta röding nu också, men färdiga filéer, som jag steker i smör så att skinnet blir knaprigt. Jag serverar med sparris när det finns, och gärna hollandaise. Då kan jag tänka på den där speciella kvällen i Jämtland.”

Sångerskan, komikern och skådespelaren Lill Lindfors inledde sin karriär i början av 60-talet med revyer för bland andra Povel Ramel, Hagge Geigert och Hasseåtage. Hon skivdebuterade 1962, några kända låtar är ”Du är den ende” och ”Musik ska byggas utav glädje”. Lill är även engagerad i Unicef och Teskedsorden.

Lills stekta röding med hollandaise

4 portioner
Tillagningstid: 1 timme

Hollandaisesås
• 150 g smör
• 3 äggulor
• 1 msk pressad citron
• salt och nymald vitpeppar efter smak

Tillbehör
• 800 g färskpotatis
• 1/2 kruka dill
• 1–2 msk smör
• flingsalt
• 1 knippe sparris
• olja
• svartpeppar
• 1 påse, 200 g babyspenat

Fisk
• 4 rödingfiléer med skinn
• smör eller olja till stekning
• salt och nymald svartpeppar efter smak
• 1 citron

Hollandaisesås

  1. Smält smöret i en kastrull. Häll upp i en liten kanna som tål värme och låt svalna (låt ej bottensatsen komma med).

  2. Koka upp vatten i en kastrull. Sänk ­värmen så att vattnet sjuder.

  3. Blanda äggulor och citronsaft i en lite mindre kastrull som passar i vatten-­kastrullen.

  4. Ställ kastrullen med äggulorna i det sjudande vattnet och vispa kraftigt tills gulorna tjocknar något. Tag kastrullen från värmen.

  5. Häll i det smälta smöret, först droppvis och sedan i en tunn stråle under kraftig vispning tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar. Såsen tjocknar allt efter att den svalnar. Serveras varm eller kall.

Tillbehör

  1. Tvätta potatisen och koka den. Häll av vattnet och håll varmt.

  2. Hacka dillen.

  3. Smält smöret i en kastrull och lägg i ­potatisarna tillsammans med dillen och ett par nypor flingsalt. Skaka om så ­potatisarna slungas runt i smöret.

  4. Bryt av den nedersta torra delen på sparrisarna och stek hastigt runt om i lite olja. Strö på lite flingsalt och dra ett par drag med pepparkvarnen.

  5. Stek spenaten mycket hastigt. Salta lätt.

Fisk

  1. Stek filéerna med skinnsidan neråt cirka 2–3 minuter.

  2. Vänd och stek någon minut till på kött-­sidan. Salta och peppra.

  3. Dela citronen och stek den på ­snittytorna.

  4. Servera fisken (med eller utan skinn) med potatis, hollandaise, sparris, spenat och stekt citron.

FRANSK HOLLÄNDARE

Hollandaisesås betyder ”holländsk sås” och är en av de klassiska grundsåserna. Den har dock inte sitt ursprung i Holland, utan i Frankrike, där den finns belagd sedan 1600-talet och ursprungligen kallades Sauce Isigny.

Fler utvalda artiklar