När den snälle jätten Billström blev EU:s gränsvakt

2014 publicerade Tidningen Vi en illustration, föreställande en stor men vänlig Tobias Billström vid en gränskontroll. Nu, när Billström blivit utrikesminister, används bilden i rakt motsatt syfte. ”Det här kan skada min karriär”, säger illustratören Graham Samuels.

  • 6 min
  • 27 okt 2022

Kollage. Sveriges utrikesminister Tobias Billström och tidningsuppslaget ur Tidningen Vi, november 2014, en artikel skriven av Cecilia Garme med illustration av Graham Samuels. // Foto: Pressbild

När den snälle jätten Billström blev EU:s gränsvakt
Tomas Dur Fläckman
Prova idag

Lyssna på artikeln

2014 publicerade Tidningen Vi en illustration, föreställande en stor men vänlig Tobias Billström vid en gränskontroll. Nu, när Billström blivit utrikesminister, används bilden i rakt motsatt syfte. ”Det här kan skada min karriär”, säger illustratören Graham Samuels.

I samband med att Tobias Billström i oktober utnämndes till utrikesminister i den nya, Kristersson-ledda regeringen har det på flera håll refererats till en teckning, föreställande Billström som en jätte, bredbent vaktande den svenska gränsen. I Aftonbladets huvudledare från den 26 oktober läser vi till exempel:
”Han tornar upp sig, bredbent och bestämd, minst 20 meter lång. Tobias Billströms skräckinjagande Finlandsfärjor till fötter står stadigt på kontrollanternas hytter vid EU:s yttre gräns.

Den enda förklaringen till att taken inte smulas sönder är att han är tecknad.

Bilden publicerade han själv på Twitter för två år sedan. Ingen förklaring, vi vet inte var den kom ifrån. Hade han beställt den eller rent av ritat den själv? /—/ Hit men inte längre – här står Tobias Billström, Europas försvarare.”

Aftonbladet kanske inte vet var bilden kommer ifrån, men vi kan berätta att teckningen 2014 beställdes av, och publicerades i, Tidningen Vi. Illustratör var Graham Samuels och bilden kommenterade en artikel, skriven av politikreporten Cecilia Garme, som handlade om Tobias Billströms tid som migrationsminister i regeringen Reinfeldt 2. Kontentan i artikeln var att invandringspolitiken varit förhållandevis generös under Billströms tid. Alliansregeringen hade till och med ingått en viktig uppgörelse med flyktingvänliga Miljöpartiet.

Efter Vi-publiceringen 2014 föll teckningen i glömska, fram till det att Billström själv utan tillstånd publicerade den i sitt Twitterflöde i februari 2020. Men nu hade han gett illustrationen en ny innebörd. I en kommentar intill skriver han: ”/—/dags att höja våra nationella och europeiska gränsbarriärer. Regeringen bör nu omedelbart aktivera gränskontrollmekanismer och kalla in extra personal. Snabbt och omgående. Utan dröjsmål.”

Krönikören Alex Schulman – då på Expressen – tände till på alla cylindrar och kokade ihop en historia om att Billström själv skulle ha beställt teckningen av en kompis och att syftet var att med all önskvärd tydlighet visa att Billström och Moderaterna sannerligen inte tänkte släppa en jävel över bron.

”Hur dålig smak får man egentligen ha?” avslutade Schulman.

Och nu när Billström blivit utrikesminister har teckningen alltså kommit på tapeten igen, med den nya betydelse som uppstod 2020: Billström som en garant för en restriktiv flyktingpolitik.

Men – nu var det alltså så att Samuels illustration och Garmes text publicerades 2014 och handlade om Billströms och Alliansregeringens långt mjukare inställning till invandring.

– Det var ju inte totalstängda gränser som teckningen skulle illustrera. Snarare tvärtom, säger Cecilia Garme.
(Tittar man lite mer noga på bilden ser man också att jätten Billström står bredbent ovanpå vaktkurerna, så bilarna kan passera fram och tillbaka över gränsen utan större hinder.)

Vad tänker du när du läser artikeln från 2014 idag?

– Att väldigt, väldigt, väldigt mycket har förändrats. Flyktingvågen 2015 blev början på ett helt nytt sätt att tala och tänka om migrationen, säger Cecilia Garme.

Varför tror du Billström ville ge bilden en ny innebörd?

– För att biffa upp sin egen betydelse.

Men hur känns det då för illustratören Graham Samuels, nu när hans bild tolkas på ett helt annat sätt än vad som var meningen?

– Jag är mycket besviken över att bilden dyker upp nu igen, med en innebörd som är raka motsatsen till den avsedda, säger Graham Samuels. Den gjordes för länge sedan, i ett helt annat politiskt landskap. Och jag tycker att det är slö journalistik att inte ta reda på var och i vilken kontext bilden först publicerades.

Att twittra ut din bild, som Billström gjorde, kan väl ha varit ett brott mot upphovsrätten?

– Ja, men jag var vid tiden inte medlem i Svenska tecknare, den organisation som hade kunnat driva saken.

Hörde du någonsin av Billström eller hans stab?

– Ja, och det var tal om en ersättning, men jag ville inte ha deras pengar. Jag ville bara att tweeten skulle tas ner.

Är det vanligt att teckningar som du gör ”lämnar boet” och börjar leva sitt eget liv, utanför din kontroll?

– Det här är faktiskt första gången det händer mig.

Ångrar du att du gjorde bilden?

– Den fungerar bra i det ursprungliga sammanhanget, men jag är väldigt stressad över att bilden kommit att förknippas med ett parti som jag verkligen inte sympatiserar med, och med attityder som jag inte delar. Jag är till och med oroad övar att det kan skada min karriär. Jag är egentligen inte en politisk illustratör och jag vill helst inte vara inblandad i det här.

Fler utvalda artiklar