När boken är konstverket

En konstnärsbok är inte detsamma som en konstbok. Nu släpps en bok om böckerna som är mer konst än litteratur.

  • 2 min
  • 19 jul 2021

Rumliggare/Booked room XVI (2007) av Lina Nordenström. // Foto: Helena Fernàndez Cavada

När boken är konstverket
Tomas Dur Fläckman

Lyssna på artikeln

En konstnärsbok är inte detsamma som en konstbok. Nu släpps en bok om böckerna som är mer konst än litteratur.

Artist’s books är den engelska benämingen – konstnärsböcker säger vi på svenska. Men det är inte böcker om konst eller konstnärer, utan böcker där volymen i sig är konstverket. Formen – bokbandet, typsnitten, papperet etcetera – är själva innehållet.

En konstnärsbok kan se ut hur som helst, men den förhåller sig alltid till boken som idé. Ofta görs de i mycket små upplagor, inte sällan bara i ett, handgjort exemplar.

Det här har man hållit på med ungefär lika länge som vi har tillverkat böcker, men först nu föreligger en översikt över svenska konstnärsböcker. I nyutkomna Artist’s books from a Swedish point of view (ellerströms/tragus) tar konstskribenten Thomas Millroth ett helhetsgrepp på denna mindre kända genre, ett arbete som tagit honom tio år.

– Att samla in material och att få en överblick har varit ett väldigt jobb, eftersom det inte har funnits något skrivet om det här förut. Det är en genre som ofta har gått under radarn och det är ett jävla jobb att spåra rätt på vilka böcker som har gjorts, säger han till Svensk Bokhandel.

Millroth är själv en stor och mångårig samlare av konstböcker, något han förstås haft stor nytta av i arbetet.

Fler utvalda artiklar