Nyfångad rödspätta, gamla krabbklor och billigt starköl. Kan det vara något? Absolut, inte minst om du är 20 år och precis
ska flytta till Norrbotten.

”Min pappa jobbade på en restaurang i Ålesund i Norge, och jag var 20 år och skulle börja på Kalix folkhögskola. Innan dess åkte jag och hälsade på. Ålesund ligger ut mot havet och har ett speciellt kustklimat. Det är varken varmt eller kallt, varken i luften eller vattnet.

Pappa bodde i en husvagn och jobbade på en liten skitrestaurang, ägaren var så snål att pappa inte ens fick bjuda mig på mat när jag kom dit. Men han fick med sig en påse med stora krabbklor hem. De var så gamla att de nästan kröp iväg av sig själva.
Sedan ställde vi oss på piren och fiskade rödspätta. Sådana fanns där. Pappa fick fem stycken, jag fick ingen.

Han panerade spättorna och stekte dem där i husvagnen, och så åt vi fisken med remouladsås, potatis och krabbklor. Och drack starköl. Det var innan vi blev alkisar. Det var jag, pappa och hans hund Ässie, och det var nog det godaste jag har ätit.
Pinfärsk fisk, krabbklor som verkligen fått ligga till sig och så billigt jävla starköl från Systemet i Norge.”

Hanna Hellquist Krönikör, författare och programledare. Vann 2019 Stora Journalistpriset som Årets röst. Bor i Stockholm men åker till sitt hus i Grums så fort hon är ledig. Där bjuder hon gärna gäster på middag, bara de hjälper till att riva eller bygga eller ­gräva. Har ­alltid taxen Ines vid sin sida.

Stekt spätta med krabbklor & remouladsås

Vi gör det lite lyxigare än i Hannas pappas husvagn och tillreder remouladsåsen själva.
Recept: Liselotte Forslin

4 portioner
Tillagningstid: 1 timme.

Spätta
• 4 rödspättafiléer
• 1 dl vetemjöl
• 2 ägg
• 1 dl ströbröd
• 2 tsk salt
• smör eller rapsolja till stekning

Remouladsås
• 1/2 äpple
• 1/2 dl bostongurka
• 2 msk kapris
• 1/2 tsk curry
• 2 dl majonnäs

Till servering
• 8 kokta krabbklor
• kokt potatis
• citronklyftor och dill
• ev kokta ärter

Tips! Om du inte har tillgång till krabbklor är räkor gott till. // Foto: Ulrika Ekblom

Gör så här:

• Remouladsås: Finhacka äpplet och ­blanda med resten av ingredienserna.

• Spätta: Salta filéerna runt om.

• Häll upp mjöl, uppvispade ägg och ­ströbröd på tre separata fat.

•  Vänd spättafiléerna först i mjölet, sedan i äggen och sist i ströbrödet.

• Stek filéerna gyllene, 1–2 minuter per sida beroende på tjocklek.

• Servera fisken med krabbklor, potatis, remouladsås, citronklyftor och dill. Det är gott med kokta gröna ärter till.

Sås med många smaker

Remouladsåsen är en fransk uppfinning, men i Polen kallas den sos dunski, som betyder ”dansk sås”. I Danmark är remouladen ett måste när man beställer smørrebrød, speciellt varianten med rostbiff och lök. Den kan också dyka upp på en varmkorv.

Såsen är populärast i Nordeuropa, där den har sitt största existensberättigande tillsammans med stekt, panerad fisk, även om tillbehöret ursprungligen var tänkt till kött.

Basen är majonnäs, men sedan tycks det duga med nästan vad som helst. I de recept vi läst förekommer bland annat hackade pickles, äpple, senap, gurka, vitkål, kapris, persilja, ansjovis, körvel, koriander, rädisa, paprika, vinäger, schalottenlök, dragon osv. Såsens gula färg kommer av tillsatt curry eller gurkmeja.

En lokal variant finns i cajunköket i södra USA. Där smaksätts såsen med en smula ketchup, vilket gör den svagt rosa.