Om man inte går på krogen kan man göra det lika festligt hemma! Så resonerade sångaren Magnus Carlsons föräldrar. De var också noga med att ta vara på mat som blev över, något som Magnus verkligen tagit till sig. Vi hänger på.

”Jag växte upp i Tumba på 70-talet. Vår familj gick aldrig på restaurang – och då menar jag aldrig. Däremot var mina föräldrar noga med att göra helgmiddagarna festliga. Mamma dukade med fint porslin, det var glas på fot och linneservetter – det skulle vara som på restaurang.

Kassler i ugn och hasselbackspotatis stod ofta på menyn. Grädde och smör så in i helvete! Grönsaker från frysen som tillbehör – haricot verts, skulle jag tro. Mamma och pappa drack ett rödvin som hette Oltina, säkert rätt kasst, och jag fick hämta en läsk från en back som stod i tvättstugan. Oftast tog jag Trocadero.

Mina föräldrar var helt ointresserade av musik, men pappa hade en kassett som han satte på till lördagsmiddagen: Örongodis med pianisten Lars Roos. Det är ju muzak, men också så gulligt att han och mamma ville att det skulle vara lite romantiskt och upphöjt, trots att det bara var vi tre.

Jag saknar omsorgen om måltiden och respekten för livsmedlen som fanns då. Blev det rester så förvandlade man dem till nya rätter. Matsvinn existerade inte. Än i dag hatar jag att slänga mat.”

Magnus Carlson är låtskrivare och ­sångare i Weeping Willows. Han har även gett ut skivor som soloartist. På senare ­år har Magnus engagerat sig djupt ­­i ­klimatfrågan, och i oktober 2019 fick han utmärkelsen Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden. ­­ ”Jag försöker äta helt vegetariskt eller veganskt. Av alla vanliga skäl, inklusive hälsoskäl”, hälsar han.

Festpytt med pocherat ägg & ruccolapesto

Vi låtsas nu att det är dagen efter familjen Carlsons festliga lördagsmiddag. Och eftersom Magnus hatar att slänga mat, gör vi en god, modern pytt av resterna.
Recept av Liselotte Forslin

4 portioner
Tillagningstid: 1 timme.

Pytt
• 4 kokta potatisar, tärnade
• 2 kokta morötter, skivade
• 1 broccolistam
• 20 cm purjolök (använd gärna
den grova gröna delen)
• 1 röd paprika
• 200 g kassler, kyckling, biff,
salsiccia eller annan köttrest
• olja

Pocherade ägg
• 4 ägg
• 1 tsk ättiksprit, 12%
• 1/2 tsk salt

Ruccolapesto
• 30 g rucola (1/2 liten påse)
• 1 vitlöksklyfta
• 1 dl valfria frön, mandlar eller nötter
• 1 dl riven lagrad ost (gärna från ostkant)
• 1 1/2 dl rapsolja
• 1 krm salt

Gör så här:

Pytt: Sätt ugnen på 100 grader.
•Ansa och tärna broccolistammen.
• Skölj och strimla purjon och hacka paprikan.
•Tärna köttresterna.
•Hetta upp lite olja i en panna och stek först potatis och morötter gyllene. Ta upp och håll varmt.
•Torka ur pannan och stek broccolin, purjon och paprikan glansiga. Blanda med potatisen och morötterna.
• Torka ur pannan igen och stek köttet hastigt. Blanda med resten av pytten, salta och peppra och håll varmt under folie i ugnen medan du pocherar äggen.

Pocherade ägg:
• Koka upp en kastrull med vatten, ättika och salt.
• Sänk värmen så det sjuder.
• Knäck äggen ett i taget i en kopp.
• Häll försiktigt i ett eller max två ägg i taget i kastrullen.
• Låt sjuda cirka två, tre minuter och fös ihop med en sked.
• Ta upp äggen med hålslev och lägg för att rinna av på dubbelt hushållspapper. Fortsätt likadant med de resterande äggen.
• Salta och peppra.

Ruccolapesto:
• Lägg alla ingredienser i en matberedare och kör till en krämig pesto. Servera till pytten och de pocherade äggen.
• Dekorera gärna med resten av ruccolan.

Tips!
Ruccola är känslig och slokar lätt. Lägg i kallt vatten i en skål i kylen så kvicknar den till, och gör sedan en härlig pesto. Rädda resterna!