Krigets korsstygn
Elisabeth Åsbrink gör ett oväntat fynd på en loppis i Köpenhamn. En broderad tavla där hon urskiljer ”Hitler” och ”Gestapo”, men också ”rädisa” och ”vissengrönt”.
Ju mer hon fördjupar sig i handarbetets historia, desto mer kan broderiet berätta.
// Illustration: Pia Koskela
Lyssna på artikeln
Elisabeth Åsbrink gör ett oväntat fynd på en loppis i Köpenhamn. En broderad tavla där hon urskiljer ”Hitler” och ”Gestapo”, men också ”rädisa” och ”vissengrönt”.
Ju mer hon fördjupar sig i handarbetets historia, desto mer kan broderiet berätta.
En sensommardag för några år sedan gick jag med min man genom Köpenhamn. Kanske var det i slutet av augusti eller början av september, det var i alla fall en av de där dagarna då solskenet är djupgult och flödande men trots det skapar en känsla av vemod eftersom sommaren när som helst kan ta slut.
Vi hade inte bråttom. Staden var stilla och de flesta butiker stängda. Träden stod mörkgröna med dammiga löv. Vi strosade utan mål, hade just sneddat över Israels plads, där loppmarknadsbord spontant ställs upp över helgerna, och pratade om att ta en kopp kaffe när jag plötsligt fick syn på något som fick mig att stanna till. Just denna söndag stod bara ett bord där, fullastat med gamla minkpälsar, mässingsljusstakar, askfat, smycken med oäkta stenar och bestick i oputsat silver. Men så fanns där något mer.
En tavla stod på marken, lutad mot ett bordsben. Det var först när vi gått förbi som jag insåg att tavlan var ett inramat broderi och att jag just läst ordet HITLER. I korsstygn? Jag vände mig om för att se efter och urskilde ett annat broderat ord: GESTAPO. Strax intill stod SS.
Ett nazistiskt broderi? Jag bestämde mig för att köpa tavlan. Sagt och gjort. Maken bar den hela vägen hem med motivet vänt mot kroppen.
Broderiet är 50 x 70 centimeter i storlek och består av tätt skrivna ord blandade med enkla symboler. Vi hade funnit en berättelse, så mycket var säkert, och den var både detaljerad och dramatisk. Högst upp, som allra första ord, står: Danmark 9 april 1940. Varje danskt skolbarn vet vad datumet innebär. Detta var dagen då nazisterna marscherade in i landet med skarpladdade vapen och fullt utrustade stridsvagnar och då de oförberedda vakterna i björnskinnsmössor vid Köpenhamns slott försökte försvara den danska monarkin.
Fyra timmar senare var 16 unga män döda och ockupationen ett faktum. Gestapo upprättade ett högkvarter i det så kallade Shellhuset mitt i stan där politiska fångar torterades och förvarades under taket som gisslan för att skydda huset från flygbombning. Och mycket riktigt, intill ordet ”SS” står ordet ”Tortyr” sirligt broderat.

I tavlans nedre vänstra hörn återfinns ”Shellhuset” sytt i svart bomullsgarn, intill en hukande soldat, omgiven av hakkors.
Det handlade alltså om ockupationen, det danskarna kallar besættelsen. Men vem hade broderat, varför och för vem?
Vi ägnade kvällen åt att tyda innehållet, som för att dechiffrera en kod, och maken kunde snabbt identifiera flera danska nyckelbegrepp från det andra världskriget.
I mitten, broderat i guldgult finns kung Kristians vapen. Till höger står namnen på några av de mest kända motståndskämparna, som Citronen och Flammen, Hvidstengruppen och Holger Danske.
Här finns en ljusgrön krans broderad kring ett krucifix och namnet Ryvangen. Det är namnet på ett kvarter, beläget där Köpenhamns innerstad övergår i den välmående förorten Hellerup, där det en gång låg en militärförläggning med en skyttebana. Ryvangen var ökänt under kriget som platsen där sammanlagt ett hundratal bakbundna danska motståndskämpar avrättades av tyska exekutionspatruller.
Just nu: Testa Vi i 3 månader för 3 kronor
Betala 3 kronor för de 3 första månaderna, därefter 69 kr per månad. Enkelt att bli medlem, enkelt att säga upp. Det här ingår:
- Nya intervjuer, analyser, krönikor, bokutdrag, quiz och reportage varje vecka
- Läs allt ur vårt systermagasin Vi Läser
- Alla artiklar finns inlästa
- Veckobrevet, litteraturbrevet och kulturtipsbrevet i din mejlkorg
- Få tillgång till Vi-appen