Korsordskonstruktörer organiserar sig mot AI
Nu höjs röster mot den digitala utvecklingen som sker i den svenska korsordsbranschen. Det senaste året har allt fler konsruktörer blivit av med sina uppdrag.
Lyssna på artikeln
Nu höjs röster mot den digitala utvecklingen som sker i den svenska korsordsbranschen. Det senaste året har allt fler konsruktörer blivit av med sina uppdrag.
Svenska korsordskonstruktörer ryter ifrån mot sina artificiella konkurrenter. Det är branschorganisationen Sveriges Korsordsmakare som för kampen mot datorgenererade kryss, det vill säga korsord som konstrueras av datorer. Det rör sig om en utveckling som pågått under en längre tid, där företaget Keesing leder utvecklingen.
– Det senaste året har kollegor blivit av med uppdrag på en större skala, säger Hans Christian Nygårdh som har gjort korsord för Vi i nästan 30 år.
Tillsammans med sin maka Stina Berge konstruerar han Storkrysset, alltjämt för hand, liksom alla Vi:s korsord. De bollar idéer och fnissar tillsammans när de kommer på nycklarna och menar att om inte de har roligt så kommer ingen annan ha det heller.
– Sen har vi ju vårt samarbete med Helena (illustratör Helena Davidsson-Neppelberg). Vi spånar ihop vansinniga bilder och så ser vi vad hon gör. Det försvinner ju också med datorgenererade korsord.
Både Hans Christian Nygårdh och Stina Berge menar att en stor del av korsordslösandet handlar om att kunna konstruktören som har tänkt ut nycklarna.
– Så länge man har någonting utöver rena synonymer så känner man igen sin konstruktör. Ett datorgenererat kryss passar den som vill ha någonting att pilla med i kön på Systemet, säger Hans Christian Nygårdh.
Stina Berge välkomnar upproret.
– Med datorgenererade kryss blir det mer styrt. Skämtsamheten och klurigheten försvinner, det blir opersonligare och tråkigare. När man har olika kynnen så får man olika nivåer och lärdomsområden. När vi började göra kryss tillsammans så kom jag in med rock’n’roll och populärkultur, medan HC har andra tidsreferenser vilket gör kryssen bredare.