Katastrofal middag med Ullakarin Nybergs nya man
En ny karl, som dessutom är oerfaren i köket – det låter illavarslande. Svantes köttbullar var mycket riktigt oätliga, men han fick poäng för att han ändå hade kämpat. Så han och Ullakarin är fortfarande ett par.
Lyssna på artikeln
En ny karl, som dessutom är oerfaren i köket – det låter illavarslande. Svantes köttbullar var mycket riktigt oätliga, men han fick poäng för att han ändå hade kämpat. Så han och Ullakarin är fortfarande ett par.
”Vi är väldigt roade av matlagning i min familj. Och för mig som arbetar med så tunga saker i mitt jobb som psykiatriker, blir stunderna i köket viktiga, en stund då jag kan lägga allt åt sidan. Man bör ha detta i åtanke när det gäller det som skedde en viss kväll när jag skulle iväg, och min man Svante fick ta över vid spisen. Det här var i början av vårt förhållande, han kom in som ny i vår familj när jag levde ensam med mina tre söner, och rätten på menyn var köttbullar. ’Då köper vi färdiga’, sa han glatt. ’Absolut inte’, sa jag, ’här är halvfabrikat förbjudet!’
Svante, den stackaren, började med att köra färsen i matberedaren. När han tyckte att smeten blev för rinnig tillsatte han havregryn, vilket gjorde den ännu rinnigare. Ändå stekte han bullarna, som blev stenhårda utanpå och mjuka inuti. Stämningen var lite tryckt när jag kom hem. Barnen hade försökt äta, men inte lyckats. Jag tog en smakbit och köttbullarna var verkligen oätliga. Det är tjugofem år sedan, och sönerna pratar fortfarande om det.
Men samtidigt: Svante hade ju ändå kämpat, det kändes som att det här är en person som blir bra att leva med, en som verkligen anstränger sig, också under motgångar. Vi är lyckligt gifta och har hittat ett sätt att samarbeta: var och en gör det den är bra på. Ett lyckat recept för en bra relation, och för matlagningen.”
Berättat för Pontus Dahlman
Köttbullar i gräddsky med rårörda lingon och inlagd gurka
6-8 portioner
Tillagningstid: 1 timme och 15 minuter.
Kan det bli mer klassiskt? De här köttbullarna är allt annat än oätliga. Möra och fina får de puttra i grädde de sista minuterna. Rårörda lingon går supersnabbt att göra och den inlagda gurkan är ett måste. Bjud potatismos eller kokt potatis till.
• 8 msk ströbröd
• 2 msk potatismjöl
• 3 dl mjölk
• 2 ägg
• 800 g nötfärs, alt blandfärs
• ½ riven gul lök
• 2 tsk salt + 2 krm nymald svartpeppar
• smör till stekning
• 3 dl vispgrädde
• 1 msk koncentrerad brynt schalottenlökfond eller köttfond
Till servering
• inlagd gurka
• rårörda lingon
• potatismos eller kokt potatis
- Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk och låt det svälla 10 minuter.
- Blanda i ägg och färs samt riven lök, salt och peppar. Överarbeta inte smeten!
- Rulla köttbullar med fuktiga händer och lägg på en sköljd skärbräda eller plåt så fastnar de inte.
- Stek runtom i smör, några åt gången på medelvärme i ca 4–5 minuter. Ta upp och lägg åt sidan allt efter som du steker.
- Lägg tillbaka alla köttbullarna i pannan när du är klar.
- Blanda grädde och fond, häll på och låt puttra ett par minuter.
Inlagd gurka
1 gurka
1 1/2 dl vatten
3 msk ättiksprit (12%)
3 msk strösocker
½ kruka hackad persilja
- Skär gurkan med osthyvel i långa remsor. Eller skär tunna skivor tvärsöver.
- Rör samman vatten, ättiksprit och socker tills sockret löst sig.
- Lägg i gurkan och persiljan. Kan ätas direkt.
Rårörda lingon
250 g frysta lingon
1 dl strösocker
- Rör ihop lingon och socker och låt stå i cirka 30 minuter i rumstemperatur tills sockret löst sig.
- Rör om då och då.