Johan Norberg: Musiker bojkottar – utan effekt

Bojkott är ett instrument som musiker plockar fram med jämna mellanrum. Men hur effektiv är egentligen tystnaden, undrar Johan Norberg.

  • 8 min
  • 21 jun 2024

Bandet Queen. // Foto: TT

Johan Norberg: Musiker bojkottar – utan effekt
Johan Norberg

Lyssna på artikeln

Bojkott är ett instrument som musiker plockar fram med jämna mellanrum. Men hur effektiv är egentligen tystnaden, undrar Johan Norberg.

Det är svårt med bojkotterFotnot: Ordet bojkott har sitt ursprung från engelskans ”boycott” som kommer av att irländska arrendatorer på 1880-talet vägrade arbeta för egendomsförvaltaren Charles Boycott. i musikvärlden, de har marginell effekt och drabbar oftast människor långt ifrån konfliktens centrum. Det finns många anledningar till att vilja bojkotta något och de tre viktigaste är:

1. Man vill påverka. 

2. Man vill ha sinnesfrid. 

3. Man är orolig för vad andra ska tycka.

Det sista alternativet är det överlägset vanligaste.

I februari 2022 inleddes en bojkott av ryska musiker, bland annat dirigenten Valery Gergiev som länge hade slirat på uttalanden om allt från annekteringen av Krimhalvön till pedofiler och antigay-lagar. Att han var en hängiven Putin-fan var också väl dokumenterat men inget av detta var något bekymmer för konserthusen förrän Ryssland gick in med militära trupper i Ukraina. Då blev arrangörerna oroliga för vad andra skulle tycka. Man kapade alla band till Gergiev som inom några veckor förlorade sina engagemang i väst. 

Valery Gergiev
Valery Gergiev. // Foto: Vyacheslav Prokofyev

I samma veva uppmanade Ukrainas kulturminister till bojkott av Tjajkovskijs musik ”tills kriget är över”. Det är en bitter ironi att den svårt plågade tonsättaren, med ukrainskt påbrå och som aldrig kunde vara öppen med sin homosexualitet, skulle bli sammankopplad med Putins välde, allt medan det är fritt fram för musik av antisemiten Richard Wagner. 

Den mest okontroversiella bojkotten i musikhistorien torde vara den mot semesterorten Sun City i Sydafrika. Låten Sun City spelades in 1985 med bland andra Bruce Springsteen, Little Steven, Bob Dylan, Keith Richards och Bonnie Raitt. Ett hundratal andra kända artister skrev under en försäkran att inte framträda där och i efterhand framstår det som självklart; vem skulle inte vilja stödja kampen mot apartheid, och vem skulle riskera sitt renommé genom att spela i Sun City?

Rätt många skulle det visa sig. Världsstjärnor som Rod Stewart, Status Quo, Cher, Beach Boys, Elton John, Liza Minnelli, Frank Sinatra och Queen ställde upp utan knot och spelade i den luxuösa casino-staden norr om Johannesburg. Rockgruppen Queen fördömdes av FN för sitt beslut, enligt den inte helt ovanliga följdeffekten att bojkotta de som inte bojkottar, och blev svartlistade fram till 1990. Gitarristen Brian May sa då angående konserten: ”Bandet är inte politiskt, vi spelar för vem som helst som vill komma och lyssna.” På ett sätt hade han rätt. Toner i sig är inte mer politiska än en såg, det beror på hur man använder dem, men nu lät Queen sina toner utnyttjas till något dumt. Det borde varit ett karriärmässigt självmord men skulle visa sig vara helt riskfritt. Några år senare var allt glömt och medlemmar ur gruppen spelade till och med på en hyllningskonsert för Nelson Mandela i Hyde Park 2008. Ingen smuts från Sun City hade fastnat på dem, eller någon av de andra artisterna. 

Om inte ens valet för eller emot apartheid leder till någon skam eller skadad karriär så är det frågan vad som skulle göra det. När den iranske dirigenten Alexander Rahbari var på väg mot sitt livs genombrott med turné i USA 1979 inträffade gisslandramat vid ambassaden i Teheran, och Rahbari avbokades från prestigefyllda gästspel med symfoniorkestrar. Han var ju iranier helt enkelt, i och för sig österrikisk medborgare, men det argumentet bet inte på turnéarrangören. 

Stevie Wonder har svurit på att aldrig mer uppträda i Florida

I Sverige kunde det under 1970-talet, och den progressiva musikrörelsens mest upphetsade dagar, flamma upp en del bojkotter. Den diffust utpekade motståndaren då var ”kommersiell musik” och till följd av det stoppades jazzgruppen EGBA från att spela på musikklubben Sprängkullen i Göteborg – deras saxofonist Ulf Andersson hade ju turnerat med ABBA. 

Ibland är det musikerna själva som bojkottar, även det tyvärr ganska verkningslöst. Rockartisten Neil Young tog bort sina låtar från Spotify i början av 2022 i protest mot att streamingtjänstens populäre podcast-profil Joe Rogan lät sina inbjudna gäster sprida desinformation om covidvaccin. Young ville påverka men det hände inte så mycket och efter två års bojkott är hans musik åter på Spotify. 

Stevie Wonder har svurit på att aldrig mer uppträda i Florida efter att George Zimmerman frikändes i rätten trots att han skjutit den obeväpnade 17-åringen Trayvon Martin till döds. Det blev ingen större effekt av Stevies ställningstagande heller, men det var viktigt ändå och pekar på bojkottens betydelse och mest avgörande motiv: Om inte annat så måste man göra det för sin sinnesfrids skull. 


Ur Tidningen Vi nr 6, 2024

Läs mer av Johan Norberg:

10 skivor som förändrade mitt liv

Avskedsturné – eller rent bedrägeri?

Fler utvalda artiklar