Johan Norberg: Avskedsturné – eller rent bedrägeri?

Förra sommaren återförenades Eldkvarn för ett avsked. Två historiska sista spelningar. I sommar är de tillbaka – för ”en sista stor avskedsturné”. Hur många gånger står publiken ut med att bli lurad?

  • 11 min
  • 6 maj 2024

Gyllene Tiders avskedturné 2019. Fyra år senare var det dags igen. // Foto: Anders Andersson/TT

Johan Norberg: Avskedsturné – eller rent bedrägeri?
Johan Norberg

Lyssna på artikeln

Förra sommaren återförenades Eldkvarn för ett avsked. Två historiska sista spelningar. I sommar är de tillbaka – för ”en sista stor avskedsturné”. Hur många gånger står publiken ut med att bli lurad?

Ett bra knep för att locka publik är exklusivitet, att utlova något unikt, som till exempel en avskedskonsert. Att kunna säga, ”Jag var på sista konserten” är kanske den mest åtråvärda souveniren för en hängiven beundrare, men hittills är det nästan bara Beatles och ABBA som visat sig vara en varaktig investering i den sortens upplevelse i popvärlden.

Man kan inte sälja samma sak två gånger, det är bedrägeri, men i konsertbranschen har det blivit snarare regel än undantag att inom några år bryta löftet om en ”sista konsert” och snart återförenas för en turné. Att arrangörer driver upp biljettpriset med samma utfästelse en gång till bekymrar inte publiken som luttrad och trogen, trots löftesbrottet återkommer i stora skaror för att se sitt favoritband en sista gång, tror de.


The Band

Avsked 1976.
Åter på scen 1983.

Ingen avskedskonsert kan jämföras med denna, den första stora i sitt slag som dessutom filmades av Martin Scorsese med titeln The Last Waltz. Deras karriär som kompband bakom bland annat Bob Dylan men också egen framgång med stora hits byggde upp en laddad stämning i filmen och känslan av en avslutad epok. Inte bara för The Band men för hela rockbranschen som stod inför något nytt. Gästartisterna var på en kändisnivå som aldrig setts vare sig förr eller senare: Muddy Waters, Joni Mitchell, Van Morrison, Neil Young och Eric Clapton med flera. Den kom att bli konsertfilmernas konsertfilm och ett storslaget farväl. Men redan 1983 var bandet ute på turné igen, visserligen utan frontfiguren Robbie Robertson som tyckte det vore lurendrejeri att komma tillbaka efter ett så definitivt avsked.

Det var bara han som tyckte det. Resten av bandet, publiken, och skivbolaget tyckte det var toppen. Det här var innan avskedskonserter med senare återförening blev normen.


Gyllene Tider

Avsked 1985.
Åter 1996.

Det var få som trodde att Gyllene Tider någonsin skulle återförenas efter att Per Gessle tillsammans med Marie Fredriksson slagit igenom internationellt med Roxette. Men Marie ville inte – som Per – turnera jämt, alltid, och hela tiden så han fick rikta sin rastlöshet åt ett annat håll. Han ringde sina gamla kompisar från Harplinge och 1996 stod de åter på scenen under turnénamnet Återtåget och publiken strömmade till. Sommaren 2004 och 2010 gjorde man om återföreningen med samma lyckade resultat och 2013 döptes turnén till det självreflekterande Dags att tänka på refrängen, men den refrängen höll bara till 2019 då bandet åkte ut på turné igen. Per Gessle sa då: ”Med sommarens turné är det tack och farväl” – turnén lanserades som en avskedsturné, och ”absolut sista chansen att se bandet live”. Så blev det inte och 2023 åkte man ut på sin sjätte återförening Hux Flux. Jag tror knappast det blir någon fler avskedsturné. Nu kommer de precis som Rolling Stones att fortsätta i all oändlighet så länge Per tar sig upp på benen, och han ser pigg ut.


Ulf Lundell

Avsked 2008.

// Foto: Privat

I början av turnén sa han: ”Det här är starten på ett långt farväl”, och där får man ju sannerligen säga att han höll vad han lovade, för sedan utannonserades ytterligare tre turnéer vilket gav hans farväl en sammanlagd längd på 14 år.

Nyårsafton 2015 i Stockholm upplevdes av fansen som en definitiv avslutning, men även augusti 2019 i Göteborg bar prägeln av ett avsked. Inför turnén 2022 skrev Lundell på sin hemsida ”Jag håller allt öppet för framtida konserter eller vad som helst – eller inte”.

De som var i Lindesberg i augusti det året kanske fick se hans sista konsert, men jag skulle nog hålla det för osannolikt att han inte åker ut och rockar igen. Med Mick Jagger som draglok för hur långt man kan pressa en åldring är nog inte sista ordet sagt, och Ulf Lundell lär sträcka ut sitt ”sista farväl” ytterligare några år.


Swedish House Mafia

Avsked 2012.
Åter på scen 2018.

Den svenska dj-trion annonserade i juni 2012 att de skulle göra sin One Last Tour med både sina första – och samtidigt sista – konserter i Sverige på Friends Arena i Stockholm, tre utsålda kvällar i november. De hade haft sina framgångar utomlands sedan starten 2005 och första gången jag hörde talas om dem var alltså när de skulle lägga av. Jag har aldrig känt mig så ur fas med samtiden, åtminstone den del av den som består av dj’s och housemusik. Deras allra sista framträdande (som det påstods då) var i Miami 2013. Utan att darra på självförtroendet släppte man 2014 en dokumentärfilm med den grandiosa titeln Leave The World Behind. Återkomsten ägde rum i Miami 2018, och året efter var det turné igen, nu under namnet Save The World.

Sedan dess har man legat lågt med att annonsera avskedsturnéer.


Eldkvarn

Återförening och avsked 2023.  
Åter på scen 2024.

”Plura och Eldkvarn åker på en sista stor avskedsturné sommaren 2024” heter det i pressreleasen till biljettförsäljningen. Att det är den ”sista” avskedsturnén ser man sig uppenbarligen nödgad att skriva ut för att undvika missförstånd. Alla fans som reste över halva Sverige för att se de, enligt annonseringarna, ”historiska sista spelningarna” i Norrköping förra sommaren 2023, får alltså redan i år se sin upplevelse devalverad då Eldkvarn gör 19 konserter. Att de skulle bryta avskedslöftet igen ser jag som osannolikt. Hälsan och humöret ser inte ut att vara på topp i delar av bandet. Detta är nog definitivt sista gången Eldkvarns fans får se sina idoler.

Tina Turner under sin första avskedsturné på National Stadium i Glasgow, 2000. ”Det är ont om kvinnor i kategorin avskedskonserter”, skriver Johan Norberg. // Foto: Rota, TT

Kiss

Avsked i Australien 2001.
Åter på scen 2002.

”Det finns inga fler berg att bestiga. Vi vill sluta värdigt tillsammans med våra fans”, sa Gene Simmons då. Men redan 2002 hade de hittat ett för dem ännu okänt berg och efter många turer med dödsfall, sjukdomar och byte av medlemmar meddelade Kiss att man under det följande året avsåg att avsluta sin karriär med turnén One Last Kiss. Turnén blev lång och man höll sig kvar i branschen ända till juni 2022 då två konserter genomfördes på Dalhalla i Sverige. De skulle bli deras sista hette det, men kalkbrottet lockade och 2023 var de tillbaka igen. Det finns mycket som talar för att de som var där upplevde en allra sista gång även om Gene Simmons med band återkommer även sommaren 2024. Han är visserligen originalbasisten, men hela Kiss, det är han ju inte.


Tina Turner

Avsked i Anaheim, USA 2000.
Åter på scen 2008.

Det är ont om kvinnor i kategorin avskedskonserter/återkomster. De erbjuder sällan några utdragna farväl, falska sortier eller grandiosa avskedsgester. Att Tina Turner efter ett helt livs turnerande ville dra sig tillbaks vid 61 års ålder var ingen överraskning: ”Jag har gjort tillräckligt. Jag har uppträtt i 44 år och det är verkligen dags att ta av mig mina dansskor”. Så hette det då, men inför 50-årsjubileet som artist 2008 var hon ute på turné igen. Allra sista konserten ägde rum på Sheffield Arena i England den 5 maj 2009. Tina genomförde showen med samma intensiva koreografi som alltid, inget milt halvjoggande som hos sina manliga kollegor i samma ålder.

Fler utvalda artiklar