Jenny Strömstedt om trädgårdens bästa kompis

En rund liten flygare med avgörande betydelse för människans överlevnad. Det säger programledaren Jenny Strömstedt om humlan – trädgårdens bästa kompis.

  • 1 kommentar
  • 5 min
  • 24 mar 2023

// Foto: Linda Prieditis

Jenny Strömstedt om trädgårdens bästa kompis
Stina Jofs

Lyssna på artikeln

En rund liten flygare med avgörande betydelse för människans överlevnad. Det säger programledaren Jenny Strömstedt om humlan – trädgårdens bästa kompis.

– Pollinatörer är livsviktiga och humlan en av de främsta. 75 procent av alla grödor som odlas i EU är beroende av insekter. Där kan vi trädgårdsamatörer göra en stor insats. Dessutom är humlan en mjuk och mysig kompis i det arbetet.

I dessa bistra tider har Jenny Strömstedt en förkärlek för det som är gulligt, varmt och runt. Att engelskans humblebee består av ordet humble som betyder att vara ödmjuk gör inte kärleken till humlan mindre. Hon står ofta och tittar på de vimmelkantiga, pollentunga humlorna när de studsar mellan hennes stäppsalvia, purpurmejram och honungsrosor.

– Jag försöker skapa den bästa restaurangen med så många stjärnor som möjligt i Guide Humla. Det är lite samma tillfredsställelse som när man som förälder lyckats se till att barnen är mätta och varma. När humlorna mår bra, mår jag bra.

I Sverige finns cirka 40 olika humlearter med roliga namn som snylthumla, stormhattshumla och nordjordhumla. De flyger även kalla dagar och till och med i lätt regn, väderlekar då många andra insekter håller sig lugna.

Jenny Strömstedt har varit journalist i drygt 20 år, arbetat för tv, tidningar, skrivit böcker om jämställdhet och utanförskap, grillat politiker och lett talk shows. Intresset för trädgård har vuxit fram. Sedan två år driver hon och trädgårdsmästaren Victoria Skoglund podden Röda vita rosen, och nu finns en bok med samma namn.

–  När barnen blir större får man mer utrymme, mer tid, och jag kände att jag ville ge den omsorgen till något annat.

Hennes trädgård är visserligen en hobbyverksamhet, men inget hon kan slarva med.

– Du måste vara ödmjuk inför omständigheterna. Jag kan trycka ner hur många törstiga växter som helst, men den trädgård jag odlar ligger i skärgården. Där blåser det mycket, jag måste lära känna växternas och pollinatörernas personligheter.

Med fingrarna i pallkragens jord känner Jenny Strömstedt att hon hör ihop med naturen. Det går inte att vara herre på täppan, man måste anpassa sig, underordna sig.

– Det är en skön känsla att få vara en liten kugge. Trädgården hjälper mig att förstå min plats på jorden, i kretsloppet.

Boken hon och Victoria Skoglund nu har skrivit innehåller handfasta råd för varje månad. Trädgården är ibland en ganska sträng värld, ständiga misslyckanden kan göra att man ger upp, säger Jenny Strömstedt och skrattar:

– Vi pratar alldeles för lite om allt som hela tiden dör i trädgården. I podden och boken försöker vi få människor att pröva, kanske misslyckas – men våga igen.

En väg till framgång är att gulla med humlor och att vara humble, ödmjuk.

– Om prestige är motsatsord till ödmjukhet kan man konstatera att prestige väl aldrig varit någon väg till lösning i konflikter, krig eller som när vi nu står inför klimathotet. I något läge når vi den tipping point vi hela tiden pratar om men som liksom aldrig verkar få fäste. Människan är konstruerad för anpassning. Vi har svårt att leva i en känsla av katastrof. Det är dags att vi böjer oss för fakta.

Ordet ödmjuk har dessvärre fått en lite mesig klang menar Jenny Strömstedt och tar exemplet med Golda Meir, Israels tidigare premiärminister som lär ha sagt: ”Don’t be so humble, you’re not that great.”

– Det är kanske ett annat sätt att säga att vi människor måste underordna oss naturen.

Fler utvalda artiklar