Ingegerd Råman: ”En gryta för livet”
Det lantliga köket var så enkelt att maten serverades direkt på bordet – utan tallrikar. Formgivaren Ingegerd Råman minns en ljuvlig måltid som smakade sol och norditalienskt landskap.
Lyssna på artikeln
Det lantliga köket var så enkelt att maten serverades direkt på bordet – utan tallrikar. Formgivaren Ingegerd Råman minns en ljuvlig måltid som smakade sol och norditalienskt landskap.
”I mitten av 60-talet gick jag på Konstfack, och som ett avbrott åkte jag till Faenza för att prova mina drömmar om att studera keramisk kemi, läran om glasyrer. Faenza är en liten italiensk stad och där träffade jag en vän, och började umgås med hans familj. En gång i veckan cyklade vi ut till en vingård för att köpa veckans ranson. Vid ett tillfälle stod husmor och skurade sitt stora generösa köksbord. Efter att vi gjort vårt inköp frågade hon om vi ville sitta med och dela familjens måltid.
Vi tackade ja och slog oss ner. Köket var mycket vackert och enkelt utrustat. I ett kärl som hängde över en öppen eld kokade en köttgryta. Den hade säkert puttrat hela förmiddagen och det luktade gudomligt, av morötter, vitlök …
Polentan som hon hade kokat, det är ju en sorts majsgröt, hällde hon direkt på det nyskurade bordet! Med en slev gjorde hon en stor grop, och däri la hon köttgrytan. Jag minns färgen, den var så djupt, djupt gyllenbrun. Var och en hade sin egen sked som vi tog för oss med. Och hela jag fylldes av den mustiga smaken, jag kan känna den än i dag. Det var en gryta som smakade av solen och det vackra landskapet som vi hade cyklat igenom, det var en gryta för livet.”
Berättat för Pontus Dahlman
Ingegerds köttgryta med polenta
6 portioner
Tillagningstid: 1,5 timme
Köttgryta
1 kg högrev 3 msk smör
salt och nymald svartpeppar efter smak 150 g rökt sidfläsk
1 stor gul lök 3 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer 2 msk tomatpuré
400 g morötter 1 kruka timjan
2 dl rött vin 8 dl vatten + 2 umami-buljongtärningar (alt köttbuljong)
3 lagerblad 2 tsk honung
4–6 msk potatismjöl ca 1 dl kallt vatten
Polenta
8 dl grönsaksbuljong eller vatten 3 dl polenta
2 msk smör 1 dl parmesan
- salt efter smak
Gör så här:
- Putsa och tärna köttet i grova bitar.
- Hetta upp smöret i en stekpanna.
Bryn köttet hastigt i omgångar så det får lite färg, salta och peppra generöst och lägg över i en stor gryta. - Skär bort svålen på fläsket och tärna köttet. Skala och hacka lök och vitlök.
- Fräs först fläsket tills det släpper fett och lägg sedan i lök och vitlök samt sardeller och tomatpuré. Låt fräsa under omrörning cirka 1 minut. Lägg över i grytan.
- Skiva morötterna och hacka hälften av timjanen och lägg i det tillsammans med rött vin, vatten, buljongtärningar och lagerblad. Låt sjuda under lock cirka 1 timme tills köttet är mört.
- Smaka av med honung samt salt och peppar efter smak.
- Rör ut potatismjölet med vattnet och tillsätt. Låt grytan få ett uppkok tills det blir lite simmigt. Garnera med lite färsk timjan.
- Koka upp buljongen eller vattnet till polentan. Vispa i polentan, lite i taget, och fortsätt vispa kraftigt så det inte blir så klumpigt.
- Sänk till lägsta värme och låt sjuda 5 minuter.
- Blanda i smör och parmesan och smaka av med salt.
- Servera köttgrytan med polentan och lite extra riven parmesan.
Recept och styling av Liselotte Forslin.