Ilskna får snabb hjälp på nätet

En kort internetbaserad behandling kan hjälpa personer som har problem med ilska och aggression. Det visar en ny studie som gjorts på Karolinska institutet.

  • 4 min
  • 13 feb 2023

I filmen ”Falling Down” från 1993 är rollfiguren William Foster (Michael Douglas) ilsken på det mesta i sin närhet. Det slutar inte bra.

Ilskna får snabb hjälp på nätet
Tomas Dur Fläckman
Prova idag

Lyssna på artikeln

En kort internetbaserad behandling kan hjälpa personer som har problem med ilska och aggression. Det visar en ny studie som gjorts på Karolinska institutet.

Ur Vi #2 2023.


När Karolinska institutet sökte ­försökspersoner till en studie om ilska blev de överraskade över det stora gensvaret.

– Det är oftast svårt att rekrytera deltagare till behandlingsstudier. Till ”ilskestudien” gick det däremot rekordsnabbt, och vi var tvungna att stänga rekryteringssajten efter några veckor på grund av högt söktryck. Det tyder på att det finns ett uppdämt behov av ­psykologisk behandling av ilska, säger psykologen Johan Bjureberg som varit forskningsansvarig tillsammans med Hugo Hesser vid Örebro universitet.

Varför gjordes studien?

– Dels finns det inte så mycket forskning om det här ämnet, dels vet vi att många som har problem med sin ilska drar sig för att söka hjälp, eftersom det känns skamligt att inte kunna hantera sitt humör. Vi ville därför undersöka om vi kunde hitta en fungerade behandling med lägre tröskel, där den som söker kan ta del av hjälp via internet och inte ­behöver sitta i väntrum eller möta behandlaren öga mot öga.

Ibland kan det ju vara helt adekvat att bli arg?

– Absolut. Men de som har sökt sig till studien upplever själva att de generellt sett har allvarliga problem med ilska. Alternativt har omgivningen reagerat.

Forskarteamet utvärderade två olika ”känsloregleringsstrategier”. Dels känslomässig närvaro, där man tränar förmågan att lägga märke till sina känslor utan att döma eller agera på dem, dels kognitiv omtolkning, där man övar sig i att ompröva tankar och situationer och hitta alternativa spår som inte ­triggar ilska. De 234 deltagarna i ­studien lottades in i tre grupper, där grupp 1 tränades i känslomässig närvaro, grupp 2 i kognitiv omtolkning och grupp 3 erbjöds en ­kombination av 1 och 2. Just kombinationen visade sig fungera bäst och ledde till märkbart lägre nivåer av ilska.

Hur går behandlingen till, rent konkret?

– Vi kallar det ”vägledd självhjälp”. Det är en kombination av bland annat texter, ljudklipp, fråga-svar, övningar och uppgifter. Alla har kontakt med en ­psykolog via en chatfunktion. Våra ­resultat tyder på att en mycket kort behandling på endast fyra veckor via internet är effektiv i att minska problem med ilska, säger ­Johan Bjureberg, som nu hoppas att ­någon aktör plockar upp tråden och erbjuder denna hjälp inom ordinarie vård.

Är du själv ilsken av dig?

– Jag har nog varit det, men är det i mindre grad nu. Dels har det väl med åldern att göra, men jag har också haft hjälp av färdigheterna vi lär ut i den här studien.

Fler utvalda artiklar