Hilma af Klint har slagit konstvärlden med häpnad. För två år sedan samlades hennes verk i en påkostad ”catalogue raisonné”. När Pontus Dahlman följde det krävande arbetet med bokprojektet hamnade han mitt i en deckargåta. Var finns den ovärderliga Duvan 10?

Den här texten publicerades ursprungligen i Vi Läser #5 2020.


Lantidyllen Skillebylund, fem mil söder om Stockholm. Konstnären Ulf Wagners ateljé liknar det inre av en kyrka. Ohyggligt högt i tak. Bord med travar av papper, konstböcker och pärmar fyllda med dokument. Spåren av en tyst men intensiv verksamhet som inte handlar om honom själv. Vi låter dörren vara på glänt. Som för att låta någon ytterligare komma in, eller slinka ut.

Det här ska handla om två gåtor. Eller egentligen tre. Om hur en med andevärlden direktuppkopplad konstnärsdoldis långt efter sin död kunde bli en internationell stjärna. Om hur man genomför ett bokprojekt som mest liknar en raketuppskjutning. Och om vad som hänt med en ovärderlig målning som försvunnit och sist sågs på ett av våra anrikaste universitet. Allt hör ihop så häng med nu.