Hannes Holm: ”Robin Hood lugnar våra liv.”

I november dök Robin Hood upp i en spelfilm då regissören Hannes Holm har premiär för en ny och icke-tecknad version av Tage Danielssons Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

  • 2 kommentarer
  • 4 min
  • 12 nov 2021

// Foto: Niklas Maupoix

Hannes Holm: ”Robin Hood lugnar våra liv.”
Henrik Arnstad

Lyssna på artikeln

I november dök Robin Hood upp i en spelfilm då regissören Hannes Holm har premiär för en ny och icke-tecknad version av Tage Danielssons Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton.

Vem är Robin Hood för dig, Hannes Holm?

– Robin Hood var min barndoms hjälte och jag minns särskilt hur spännande det var att han träffade Marian i Errol Flynn-filmen. Hon var så snygg och det blev något erotiskt på kuppen. Jag gillade även Robin Hoods obstruerande hållning mot auktoriteter – i min värld föräldrar och lärare. Jag anknöt till det pubertala när jag skrev manus till filmen Karl-Bertil Jonssons julafton. Huvudpersonen är ju 14 år och i puberteten. Dessutom ville jag att Karl-Bertil (spelad av Simon Larsson) skulle reflektera över vad han håller på med. Hur bra är egentligen Robin Hoods budskap om att ”ta från de rika och ge åt de fattiga”? Jag låter Karl-Bertil diskutera det i filmen med Robin Hood (spelad av Adam Pålsson) som hävdar att det vore bättre med progressiv beskattning. ”Fast det funkar ju inte på film”, svarar Karl-Bertil.

Berätta hur Robin Hood gestaltas i din film?

– Han är en sann hjälte som ifrågasätter det han gör – han bär på tvivel om sitt eget värv. Alla svenskar älskar Sveriges egen Robin Hood i Karl-Bertils gestalt. Men Robin Hood förmår inte skapa ett rättvist samhälle. Allt Karl-Bertil kan är att skänka lite glädje på julaftonen. Han är också mänsklig som upphöjd gestalt, till skillnad från Gud som är så tråkigt god. Robin Hood tillåts ju göra bort sig lite grann.

Varför tror du Robin Hood-legenden berättats på så många olika sätt under så lång tid?

– Människor pratar om vårt behov av godhet. Fördelen med Robin Hood är att han kalibrerar sinnena för vad som är gott och ont. Det är inte så lätt i verkligheten när vi tittar på nyheter och följer politiken. Men legenden om Robin Hood kalibrerar vårt känsloliv. Man måste justera sig själv när alla hävdar sin egen godhet, oavsett vilka de är.

Varför behöver vi Robin Hood 2021?

– Jag märker i mitt eget filmskapande att det finns ett behov att samlas kring något gemensamt, något som vi alla känner igen. De gamla historierna blir jätteviktiga och inte alls mossiga. Vi tar Robin Hood och sprutar in lite 2021 i honom. Den gamle hjälten blir en fyr vi kan navigera efter i dagens verklighet, som är ett oöverskådligt hav av möjligheter. Robin Hood lugnar våra liv.


I tidningen Vi:s decembernummer skriver Henrik Arnstad om Robin Hood-myten och hur den har förändrats genom historien. Texten kommer publiceras på vi.se inom kort.

Fler utvalda artiklar