Häng med: Alla kan forska om fladdermöss

Forskare är vi allihopa – åtminstone om vi tänjer lite på begreppet. Nu hjälper allmänheten till med att kartlägga fladdermöss och andra vilda djur.

  • 5 min
  • 16 jul 2020

Det finns 19 olika fladdermusarter i Sverige, men vi vet ganska lite om dem. Fladdermössen jagar med hjälp av skrik vars frekvens det mänskliga örat inte kan uppfatta. Men med hjälp av detektorer kan vi ”tjuvlyssna”. // Foto Roland Johansson

Häng med: Alla kan forska om fladdermöss
Tomas Dur Fläckman
Prova idag

Lyssna på artikeln

Forskare är vi allihopa – åtminstone om vi tänjer lite på begreppet. Nu hjälper allmänheten till med att kartlägga fladdermöss och andra vilda djur.

I sommar beger sig hundratals personer i Uppsala och Umeå ut nattetid för att spåra fladdermöss med lånade detektorer. Djurekologen Tim Hofmeester basar för projektet Träffa dina vilda grannar.

Vad vill ni uppnå?
– Vi har två syften: för det första att få bättre kunskap om vilda djurs beteenden i städer och stadsnära miljöer, och för det andra att ge allmänheten möjlighet att upptäcka vilda djur i sin omgivning. Vi vill veta vilka arter som finns i områdena, hur de rör sig in i trädgårdar och stadsparker, och hur olika grönstrukturer fungerar som korridorerFotnot: En sammanhängande väv av grönska, mark och vatten, i olika geografiska nivåer. för viltarter att ta sig in i städer och bostadsområden.

Varför är det betydelsefullt att veta det?
– Vi kan använda kunskapen i stadsplanering för att försöka öka ekosystemtjänsterna, det vill säga allt det som vi människor får ”gratis” från naturen, och minska konflikter mellan människor och vilda djur.

Hur går undersökningen till?
– Alla invånare i Umeå och Uppsala kommun bjuds in. Vi jobbar med två verktyg: viltkameror att sätta upp på sin egen mark, för att upptäcka större däggdjur och fåglar, och fladdermusdetektorer för att upptäcka fladdermöss.

Fladdermusen är vanlig i Sverige, ändå ganska outforskad. Varför?
– Det är relativt svårt att studera fladdermöss eftersom man behöver ha en detektor och mycket kunskap för att kunna identifiera de olika arterna. Så det är lite annorlunda än till exempel fågelskådning.

Fladdermusen har sedan årtusenden dåligt rykte. Hur kommer det sig?
– Delvis tror jag att det kommer från det faktum att fladdermöss är ett nattdjur som vi kan associera med mörkret, delvis från att de flyger lite annorlunda än fåglar vilket gör att de ser lite konstiga ut. Särskilt nu under corona får jag många frågor som handlar om huruvida fladdermöss i Sverige är farliga, men det är de inte. Det är bara ett virus hos svenska fladdermöss som kan smitta människor, såvitt vi vet, och det är fladdermusrabies. Samtidigt är fladdermöss nyttiga eftersom de fångar många insekter, som myggor och nattfjärilar.

Vad är ”medborgarforskning”?
– Alla typer av forskning där ickeprofessionella deltar. Det kan vara ett samarbete där medborgare hjälper forskare med att samla in data – som vi gör i vårt projekt – men också till exempel privatpersoner som använder vetenskapliga metoder för att studera luftkvalitet – utan engagemang från forskare.

Kan allmänheten hjälpa till med något annat än insamling av rådata?
– Javisst! Jag har en stor tilltro till folkmassans visdom, wisdom of the crowd.

Fler utvalda artiklar