Måltiden var enkel men god, och vid bordet kläcktes idéer som skulle komma att förändra ett anrikt lärosäte i grunden.

Min fru Maria och jag var i New York för några år sedan. Vi gick på en mysig restaurang i West Village och drack skummiga drinkar med citron och åt sedan en middag som bestod av oeufs mayonnaise och kronärtskockstoast. Enkla och oansenliga rätter, men supergoda!

Under middagen talade vi om bildning, utbildning och vikten av att en plats är angenäm och attraktiv. När artificiell intelligens och robotar omstöper så många yrken är frågan vad en universitetsutbildning egentligen kommer att innebära. När det går att få en examen över nätet, utan att träffa en enda person fysiskt, skulle studenter aldrig mer behöva komma till universitetet?

Vi vred och vände på frågorna och skrev ner idéerna till ett slags utbildningsmanifest på en servett. Vi kom fram till att studenter måste få djupa fackkunskaper, men också måste få utveckla sin reflektionsförmåga och sin empati, och bredda sin syn på världen. Därför måste de exponeras för konst, litteratur och sådant som ligger lite utanför en utbildnings kärnämnen.

Och så måste den fysiska miljön vara så inbjudande att man längtar dit.

Texten på den där servetten från den mysiga restaurangen blev startskottet på formuleringen av den utbildningsfilosofi som nu råder på Handelshögskolan.

Lars Strannegård


Kronärtskockstoast med Oeufs mayonnaise

Oeufs mayonnaise – ägg med majonnäs

Tillagningstid: 20 minuter

Ägg
• 4 ägg
• flingsalt och svartpeppar
• 1 gnutta cayennepeppar
• 1 tsk krämig balsamico
• 2 msk olivolja
• 1 näve mâchesallat

Majonnäs
• 2 äggulor
• 1 msk fransk senap
• 1 msk vitvinsvinäger alt pressad citron
• 1 ½ dl neutral olja, till exempel rapsolja
• salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Mjukkoka äggen så gulan precis är krämig.
  2. Skala och halvera äggen och lägg på ett fat.
  3. Gör majonnäsen genom att mixa äggulor, senap och vinäger med stavmixer i en smal kanna eller för hand med ballongvisp i en stor skål.
  4. Häll i oljan, först droppvis och sedan i en fin stråle under vispning tills det blir en tjock majonnäs.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Klicka på majonnäsen på äggen, ca 1 matsked på varje. Spar gärna resten av majonnäsen till annat tillfälle.
  7. Strö på en nypa flingsalt, dra några varv med pepparkvarnen och pudra över lite cayennepeppar,
  8. Häll balsamicon och oljan i en bunke och blanda runt med mâchesallaten.
  9. Strö i lite salt och nymald svartpeppar.
  10. Lägg mâchesallaten på äggen och servera med en bit bröd att skeda upp äggen och majonnäsen med.
Kronärtskockstoast med Oeufs mayonnaise

Kronärtskockstoast

Tillagningstid: 25 minuter

• 1 burk (290 g) marinerade kronärtskocks­hjärtan
• 1 ekologisk citron, rivet skal
• 1 liten vitlöksklyfta
• 1 1/2 dl riven lagrad ost, till exempel präst- ­eller västerbottensost
• 1 1/2 dl majonnäs, gärna amerikansk
• flingsalt och nymalen svartpeppar
• 4 skivor levain-bröd

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Låt kronärtskockshjärtanen rinna av.
  3. Skär i grova bitar och lägg i en skål.
  4. Riv skalet från citronen och riv vitlöken och tillsätt det.
  5. Häll i osten och majonnäsen och blanda väl.
  6. Smaka av med lite salt och peppar.
  7. Fördela röran på bröden och gratinera mitt i ugnen ca 8–10 minuter. Håll koll och ta ut dem när de är gyllene.
  8. Låt svalna lite innan du serverar. Bjud gärna en dressad ruccolasallad till.

Recept och styling: Liselotte Forslin