Merparten av de spelare i fotbollslandslaget som i dagarna ska spela EM-premiär lär veta vad uttrycket “att göra en Åshöjden” innebär. För trots att det har gått hela 50 år sedan den sista boken om det lilla uppstickarlaget publicerades fångar berättelsen fortsatt nya läsare. 

Förbundskapten Janne Andersson behöver inte fundera länge innan han börjar rabbla namn: 

– Jorma och Edward Engmark, Hitte-Joel, Bagarn, Ruben Svarte… 

Nej, det är inte laguttagning inför EM-premiären, bara Andersson minnen av den egna barndomslitteraturen. 

– Jag är född -62 och tillhörde nog en av de första generationerna som läste om Åshöjdens BK, konstaterar han. 

Fler generationer har följt sedan dess. De fyra böckerna utkom i tät följd 1967–1971, men fick snart ringar på vattnet i form av en tecknad serie i tidningen Buster, med start 1975, samt en TV-serie i tolv avsnitt, 1985. Lägg därtill nyutgåvor av romanerna, senast 2017, en påkostad jubileumsskrift, en DVD-box med TV-serien samlad, samt att Åshöjden ständigt återkommer som referens i idrottssammanhang. 

– Ja, när man säger att någon har ”gjort en Åshöjden” vet nog de flesta idrottsintresserade att man pratar om ett lag som avancerar långt nerifrån seriesystemet och upp till toppen, säger Janne Andersson. 

Det visar på litteraturens kraft. Men också på att en historia om ett påhittat gärsgårdslag från nordvästra Skåne har haft förmågan att hitta nya publik i över 50 års tid. Frågan är: Varför?
 
En sak kan fastslås direkt: läsare som genom decennierna har fastnat för historien har knappast gjort det för att de har känt sig hemtama i tiden då allt utspelas. Författaren Max Lundgren gav ut böckerna under sent 60-tal men förlade handlingen till årtiondet dessförinnan. I den fiktiva orten jobbar folk mest med skogsbruk, antalet motordrivna fordon är begränsat. Och när forne landslagsspelaren Bagarn Olsson anländer till byn för att driva café – och i förlängningen tar sig an några talangfulla fotbollsungdomar – introduceras han genom att slå ett slag för nykterhet, då han sätter upp skylten ”SPRIT FÅR EJ FÖRTÄRAS I LOKALEN”.