Forskningsfronten: Kan man träna bort allergi?
Många människor lider av matallergi, som visat sig vara svårare att behandla än andra allergier. Men ny forskning visar att det kan gå att träna bort matallergi. Barnläkaren och forskaren Caroline Nilsson vet mer.
Lyssna på artikeln
Många människor lider av matallergi, som visat sig vara svårare att behandla än andra allergier. Men ny forskning visar att det kan gå att träna bort matallergi. Barnläkaren och forskaren Caroline Nilsson vet mer.
Matallergi är ett dagligt bekymmer för många. Symtomen kan vara allt från småirriterande klåda till rent livsfarliga tillstånd. Därtill kommer besväret med att alltid ha koll på vad man stoppar i sig och rädslan för att få i sig något av misstag. Men nu görs framgångsrika försök med att successivt öka kroppens tolerans mot allergenen, det ämne som orsakar reaktionen.
Vad går metoden ut på?
– Sedan länge behandlas pollenallergi med immunterapi, det vill säga att man ger pollenextrakt i injektionsform eller under tungan under ett antal år. Detta har visat sig ge god effekt. Samma tänk finns för matallergi. Studier visar att det fungerar för många, dock inte för alla, att under kontrollerade former starta med att exponeras för yttepyttemängder av det man är allergisk mot, till exempel jordnöt. Sedan ökas dosen tills en underhållsdos uppnås, berättar Caroline Nilsson, som tillsammans med sin forskargrupp har arbetat med så kallad toleransträning sedan 2012.
Vad vill man uppnå?
– Olika studier har olika mål, exempelvis att tåla att äta något utan inskränkningar eller att klara av att få i sig spårmängder eller små mängder av misstag utan att drabbas av reaktioner. Vi deltar i studier där man ger jordnötsextrakt, så kallad oral immunterapi, OIT. Vi har även genomfört en studie där man ger ett läkemedel för allergisk astma som skyddar mot allergisk reaktion, och under detta skydd har vi genomfört OIT med jordnöt. Det är dock ännu oklart hur mycket och hur länge behandlingarna måste pågå.
Finns det stötestenar? I så fall: Hur ser de ut?
– Det är en mycket krävande behandling och i stort sett alla försökspersoner får milda biverkningar, klåda i munnen/svalget eller buksmärta. En del får svårare allergiska biverkningar.
Krävande var ordet: de som deltar i försöken bör inte träna 2–3 timmar efter en dos, de får heller inte duscha hett, bada bastu, dricka alkohol eller ta andra läkemedel.
Varför är matallergier svårare att få bukt med än andra allergier?
– Olika former av immunterapi är de enda botande behandlingar som finns för alla förekommande former av allergi. Men de som lider av matallergi kan reagera mycket kraftigare på behandlingen, vilket är ett bekymmer.
Finns det någon prognos på när er metod kan praktiseras i stor skala?
– Nej, men studier pågår.
Fotnot: Observera att nyckelorden i Carolines första svar är ”kontrollerade former”. Att träna bort sin matallergi är alltså inget man ska prova på egen hand.
Månadens expert: Caroline Nilsson
Barnläkare vid Sachsska barn-och ungdomssjukhuset i Stockholm, specialist inom barnallergologi samt forskare vid Karolinska institutet. Hon har intresserat sig för matallergi i över två decennier.