Drygt 1 miljon svenskar lider av migrän. Vad kan vi göra för att hjälpa dem? Lars Edvinsson och hans team är världsledande på området.

Vad är det som orsakar migrän?
– Vi vet inte med säkerhet. Den mest populära hypotesen i dag är att migrän beror på en genetisk modifiering som vi ärver, en ökad känslighet för olika triggersFotnot: Ungefär: utlösande faktorer..

Vilka frågor koncentrerar sig migränforskningen på just nu?
– De nya CGRP-hämmande medicinerna! Vi har tack vare min forskning under 35 års tid nu fått en ny sorts läkemedel för behandling av svår migrän. Dessa godkändes i fjol för bruk i USA och är på väg ut över hela världen. Preparaten har goda effekter och ringa biverkningar.

CGRP är en signalsubstans i hjärnan som på 1980-talet upptäcktes av Lars Edvinsson. Han lanserade teorin att CGRP spelar en central roll vid uppkomsten av migrän, men blev då inte trodd. Men på senare år har både forskarsamfundet och läkemedels-
företagen accepterat Edvinssons teorier, vilket alltså lett till att nya, mycket potenta läkemedel kunnat tas fram.

Hur ligger Sverige till i en internationell jämförelse?
– Vår grupp vid Lunds universitet är den enda i Sverige som håller på med denna typ av grundforskning, och vi är ledande i världen.

Hur ”hett” är ämnet?
– Superhett. Eftersom migrän är en folksjukdom vore det av stort värde att satsa mycket inom detta område. Många som lider av migrän är underbehandlade. De går till jobbet, trots värken, men underpresterar. Om vi kan förbättra situationen för dessa individer kan alla dra nytta av det. Jag är president för Internationella huvudvärkssällskapet (IHS) och vi håller nu på att undersöka stora företag som Fujitsu och Google, vilka kan få stor nytta av att införa bättre förståelse och effektivare åtgärder för sina drabbade medarbetare. Detta är ett projekt som man skulle kunna köra även på stora arbetsplatser i Sverige.

Kommer vi att kunna få läkemedel som helt eliminerar symtomen?
– Ja, det tror jag. Genom ökad förståelse och riktad terapi på flera plan kan vi göra stor nytta för många.

Kan det i framtiden bli möjligt att ”bota” människor som lider av migrän?
– Det tror jag däremot inte, då åkomman nog beror på en genetisk modifiering. 

Månadens expert

Lars Edvinsson är professor vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Han har i snart 40 år forskat på migrän och fick i november i fjol utmärkelsen Forska!Sverige för sitt arbete.