Elisabeth Ohlson om ostkakan hon inte ätit sedan 80-talet

När det var fest i Elisabeth Ohlsons barndom, då dukades moster Annas ostkaka fram. Rinnig klarbärssylt skulle det vara till. Vårt team gör en modern variant av den klassiska efterrätten.

  • 3 min
  • 30 nov 2021

// Foto: Ulrika Ekblom

Elisabeth Ohlson om ostkakan hon inte ätit sedan 80-talet
Tomas Dur Fläckman

Lyssna på artikeln

När det var fest i Elisabeth Ohlsons barndom, då dukades moster Annas ostkaka fram. Rinnig klarbärssylt skulle det vara till. Vårt team gör en modern variant av den klassiska efterrätten.

”Jag är uppväxt i Skara i Västergötland, och bland det bästa jag visste när jag var liten var ostkaka med klarbärssås. Det fick vi bara vid mycket speciella tillfällen – när någon fyllde jämnt, eller så.

Det var alltid min pappas moster Anna som gjorde ostkakan, och därför trodde jag länge att det bara var moster Anna som kunde göra ostkaka. Och när de sjöng ”Hosianna” i kyrkan på advent trodde jag att de sjöng ”moster Anna”.

Det är alltså den småländska ostkakan vi pratar om här, inte den norrländska som gnisslar när man tuggar.

Det måste vara klarbärssylt till – jordgubbs- eller hallonsylt går inte – och sylten ska vara lite rinnig. Klarbärsträd ser man inte så ofta, men moster och hennes man hade ett på tomten.

Jag har inte ätit den här sortens ostkaka sedan moster gick bort på 1980-talet. När jag var och hälsade på mamma i Skara för ett tag sedan köpte jag ostkaka och sylt i en affär. Det var verkligen inte samma sak – men det fick duga.

Nästan lika gott, och ännu mer sällsynt, var kalvdans. På släktgården fanns det kor och när någon av dem hade kalvat hände det att arrendatorn kom in med en kanna fet råmjölk, som pappa värmde och rörde ihop så den nästan blev som en äggstanning.

Kalvdans var den enda maträtt som min pappa lagade.

Nej, förresten, bruna bönor också.”


Berättat för Tomas dur Fläckman

Ostkaka.

Småländsk ostkaka

Det är lite pyssel med ostkaka men väl värt besväret. Klarbärssylt kan vara svårt att hitta men sylt av körsbär är också gott till.

8–10 portioner

Tillagningstid: 2 1/2 timme.

Ingredienser:

1 dl vetemjöl 2 1/2 liter standardmjölk
1 msk ostlöpe 3 ägg
2 dl vispgrädde 1/2 dl strösocker
50 g finhackad sötmandel 3–4 rivna bittermandlar

  • Till servering: vispad grädde, klarbärssylt, körsbärssylt eller annan sylt

Gör så här:

  1. Vispa ner mjölet i lite av mjölken och värm resten av mjölken i en kastrull till 37 grader.

  2. Flytta kastrullen från värmen och vispa i mjölblandningen och ostlöpen.

  3. Låt stå i rumstemperatur i 30 ­minuter.

  4. Skär ett rutmönster i ostmassan så att den separerar fortare från vasslen. Låt stå ytterligare 30 minuter.

  5. Häll av ostmassan i en finmaskig sil så vasslen rinner av. Pressa ur vätskan med baksidan av en sked eller krama ur med rena händer. Låt stå i 30 minuter till och upprepa proceduren ett par gånger under tiden. Det är viktigt att vasslen rinner av helt.

  6. Sätt ugnen på 175 grader.

  7. Vispa samman ägg, grädde, socker, mandel och bittermandel.

  8. Rör ner den avrunna ostmassan och häll smeten i en välsmord form som rymmer cirka 1 liter.

  9. Grädda i mitten av ugnen cirka 1 timme tills massan stelnat. Låt svalna.

  10. Servera med vispad grädde och sylt.


Recept och styling av Liselotte Forslin

Fler utvalda artiklar