Elisabeth Millqvist: Att ta bladet i munnen

En japansk smaksensation sätter sina angenäma spår. Flera år senare kommer ett brev som innehåller – frön.

  • 4 min
  • 24 aug 2022

// Foto: Ulrika Ekblom

Elisabeth Millqvist: Att ta bladet i munnen
Redaktionen Vi

Lyssna på artikeln

En japansk smaksensation sätter sina angenäma spår. Flera år senare kommer ett brev som innehåller – frön.

Under 2001bodde jag i New York och praktiserade på Dia Art Foundation. Stan var svindlande dyr och att äta ute handlade mer om bagels ochbabaganoush (aubergineröra) än middagar. Men en kväll åt jag och en svensk vän på en japansk restaurang i Williamsburg. Hon beställde åt oss båda, fantastisk sushi, vacker och god, men plötsligt stelnade jag till. Vad är detta?

Det jag hade stoppat i munnen var ett blad på vilket det låg en fiskbit och kanske ris, jag kommer egentligen bara ihåg bladet. Smaken var så särpräglad att jag helt tappade andan. Svårt att beskriva – lite parfymerad, lite sval.

Jag uppfattade inte vad det var för blad men upplevelsen var så stark att den stannade kvar hos mig. Åren gick, sushirestauranger blev allt vanligare i Sverige men jag stötte inte på det nässelliknande bladet på nytt. Det skulle dröja till 2005. Jag var på en middag och under ett livligt samtal kände jag plötsligt igen den där smaken. Jag blev helt förbluffad och berättade för personen bredvid mig som visste allt om bladet – och själv odlade den japanska örten shiso eller perilla, bladmynta.

En tid senare fick jag ett mintgrönt kuvert på posten. I kuvertet låg frön för att odla såväl röd som grön shiso. Det enda meddelandet var att fröna skulle gro och växa vid 20 grader. Jag bevakade min lilla plantering noggrant och några av de små fröna växte sig höga och buskiga.

Skrivet av Elisabeth Millqvist.


Foto på japansk maträtt.
Shisoblad kallas även bladmynta. De har en söt smak av mynta, koriander, basilika, kola och kokos. Lite knepiga att få tag på men du kan odla dem själv. Har du inga shisoblad så går det utmärkt med gemsallad som har små blad perfekta för smårätter. // Foto: Ulrika Ekblom

Millqvists shisoblad med lax och avokado

4 portioner
Tillagningstid: 45 minuter

Shisoblad
2/3 dl sushiris 1 dl vatten
1 tsk strösocker ½ krm salt
2 tsk risvinäger 8 shisoblad, alt. små gemsalladsblad
½ avokado lime eller citron
50 g laxfilé av bra kvalitet 2 msk gari (inlagd ingefära)
½ dl majonnäs 1 tsk misopasta
*lite sesamfrön, svarta eller vita

Sesamstekta sugar snaps* 150 sugar snaps (sockerärtor)
3 tsk sesamolja 1 tsk flingsalt
1 dl majonnäs 1 tsk japansk soja

  • ev några färska korianderblad

Gör så här:

  1. Skölj riset och blötlägg det i 20 minuter. Låt rinna av och koka sedan i nytt vatten på svag värme under lock, i ca 20 minuter tills allt vatten kokat bort. Låt svalna.
  2. Blanda socker, salt och risvinäger och blanda i riset.
  3. Skär avokadon i skivor, pressa på lime- eller citronsaft.
  4. Skiva laxen tunt i 8 skivor.
  5. Strimla garin och rör ihop majonnäs och misopasta.
  6. Fördela ca 2 matskedar ris på varje shisoblad och lägg på avokado, lax, misomajonnäs och gari. Toppa med sesamfrön.
  7. Stek sugar snapsen i sesamoljan på medelhög värme ett par minuter så de får lite färg. Strö över flingsalt.
  8. Rör ihop majonnäs och soja och servera som dippsås till. Garnera gärna med koriander.

Recept och styling av Liselotte Forslin.

Fler utvalda artiklar