Han regisserar och skriver manus till film, tv och teater. Nu är han aktuell med långfilmenEn del av mitt hjärta, en romantisk musikalkomedi baserad på Tomas Ledins låtar. Vi frågade Edward af Sillén när han själv brister ut i sång?

– Inte så ofta som jag skulle vilja. Jag sjunger väldigt mycket hemma, men har inte självförtroendet att sjunga ute bland andra, säger Edward af Sillén som har regisserat En del av mitt hjärta.

– Men i musikalfilmernas förhöjda värld är det inget konstigt att brista ut i sång om orden inte räcker till, fortsätter han. Om känslan är riktigt stark vill du dansa också. Det är det underbara med musikal.
En del av mitt hjärta, med premiär på juldagen, spelades in den heta sommaren 2018 och är Edward af Silléns debut som filmregissör. Med 16 Ledinlåtar, skådespelare som Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Johan Rheborg, Shima Niavarani, Johan Ulveson och Marie Richardson samt uppåt hundra dansare är det inte direkt en blygsam sådan.

– Jag har själv många gånger ställt mig frågan varför jag måste börja så stort. Rimligare hade förstås varit att inleda med något mer independent-artat, men när producenten Patrick Ryborn kom med det här projektet var det som en dröm, och omöjligt att säga nej.

Det är också något av ett dream team du har jobbat med. Malin Åkerman arbetar till vardags i Hollywood …
– Castingen var extremt viktig. Det har knappt gjorts musikalfilm i Sverige tidigare och för att etablera genren måste vi ha skådespelare som publiken älskar och tror på. Vi hade en otrolig sommar ihop, just för att vi alla gjorde något vi inte hade gjort tidigare. Alla utom Malin då, som har spelat in musikalfilm med Tom Cruise.

I En del av mitt hjärtafår både kända och mindre kända låttexter nytt liv i en nyskriven berättelse. Malin Åkerman spelar Isabella, som överraskas av sina känslor då hon reser från ett toppjobb i Stockholm till sin hemstad för att fira pappans 60-årsdag.

Vad vill du berätta med filmen?
– Filmen handlar i mångt och mycket om drömmen om den första stora kärleken, den vi ofta bär med oss och återkommer till. Vi undrar ”Borde det ha varit vi?” och frågar oss i förlängningen vilka vi var som unga. Berättelsen om Isabella som upptäcker att den stora kärleken ska gifta sig med någon annan är relaterbar för många.

Och det hela utvecklas till ett triangeldrama fyllt av humor?
– Ja, romantisk komedi är en genre vi inte är bortskämda med i Sverige. Jag är väldigt mån om min publik och hoppas framför allt att de ska ha kul och kanske bli påminda om varför de älskar sin partner. I en tid då vi omringas av mörker och en värld i förändring är det viktigt med den typ av verklighetsflykt som musikalfilm kan erbjuda.

Till sist – får vi höraSommaren är kort?
– Det var den låt som var svårast att få in. Den är ju knappt ens en låt, utan ett fenomen, i princip vår nationalsång så fort solen skiner på sommaren. Men det blev jättebra i slutänden. Malin sjunger den superfint.