Drottning Elizabeth: ”Smärtsamt men nödvändigt”

Det finns tal som hörs över världen, och i viss mån förändrar den. Vi tittar närmare på några av dem under sommaren. Så här talade drottning Elizabeth till sina brittiska undersåtar i pandemins första tid.

  • 6 min
  • 4 aug 2021

95-åriga drottning Elizabeth var en av de britter som vaccinerades först mot covid-19. Vaccinationsprogrammet har varit det mest omfattande i landets historia. // Foto: Steve Reigate

Drottning Elizabeth: ”Smärtsamt men nödvändigt”
Ulrika Beck-Friis

Lyssna på artikeln

Det finns tal som hörs över världen, och i viss mån förändrar den. Vi tittar närmare på några av dem under sommaren. Så här talade drottning Elizabeth till sina brittiska undersåtar i pandemins första tid.

För att se det här innehållet behöver du godkänna cookies för inbäddningar. Du kan ändra dina inställningar här.

Windsor Castle, 35 kilometer väster om London, den 5 april 2020. Första vågen av covid-19 har just lamslagit världen och, inte minst, Storbritannien. Här har 5000 personer dött i corona och premiärminister har på morgonen förts till sjukhus. En kris som får drottning Elizabeth att hålla ett extrainsatt tal till nationen.

Trots att hon suttit i 68 år på tronen, är detta bara den femte gången som drottning Elizabeth, utöver sitt årliga jultal, vänder sig direkt till nationen.

Nu sitter drottning Elizabeth i grön klänning, treradigt pärlhalsband och välkammade grå lockar vid ett nätt skrivbord i ett av Windsor Castles många rum. Hon tittar rakt in i kameran och talar med sin omisskännliga röst direkt till sitt folk.

”Vi befinner oss i en mycket utmanande tid för vårt land, som inneburit stor sorg för många, ekonomiska svårigheter för ännu fler och påverkat oss alla i vårt dagliga liv.”

Den här generationens britter var lika starka som alla andra.

Drottningen riktar ett tack till alla som arbetar inom den brittiska sjukvården, National Health Service, såväl som till omsorgens personal och andra som osjälviskt utför sitt dagliga arbete för att hjälpa andra.

”Jag är övertygad om att hela nationen delar min uppskattning för det ni gör. Varje timma ni arbetar, för oss närmare en återgång till en mer normal tillvaro.”

Även alla de som följer restriktionerna och arbetar hemifrån för att minska smittspridningen får en eloge. Omkring 24 miljoner tv-tittare lyssnade på talet, tre gånger så många jämfört med de knappt åtta miljoner som tog del av hennes senaste jultal. Det fyra minuter långa talet varvas med inklippta nyhetsbilder från pandemins vardag. Drottningen uppmanar folket att stå enat för att tillsammans hantera utmaningarna, för att en gång kunna vara stolta över vad de bidragit med.

”Kommande generationer ska kunna säga att den här generationens britter var lika starka som alla andra.”

Anders Sigrell, professor i retorik vid Lunds universitet, tycker det är elegant hur drottningen ställer krav på de som lyssnar, med flera anspelningar på andra världskriget. Hon påminner till exempel om sitt första radiotal, som hon höll tillsammans med sin lillasyster 1940. Även det sändes från Windsor Castle och vände sig till de många barn som under kriget skiljdes åt från sina föräldrar för att evakueras till en tryggare tillvaro på landsbygden. En svartvit bild visar två allvarliga flickor, 14 och 10 år gamla, klädda i likadana kläder.

”Idag är det återigen många som tvingas till en smärtsam separation från sina nära och kära. Men nu, precis som då, vet vi att det är nödvändigt.”

Skillnaden är, betonar monarken, är att världen denna gång står enad i kampen och att även om fortsatta svårigheter väntar så kommer det att vända. Drottningen använder genomgående ett direkt tilltal, apostrofering, vilket enligt retorikens spelregler ofta är ett konstruktivt grepp för att nå ut med sitt budskap.

You, togetheroch we är de vanligaste orden i hennes lite småstela tal, framhåller Anders Sigrell.

Avslutningen är också, betonar han, helt klockren med tre vi: Vi kommer att vara med våra vänner igen. Vi kommer att vara med våra familjer igen. Vi kommer att träffas igen – We will meet again.

Just så, We’ll meet again, sjöng Vera Lynn för de brittiska trupperna runt om i hela världen under andra världskriget i en sång som blev ett med den brittiska kämparandan. Få, om ens någon annan, kan med en sådan trovärdighet som Elizabeth II ingjuta hopp med samma ord idag som då.

Fler utvalda artiklar