”Det var en rysk, en tysk och en anakreon …”
Lyssna på artikeln
”Det var en rysk, en tysk och en beldman.”
Jag har lyssnat till historien hundra gånger, sett barnbarnet framför mig liksom rusa mot slutklämmen och min reaktion. Det är en stor och lycklig stund. Historien? Jag låter Lille Barr berätta:
”Beldman är skitnödig. Han går in på en gård, drar ner byxorna och sätter sig. Då kommer en polis som skriker: ’Man får inte skita på nån annans gård! Det blir 500 kronor i böter.’ Beldman tar fram en tusenlapp och svarar: ’Här får du tusen kronor. Jag är inte färdig än’.”
Medan ungen berättar nya vitsar tänker jag på beldman. Är det en man för barnet? Eller en nationalitet, ungefär som en engelsman? Och om det finns ett land – säg Beldien där beldmän bor – talar de i så fall beldiska?
Frågorna hopar sig, och inte lär de redas ut lagom till den 26 juli då en av landets stora skalder årligen uppmärksammas. Ett vet jag dock. Inte är det Carl Michael Bellman, som kallats för Nordens Anakreon, mitt barnbarn tänker på. Greken som föddes cirka 500 år före Kristus skaldade också om vin, kvinnor och sång, eviga teman tycks det. ”Det var en rysk, en tysk och en anakreon …”
Nej, funkar mindre bra.
Just nu: Testa Vi i 3 månader för 3 kronor
Betala 3 kronor för de 3 första månaderna, därefter 69 kr per månad. Enkelt att bli medlem, enkelt att säga upp. Det här ingår:
- Nya intervjuer, analyser, krönikor, bokutdrag, quiz och reportage varje vecka
- Läs allt ur vårt systermagasin Vi Läser
- Alla artiklar finns inlästa
- Veckobrevet, litteraturbrevet och kulturtipsbrevet i din mejlkorg
- Få tillgång till Vi-appen