Carolina Norén om att koka trerätters på en spik
När det nya tv-programmet planerades utgick man från att kändisar i alla fall hade någonting i sitt kylskåp. Men det hade inte Dr Alban.
Lyssna på artikeln
När det nya tv-programmet planerades utgick man från att kändisar i alla fall hade någonting i sitt kylskåp. Men det hade inte Dr Alban.
”Året var 1992 och jag skulle leda ett nytt tv-program som hette Här är ditt kylskåp. Idén var att jag skulle kontakta olika kändisar och be om en vanlig hemma hos-intervju. Men när jag dök upp hade jag med mig kocken Jan Boris-Möller och vårt egentliga ärende var att vi skulle inventera kändisens kök, och sedan skulle Jan laga en trerättersmiddag av det som fanns i kylskåpet.
Den första person vi besökte var Dr Alban, som var en av Sveriges största artister på den tiden. Han bodde i en etta på Södermalm i Stockholm, men problemet var att han nästan inte hade någon mat alls hemma. I kylen fanns lite mjölk och en tub tomatpuré. I frysen låg ett halvt paket glass som hade smält och sedan frysts igen. Av detta skulle Jan alltså göra en trerättersmiddag, vilket ju var omöjligt, så han fick tillåtelse att leta även utanför kylskåpet.
Om jag minns rätt bestod förrätten av knäckebröd med lite gräslök på, varmrätten var Varma koppenoch efterrätten några halvskrumpna äpplen som Jan hittat i ett fönster och som han typ glaserat med den sorgliga glassen.
Det var tänkt att programmet skulle avslutas med att kändisen och tv-teamet tillsammans skulle avnjuta måltiden och gemensamt utbrista ”Tänk vad mycket man kan göra av så lite!” Men det fungerade ju inte alls i det här fallet. Efter inspelningen gick vi allesammans på krogen och åt en brakmiddag.”
Berättat för Tomas dur Fläckman
Bräserad purjolök med rostad broccoli
4 portioner
Tillagningstid: 45 min
Bräserad purjolök
*3 stora purjolökar * 30 g smör
1 dl vatten 2 ½ dl grönsaks- eller kycklingbuljong
1 förp små vita bönor, ca 380 g 1 dl hackad bladpersilja
*salt och nymald svartpeppar
Till servering* 1 broccolistånd eller 1 paket sparrisbroccoli
olivolja flingsalt
riven parmesanost bröd
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Börja med broccolin till serveringen. Skär broccolin i buketter och skiva stammen om du använder vanlig broccoli. Sparrisbroccolin behöver inte skäras.
- Lägg i en ugnsfast form, ringla över lite olja och rosta ca 10–12 minuter. Salta.
- Skär ett längsgående snitt i purjolökarna och skölj väl utanpå och inuti. Skär i skivor.
- Koka upp smöret och vattnet i en vid stor panna eller gryta. Tillsätt purjolöken.
- Lägg på ett bakplåtspapper och tryck ner det över purjolöksblandningen. Lägg på ett lock.
- Låt bräsera på svag värme i ca 8–10 minuter tills purjolöken är mjuk men ändå med lite tuggmotstånd.
- Häll i buljongen och låt bräsera ytterligare 2 minuter.
- Ta upp hälften av blandningen och mixa hastigt i en matberedare eller med stavmixer till en grov puré. Lägg tillbaka det i grytan.
- Skölj bönorna och tillsätt dem tillsammans med persiljan. Låt allt bli varmt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Servera den krämiga purjolöken med den rostade broccolin och massor med riven parmesan samt ett gott bröd.
Recept och styling Liselotte Forslin.