Baobab – det legendariska trädet från Madagaskar

Baobabträdet kan användas som vattenreservoar och busskur, av barken kan man göra kanoter och hus. Trädets grenar förbinder oss med våra förfäder. Inte undra på att folket på Madagaskar kallar baobaben för ”Livets träd”. Foto: Pascal Maitre/Panos. Text: Tomas Dur Fläckman.

Baobabträdet (Adansonia digitata) är inte av den blygsamma sorten; på de ställen där det växer vilt dominerar det landskapet totalt. Arten kommer ursprungligen från Madagaskar, men dess frön har färdats med vindar och fåglar så pass långt som till Australien och Sydafrika, där några av de största exemplaren växer.

På Madagaskar är baobaben ”Livets träd” och tros ha magiska egenskaper; det finns en rad legender som är förknippade med arten. Man tänker sig till exempel att grenarna egentligen är rötter som förbinder de nu levande med döda förfäder i himlen.

Trädet har även en mängd praktiska användningsområden: löven och frukterna går att äta, av fröna kan man utvinna olja, barken blir råmaterial till skor, rep, korgar, kanoter och hyddor och av frömjölet kokar man lim. Vissa träd har gjorts ihåliga och används till busskurer, toaletter eller som skydd vid dåligt väder för både folk och fä.

Men baobabens kanske viktigaste roll är som vattenreservoar. Ett stort exemplar kan suga upp och lagra upp till 120 000 liter vatten, som djur och människor kan dricka av under torra perioder.

Den största baobaben växer i Sydafrika. Dess stam mäter 47 meter i omkrets och trädet tros vara 3 000 år gammalt. På senare år har ett stort antal träd dött; klimatförändringarna anses vara boven.

Foto: Pascal Maitre/Panos
Foto: Pascal Maitre/Panos
Foto: Pascal Maitre/Panos
1/5