Babben Larsson om sitt livs kotlett

Första tågluffen, dessutom på egen hand. Då kan man känna sig liten ibland. Det enda som hjälper i det läget är en perfekt tillagad fläskkotlett.

  • 3 min
  • 24 jul 2023

// Foto: Ulrika Ekblom

Babben Larsson om sitt livs kotlett
Henrik Ekblom Ystén
Prova idag

Lyssna på artikeln

Första tågluffen, dessutom på egen hand. Då kan man känna sig liten ibland. Det enda som hjälper i det läget är en perfekt tillagad fläskkotlett.

”Sommaren 1975 skulle jag tågluffa för första gången. Det var lite nervöst eftersom jag aldrig hade åkt tåg förut, så jag hängde på fyra killar som jag kände. De drack rätt hårt och efter några dagar fick jag nog av dem. Jag hade vid det laget
lärt mig åka tåg, så jag fortsatte på egen hand.

Jag tog mig till den lilla staden Feldkirch i västra Österrike, som jag hade hört skulle vara mysig och ha vackra omgivningar. När jag kom fram var jag lite sliten; självförtroendet var liksom borta. Jag var svettig, hade skavsår och kände mig ensam. Det var dessutom långt till vandrarhemmet och ryggsäcken var tung.

Det var nog bäst att äta något, så jag gick in på ett värdshus, satte mig vid ett ledigt bord och beställde fläskkotlett, som jag älskar.

Efter en stund kom det in en lååång tallrik med fläskkotlett, knödel, kokta legymer och sås. När jag stack gaffeln i kotletten så föll den liksom isär – mör var den! Den måste ha tillagats i timmar. Hela anrättningen var som en uppen-barelse och något helt annat än den spisstekta variant som vi ibland fick hemma.

Det var mitt livs kotlett, och när den var uppäten kände jag mig redo att ta mig an världen igen.

Bäst som jag satt där märkte jag att folk stirrade på mig. Så upptäckte jag en skylt på bordet: Stammtisch. Jag hade alltså satt mig på en helig plats, ställets stammisbord. Folk tyckte nog att jag var konstig, men var snälla nog att inte säga något.”

Berättat för Tomas dur Fläckman


Kotlett
De här fläskkotletterna blir möra och goda när de får tillagas sakta i ugnen i sin sås. Busenkelt att göra. Självklart kan du servera med potatis i stället för knödel. // Foto: Ulrika Ekblom

Kotletter med knödel

4 portioner.
Tillagningstid: 1 1/2 timme.

• 4 stora kotletter med ben

Sås
1 gul lök smör till stekning
2 msk tomatpuré 2 dl vitt vin
3 msk koncentrerad kalvfond 2 dl crème fraiche
1 dl vispgrädde 3 msk ljus soja
1 dl hackad smörgåsgurka 1 msk honung
2 msk hackad färsk timjan salt och nymald svartpeppar

Knödel
200 g vitt bröd, typ formfranska 2 salladslökar
smör till stekning 3 msk hackad persilja
1 dl vetemjöl 2 ägg
*1/2 tsk salt

Till servering* lättkokta grönsaker, till exempel blomkål, morötter, ärtor, salladslök, eller vad som är i säsong

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader/155 grader varmluft.
  2. Hacka löken och bryn den lätt i smöret.
  3. Lägg i tomatpurén och låt den fräsa med någon minut under omrörning.
  4. Häll i vin och koncentrerad kalvfond och låt koka ihop utan lock tills hälften av vätskan återstår.
  5. Rör i resten av ingredienserna till såsen och låt sjuda ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg kotletterna i en smord ugnsform så de ligger ganska tätt men inte på varandra.
  7. Häll såsen över och låt gå klart i ugnen cirka 40 minuter.
  8. Gör knödeln under tiden. Kantskär brödet, tärna det och lägg i en skål.
  9. Strimla hela salladslöken tvärsöver och fräs lätt i smör utan att den tar färg. Lägg över i brödskålen tillsammans med persiljan. Blanda i mjölet.
  10. Vispa upp äggen och blanda ner dem tillsammans med salt och arbeta ihop till en fast deg. Låt stå i kylen 30 minuter.
  11. Rulla ca 12 bollar med våta händer och sjud dem i saltat vatten ca 10 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
  12. Bryn knödelbollarna i rikligt med smör. Servera med kotletterna och grönsaker.

Recept och styling: Liselotte Forslin

Ur Tidningen Vi #7 2023

Fler utvalda artiklar